Προσφατα
.

16.9.17

Καταδικάστηκαν χουντικά «σταγονίδια»

Μετά από σαράντα σχεδόν χρόνια η δικαιοσύνη στην Αργεντινή δείχνει να «κατάλαβε» τι έγινε την περίοδο της αιμοσταγούς περιόδου πριν και κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Rafael Videla. 
Έξι Αργεντινοί καταδικάστηκαν την Παρασκευή σε φυλάκιση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το δικαστήριο της Tucuman, για την βίαια δράση του στρατού από το 1975 έως το 1983. 
Από τους έντεκα κατηγορούμενους στην υπόθεση, οι επτά απαλλάχθηκαν και οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε ποινές από 4 έως 18 χρόνια φυλάκισης για 266 περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. 
Η ετυμηγορία χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους εκατό περίπου ακτιβιστές και συγγενείς των  θυμάτων που συγκεντρώθηκαν στο δικαστήριο. Οι καταγγελίες μεταξύ των άλλων, αφορούσαν και έξι γυναίκες, οι οποίες ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια των βίαιων γεγονότων, των οποίων τα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται. 
Η εντολή για τα βίαια γεγονότα στην περιοχή που συνέβησαν είχε δοθεί από την πρώην πρόεδρο Isabel Peron (1974-1976), πριν από την έναρξη της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). 
«Αυτή είναι μοναδική περίπτωση στα χρονικά για την Αργεντινή, αφού με στρατιωτική κατοχή, ο στρατός μεταφέρθηκε στην επαρχία Tucuman σαν να ήταν κατοχικές δυνάμεις σε μια ξένη χώρα», δήλωσε στον τύπο ο Pablo Camuña, εισαγγελέας αρμόδιος για την υπόθεση. 
Στην περιοχή αυτή, ο στρατός είχε «απόλυτο έλεγχο και απόλυτη παρέμβαση στην κοινωνική ζωή κάθε χωριού, με βάσεις και κρυφά κέντρα που ήταν διάσπαρτα σε όλη την επαρχία Tucuman», πρόσθεσε . 
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία κράτησε δεκαπέντε μήνες, κατέθεσαν πάνω από 400 μάρτυρες, οι δικηγόροι υπεράσπισης των στρατιωτικών επιδίωξαν να αποδείξουν πως με το προεδρικό διάταγμα διατάχθηκε η «εξόντωση ανατρεπτικών στοιχείων» ως δικαιολογία για αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση, κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν, διώχθηκαν ή στάλθηκαν εξορία. 
Στο Tucuman ισχυρίζονται οι δικηγόροι επισήμαναν εκείνη τη χρονική στιγμή την παρουσία αρκετών αριστερών ένοπλων οργανώσεων, οι οποίες διαλύθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο ισχυρισμός όμως δεν μπορεί να σταθεί αφού ο πραγματικός στόχος ήταν οι ηγέτες των εργαζομένων και οι φοιτητές. 
Η Αργεντινή πέρασε μία από τις πιο βίαιες δικτατορίες στη Λατινική Αμερική, 30.000 αγνοούνται σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια