Προσφατα
.

30.6.16

Η Δικαιοσύνη χαράτσωσε τους Έλληνες

Το χαράτσι της ΔΕΗ είναι σύμφωνο με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ε.Ε - Η δικαιοσύνη το "τερμάτισε".
Μαρία Τσολακίδη
Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι το παράνομο μνημονιακό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ είναι συνταγματικό και με τον τρόπο αυτό οι εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ θα υποχρεωθούν να πληρώσουν την μνημονιακή παρανομία. 

Μάλιστα είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κανένας Έλληνας δεν έπαθε τίποτε όταν η ΔΕΗ καταχραστικά κατέβαζε διακόπτες όταν ο λογαριασμός λόγω του "φουσκώματος" με το χαράτσι ήταν αδύνατον να εξοφληθεί από κατεστραμμένους λόγω μνημονίου Έλληνες. 

Η ειρωνεία είναι ότι ο Σύριζα από τον σημερινό πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολιτικάντη της επαρχίας ωθούσε ως αντιπολιτευτικό κόμμα τους πολίτες να μην πληρώνουν την παρανομία του Κράτους που επέβαλλε παρανόμως με το "χαράτσι" μέσω ΔΕΗ.

Με την υπ’ αριθ. 7/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το πρώτο χαράτσι (έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από τα 22 μέλη της Ολομέλειας μειοψήφησαν μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η αρεοπαγίτης Μαρία Χυτήρογλου. Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας έκρινε επίσης ότι το χαράτσι είναι φόρος με προσωρινό χαρακτήρα και επιβλήθηκε για σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους (έλλειμμα) και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και ειδικά με τα άρθρα, (4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, 5 που επιβάλλει την οικονομική ελευθερία, 17 που προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, 25 περί κράτους δικαίου και 78 που προβλέπει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο, όπως επίσης είναι σύμφωνο την ΕΣΔΑ. 

Ακόμα, στο θέμα αν μπορεί να γίνεται η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών έκρινε ότι είναι δυνατή, ενώ 4 μέλη του δικαστηρίου είπαν «όχι».
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια