Προσφατα
.

17.9.17

Η δικαιοσύνη απέναντι στους εκμεταλλευτές των καρκινοπαθών

Μαρία Τσολακίδη
Συχνά οι εταιρείες της Big Pharma (μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες) έχουν κατηγορηθεί πως προωθούν φάρμακα ακόμη και για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, λανσάροντας σκευάσματα που μπορεί να κάνουν κακό, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. 

Η φαρμακοβιομηχανία Insys Therapeutics είναι υπό έρευνα για την προώθηση επικινδύνων οπιοειδών φαρμάκων σε καρκινοπαθείς. Η εταιρεία που κατέχει εξέχουσα θέση στην Big Pharma χρησιμοποίησε πολλές τεχνικές για να ξεγελάει το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της παραποίησης των ιατρικών αρχείων, της παραπλάνησης ασφαλιστικών εταιρειών και της δωροδοκίας των γιατρών. Αυτά και άλλα πολλά καταγράφονται σε ένα ομοσπονδιακό κατηγορητήριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Insys αφού πήρε την έγκριση για την διάθεση ενός οπιοειδούς φαρμάκου, αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα κατά την ίδια. Το φάρμακο δεν είχε μεγάλη αγορά για πωλήσεις που θα απέφεραν τα κέρδη που προσδοκούσαν. 
Το φάρμακο είναι μια ψεκάσιμη μορφή φαιντανύλης (Fentanyl) που ονομάζεται Subsys, το έφτιαξαν για την θεραπεία καρκινοπαθών με οξύ πόνο. Ωστόσο, σύντομα διαπίστωσαν ότι η αγορά των ασθενών με καρκίνο δεν ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους τους, έτσι άρχισαν να παραποιούν τις πληροφορίες για να προωθήσουν πιο πολύ το φάρμακό τους.  

Το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει: 
Αρκετά διευθυντικά και απλά στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία απασχολούνταν προηγουμένως από την Insys Therapeutics Inc, συνελήφθησαν σήμερα με την κατηγορία ότι συνωμότησαν σε εθνικό επίπεδο δωροδοκώντας γιατρούς για να συνταγογραφούν περιττή φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο με φαιντανύλη και να εξαπατούν τους ασφαλιστές υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε φορά που κάποιος χρειαζόταν συνταγή για το Subsys, αντί για κάποιον πραγματικό γιατρό, εμφανιζόταν ένας υπάλληλος της Insys. 
Οι ασφαλιστικές εταιρείες εξαπατήθηκαν διότι πίστευαν πως την έγκριση έδινε πάντα ο εξειδικευμένος γιατρός, καθώς οι υπάλληλοι της Insys είχαν ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο ώστε να αποκρύπτεται η ταυτότητά τους.

Επειδή οι ασφαλιστικές ενέκριναν το Subsys μόνο για ασθενείς με καρκίνο, οι δήθεν γιατροί με παραποιημένα στοιχεία βεβαίωναν την ασθένεια ώστε να εγκριθεί το φάρμακο. Η καταγεγραμμένη συνομιλία ενός υπαλλήλου της Insys και μιας ασφαλιστικής εταιρείας σχετικά με μια ασθενή στο Νιου Τζέρσεϋ την Sarah Fuller, είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που ενοχοποιούν την εταιρεία. Η Fuller πέθανε στην συνέχεια από υπερβολική δόση του Subsys. 

Αυτή τη φορά φαίνεται πως η δικαιοσύνη δεν είναι διατεθειμένη να συγκαλύψει την απάτη. Έξι πρώην ανώτεροι και απλοί υπάλληλοι της Insys συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου, έχουν ήδη κατηγορηθεί για εγκλήματα απάτης και εκβιασμούς σε σχέση με το φάρμακο Subsys. 

Οι εισαγγελείς περιέγραψαν την κατάσταση ως «εθνική συνωμοσία» 
Πριν από δύο μήνες, ο πρώην περιφερειακός διευθυντής της Insys, Karen Hill, αφού κρίθηκε ένοχος, έδωσε στο δικαστήριο όλες τις λεπτομέρειες για το πώς εκπαιδεύτηκε  να πείθει τους γιατρούς να συνταγογραφούν αποκλειστικά για την εταιρεία. 
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στην Αμερικανική Εφημερίδα Δημόσιας Υγείας κατέδειξε πόσο βαθιά είναι ριζωμένο το πρόβλημα της σχέσης γιατρού-οπιούχου φαρμάκου, αποδεικνύοντας ότι τα οπιοειδή είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση τόσο για τους γιατρούς όσο και για τις εταιρείες της Big Pharma. 
Στην μελέτη αυτή φαίνεται πως μεταξύ Αυγούστου 2013 και Δεκεμβρίου 2015, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι 68.177 γιατροί πήραν το ποσό των 46 εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες φαρμάκων που εμπορεύονται οπιοειδή. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια