Προσφατα
.

29.8.17

Απολύθηκε γιατί αποκάλυψε πως έφταναν τα όπλα στον ISIS και τους «αντάρτες» της Συρίας

CIA, Αζερμπαϊτζάν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία στην υπόθεση μεταφοράς όπλων για τον εξοπλισμό των «ανταρτών» στη Συρία
Ξενοφώντας Ερμείδης 
Η δημοσιογράφος Dilyana Gaytandzhieva η οποία εργαζόταν για την εφημερίδα Trud, στην Βουλγαρία, έφερε στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για την τροφοδοσία όπλων κάθε τύπου στους «αντάρτες» και τον τρόπο που γινόταν με όλους τους «νόμιμους» διεθνής κανόνες.  

Η διετής έρευνα της Gaytandzhieva αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα της CIA για να έχουν όπλα οι «μαχητές» κατά του Assad στη Συρία και ο ISIS. Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Silk Way Airlines, μετέφερε τόνους οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, με διπλωματική κάλυψη. 
Αυτό ήταν το μυστικό, η διπλωματική κάλυψη, γιατί κανείς δεν ελέγχει αυτές τις αποστολές. Η Gaytandzhieva ταξίδεψε ακόμη και στο Χαλέπι, όπου κινηματογράφησε και φωτογράφισε τις ετικέτες των  κιβωτίων των όπλων που είχαν στις αποθήκες σε υπόγεια οι τζιχαντιζτές. 

Η δημοσιογράφος συγκέντρωσε και δημοσίευσε δεκάδες μυστικά έγγραφα, τα οποία δημοσίευε με καλυμμένα τα στοιχεία ως προερχόμενα από ανώνυμη πηγή. 
Σε αυτά έγγραφα φαίνεται η επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στη Σόφια, όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα σχέδια πτήσης της Silk Way Airlines, η οποία ουσιαστικά λειτουργούσε ως υπηρεσία μεταφοράς όπλων τα οποία ενέτασσαν σε διπλωματική ασυλία «εκτός εγγραφών» (δεν υπόκεινται σε επιθεωρήσεις ή φόρο). Αυτά τα όπλα προορίζονταν για το Σώμα Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM), τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία. 
Η Silk Way Airlines αποτέλεσε αντικείμενο νέων πρόσφατων ερευνών που αφορούν προμήθειες όπλων για τον πόλεμο στην Υεμένη που διεξάγει η Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, ο στρατιωτικός ιστότοπος Balkan Insight έχει παρουσιάσει παρόμοιες πτήσεις φορτίων όπλων εντός και εκτός της Σερβίας. 

Το πιο εκπληκτικό εύρημα είναι οι ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες που έχουν σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και εξοπλισμό μαχητών στη Συρία. 
Μια σειρά ερευνών από την Buzzfeed, η πρώτη εκ των οποίων δημοσιεύθηκε το 2015, δείχνει πως Purple Shovel LLC, ως στρατιωτική ανάδοχος, χωρίς καμία προσφορά παίρνει δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ως μέρος της Αμερικάνικης βοήθειας και εξοπλισμού του προγράμματος για τη Συρία
Η έρευνα της Gaytandzhieva συνδέει οριστικά την Purple Shovel και άλλους μισθοφόρους Αμερικανούς με τις αποστολές της Silk Way Airlines του Αζερμπαϊτζάν. Ένα υπόμνημα που διέρρευσε περιλαμβάνει δήλωση φορτίου για πολλούς τόνους αντιαρματικών χειροβομβίδων που αγόρασε στη Βουλγαρία η Purple Shovel και το οποίο φαινομενικά προοριζόταν για τον επίσημο παραλήπτη που ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Το φορτίο όμως ποτέ δεν έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν. 
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, ότι το στρατιωτικό φορτίο εκφορτώθηκε στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας, η οποία είναι ένα από τα κέντρα κέντρα διοίκησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις στη Συρία. 

Αν και η έρευνα της Gaytandzhieva είναι πολλών μηνών με αποκαλύψεις φωτιά, ο δυτικός τύπος δεν ενδιαφέρθηκε. Το Al Jazeera χαρακτήρισε την ιστορία συγκλονιστική και πρόσθεσε πως η Gaytandzhieva ανακρίθηκε από τις βουλγαρικές αρχές προτού απολυθεί από την εφημερίδα της. 

Η Gaytandzhieva σε ένα tweet έγραψε ότι απολύθηκε από την δουλειά της, στην Trud, μετά την ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλγαρικής εθνικής ασφάλειας, η οποία την πίεσε να αποκαλύψει τις πηγές της. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια