Προσφατα
.

24.4.15

Ο υπουργός των Συμβιβασμών

Βαρουφάκης: "Θα άφηνα τα τεχνικά κλιμάκια να μπουν και στην Ακρόπολη...."

Ο κύριος Βαφουφάκης από την Ρίγα, όπου διεξάγεται το Γιουρογκρούπ, έκανε δηλώσεις που αν τις έκανε  εκπρόσωπος άλλης κυβέρνησης σήμερα θα του ζητούνταν η παραίτησή του από την ολομέλεια της Βουλής. Το ένα φάουλ πίσω από την άλλο χωρίς να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις υπέρ της χώρας. "Θέλουμε συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς" δήλωσε ο υπουργός παραδίδοντας τα όπλα για την όποια μάχη αξιοπρέπειας της ελληνικής πλευράς. Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θέλει μια Συμφωνία φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορεί να την υπερασπιστεί μέσα στην Βουλή. 

Από την δήλωσή του αυτή έγινε κατανοητό και στον πιο αφελή, ότι ο κύριος Βαρουφάκης ζητά από τους Δανειστές να κάνουν όλη την δουλειά όπως τους συμφέρει και αυτός θα την "υπερασπιστεί" σαν να μην είναι υπουργός της Ελλάδας αλλά υπάλληλος των Θεσμών. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως από το βήμα της Βουλής την συμφωνία, που θα του δώσουν οι δανειστές, θα την χαρακτηρίσει ως "το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας". 

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν γίνει ροζ, εφόσον μόνο σε δύο περιπτώσεις δεν τα έχουν βρει με τους εταίρους. Πρώτον στις επικουρικές συντάξεις όπου οι εταίροι ζητούν περικοπή κατά 90% και η μη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ακόμη όμως και για αυτά τα δύο σημαντικότατα θέματα ο υπουργός άφησε πόρτα ανοιχτή, αφού είπε ότι αν πίστευε ότι αυτό το φάρμακο θα έφερνε αποτέλεσμα θα το εφάρμοζε όσο πικρό κι αν ήταν! 

Μπείτε και στην Ακρόπολη
Μετά από μία πορεία 5χρονης μνημονιακής υποδούλωσης είναι η πρώτη φορά που υπουργός κυβέρνησης μιλάει με το "θεωρώ" και όχι με το τι "συμφέρει την χώρα" έστω και τυπικά. Βέβαια, ο ελληνικός λαός, που τίμησε τον Σύριζα κάνοντάς τον κυβέρνηση, πίστεψε στα "αρνούμαι" που ήταν η προεκλογική δέσμευση. Όμως στο διά ταύτα οι διαπραγματεύσεις της γίνονται με το "θεωρώ" ενός λογιστή.  

Αν ο κ.Βαρουφάκης πειστεί από τους εταίρους ότι πρέπει να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ και η κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας τότε θα το έκανε με μεγάλη ευκολία. "Αν πίστευα πως αυτό είναι κάτι σωστό και θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, θα το εφάρμοζα, όσο πικρό και αν είναι το φάρμακο, αλλά δεν το πιστεύω" . Αν αύριο το πιστέψει φτιαγμένο κατάλληλα από το " νέο αναπτυξιακό μοντέλου της Ελλάδας" (που θα ορίσουν οι Θεσμοί) τότε θα το πράξει.Το δηλώνει δημοσίως στα διεθνή ΜΜΕ λες και κάνει δηλώσεις για το τι θα φάει αύριο.

Εκεί όμως που ο υπουργός έσπασε κάθε ρεκόρ αλαζονείας είναι όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την άρνηση της κυβέρνησης τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών (λέγονται και τροϊκανοί) να μπορούν να μπαίνουν όποτε θέλουν στα υπουργεία αναζητώντας στοιχεία. Ο κύριος Βαρουφάκης δεν υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια ούτε καν του κόμματος που εκπροσωπεί λέγοντας ότι αν αυτός θεωρούσε ότι η ελευθερία εισόδου των ελεγκτών της Τρόικα έφερνε αποτέλεσμα τότε δεν θα είχε κανέναν πρόβλημα να τους άφηνε να μπουν και στην Ακρόπολη!

Από το θεωρώ στην σύγκλιση
Πάντως, αυτό που μπορεί να υπερασπιστεί μέσα στην Βουλή ως "σχέδιο ανάπτυξης" είναι δύο σημαντικότατα αγκάθια. Τα εργασιακά και οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι στο μοναδικό σημείο των δηλώσεών του όπου δεν είχε ύφος Αυτοκράτορα και με διπλωματία δήλωσε ότι θα βρεθεί λύση. "Δεν είναι κάτι το εύκολο, αλλά θα βρεθεί, αφού το κόστος της μη λύσης θα ήταν τεράστιο για όλους" . Το ποιους όλους εννοεί ο κύριος Βαρουφάκης, όταν οι Θεσμοί επιμένουν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να πηγαίνουν όλα στην αποπληρωμή του χρέους με δικαίωμα ενός μικρού ποσοστού του Δημοσίου μόνο στα χαρτιά και όχι στην ιδιωτική επένδυση, είναι ένα ερώτημα που "θεωρεί" ότι δεν είναι άξιο απάντησης. 

Όπως δεν ξέρουμε τι "θεωρεί" αλλαγή στα εργασιακά όταν οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να επιβάλλουν μοντέλο τριτοκοσμικής χώρας για να ανεβάσουν τους δείκτες της εργασίας μόνο για το συμφέρον των ιδιωτών εργοδοτών που είναι έτοιμοι να αλώσουν την χώρα. 
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

(και μου το*λεγε το κυμα περα απ*το ΛΑΥΡΙΟ ο λαος θ*αναι το θυμα θα το δειτε ΑΥΡΙΟ).

οταν φυγουν κι αυτοι δεν θα εχει μεινει τιποτε για εμας!!!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΠΟΥΝ ΜΑΚΑΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΩ ΗΣΥΧΟΥΣ ΝΑ ΜΕ ΠΗΔΑΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ????