Προσφατα
.

17.9.17

Εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων

Έως 20 φορές ακριβότερα συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο
Είναι τεράστια η αύξηση στις τιμές των παιδικών εμβολίων την τελευταία δεκαετία, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Υγεία, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ουγγαρία, με τη συμμετοχή και του Έλληνα γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου. 

Το θέμα αυτό είχαν αναδείξει από το 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι, σε σχετικό δελτίο Τύπου, ενημέρωναν την κοινή γνώμη για την «εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων, που έχει αυξηθεί κατά 2.700% την τελευταία δεκαπενταετία – από 1,38 δολάρια το 2001 σε 38,8 δολάρια σήμερα», καταγγέλλοντας παράλληλα το υπέρογκο κόστος που απαιτείται να καταβάλλουν οι κυβερνήσεις και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τον εμβολιασμό των ευάλωτων παιδιών. 

«Το φάρμακο, όπως και το εμβόλιο, δυστυχώς έχει γίνει πολυτέλεια για την πλειονότητα του κόσμου. Πολλά παιδιά σήμερα παραμένουν εκτεθειμένα σε ασθένειες που είχαν σχεδόν εκλείψει κατά το παρελθόν, αφού οι γονείς τους δεν τα εμβολιάζουν. Και αυτό, δυστυχώς, δεν οφείλεται μόνο στην παγκόσμια εξάπλωση του Κινήματος Ενάντια στους Εμβολιασμούς, αλλά και στην οικονομική κρίση, η οποία, σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των εμβολίων, καθιστά το κόστος απαγορευτικό για πάρα πολλές οικογένειες», ανέφερε ο γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεΐζης. 
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε αποδείξει ότι οι τιμές των εμβολίων και των φαρμάκων δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Είναι ένα θέμα που έχουμε αναδείξει από το 1999 και έχουμε επανειλημμένα καλέσει τις κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, να επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους στις φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με τις υπέρογκες τιμές στις οποίες διαθέτουν πολλά εμβόλια και φάρμακα στην αγορά. Τιμές που αποφέρουν τεράστια κέρδη για τις εταιρείες, αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούν το κόστος για την έρευνα και παραγωγή των φαρμάκων και εμβολίων, που είναι κατά πολύ μικρότερο» τονίζει ο Απ. Βεΐζης. 

Όπως αναφέρει η οργάνωση, «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα εμβόλια στη χαμηλότερη τιμή, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI)» και απευθύνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες για μείωση της τιμής των εμβολίων. 
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών σε διάφορους καταυλισμούς και τόπους διαμονής προσφύγων στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «πλήρωσαν 60 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προμηθεύτηκαν από τοπικά φαρμακεία. Η τιμή αυτή είναι 20 φορές πιο ακριβή από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία είναι περίπου 2,80 ευρώ ανά δόση, ενώ απαιτούνται τρεις δόσεις του εμβολίου προκειμένου ένα παιδί να είναι πλήρως προστατευμένο». 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς 3.000 παιδιών στην Ειδομένη τον Μάιο του 2016. Στη συνέχεια, έκαναν εμβολιασμούς σε όλα τα παιδιά στους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Ελαιώνα, το Ελληνικό, τις Θερμοπύλες και τη Σάμο. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εμβολιασμοί στη Λέσβο, τον Πειραιά και την Ήπειρο. Συνολικά, εμβολιάστηκαν 10.500 παιδιά. 

Μηνιγγίτιδα Β και «παζάρι» 
Άλλο ένα παράδειγμα σχετικά με το υπέρογκο κόστος των παιδικών εμβολίων αφορά το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β, το οποίο γίνεται σε δύο δόσεις και κοστίζει 120 ευρώ η δόση. Παρ’ ότι πολλοί παιδίατροι, αλλά και διευθυντές σχολείων, επιμένουν ότι το παιδί καλό θα ήταν να εμβολιαστεί, το κόστος για συγκεκριμένο εμβόλιο (που, σημειωτέον, δεν παρέχει 100% κάλυψη σε όλες τις μορφές μηνιγγίτιδας) επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους γονείς, αφού δεν καλύπτεται από κανέναν ασφαλιστικό φορέα. 
Για τη μη ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι, στην παρούσα φάση, δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας ότι: 
α)Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και, για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του, είναι ασφαλές. 
β)Στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή. 
γ)Σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Ποια είναι η αντίφαση στην Ελλάδα; Ότι οι υψηλές τιμές των εμβολίων παρατηρούνται σε μια χώρα, στην οποία το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, συγκριτικά με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, είναι από τα πιο πλούσια, υπό την έννοια ότι τα περισσότερα εμβόλια είναι δωρεάν.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια