Προσφατα
.

25.1.21

Ο εξάχρονος πολεμιστής

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών. Οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι νέοι, έπρεπε να πάρουν τα όπλα. Αλλά μόνο ένα σύνταγμα του Κόκκινου Στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο είχε έναν στρατιώτη στις τάξεις του που ήταν μόλις έξι ετών! 
 
Γιος του συντάγματος 
Το καλοκαίρι του 1942, ο Seryozha (Σεργκέι), από το χωριό Gryn στην περιοχή Kaluga, έμεινε ορφανός, ο πατέρας του είχε πεθάνει πριν από τον πόλεμο και οι Γερμανοί εκτέλεσαν τη μητέρα και τον αδερφό του κατηγορώντας τους για αντιστασιακούς, ακριβώς μπροστά στα μάτια του. 
Μένοντας μόνο του, το εξάχρονο παιδί περιπλανιόνταν άσκοπα στο δάσος σε κατάσταση σοκ όταν, ρακένδυτο και πεινασμένο, το βρήκε μια ομάδα ανιχνευτώντου 142ου Συντάγματος τυφεκιοφόρων. 
Το αγοράκι είπε ότι το όνομά του ήταν Aleshkin, αν και αργότερα βρήκαν ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Aleshkov. Οι στρατιώτες αποφάσισαν να τον κρατήσουν στο σύνταγμα και μάλιστα υιοθετήθηκε επίσημα από τον διοικητή του συντάγματος, Μιχαήλ Βορόμπιοφ. 
Το αγοράκι ήταν πολύ πρόθυμο και ήθελε να είναι χρήσιμο.Μοίραζε εφημερίδες και επιστολές σε υπομονάδες και έτρεχε συνεχώς στο διοικητήριο και ζήταγε περισσότερες εργασίες. 
Μια μέρα, ενώ έκανε τα τακτικά δρομολόγιά του του, ανακάλυψε Γερμανούς κομάντος κρυμμένους σε άχυρα τους οποίους εξουδετέρωσαν αμέσως οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού. 
 
Υπερασπιστής του Στάλινγκραντ 
Στις αρχές Νοεμβρίου 1942, το 142ο Συντάγμα τυφεκιοφόρων μεταφέρθηκε στο Στάλινγκραντ. Εδώ ο μικρός στρατιώτης έκανε μια ηρωική πράξη για την οποία του απονεμήθηκε το μετάλλιο For Combat Merit. 
Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του πυροβολικού, ο θετός πατέρας του Seryozha θάφτηκε κάτω από συντρίμμια. Το αγόρι προσπάθησε να σκάψει μόνο να τον σώσει, αλλά, όταν κατάλαβε πως ήταν αδύνατον, έτρεξε να ζητήσει βοήθεια από τους συμπολεμιστές του. Ο Mikhail Vorobyov σώθηκε, ήταν σοκαρισμένος και τραυματισμένος. 
«Με την χαρά και την αγάπη του για τη μονάδα του και τους γύρω του, ενίσχυσε το ηθικό και την εμπιστοσύνη μας στη νίκη σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Ο σύντροφος Aleshkin είναι ο αγαπημένος του συντάγματος», έγραψε στην διαταγή που απένειμε το μετάλλιο στον Σεργκέι, ο οποίος είχε γίνει μόλις επτά ετών. 
 
«Υπολοχαγός» 
Η πολεμική πορεία του Aleshkov ήταν δύσκολη. Σχεδόν πνίγηκε διασχίζοντας τον ποταμό Severny Donets και, σε μια άλλη περίπτωση, το όχημα που ταξίδευε ανατινάχτηκε από νάρκη. Το παιδί επέζησε ως εκ θαύματος. 
Μια φορά, ως αστείο, οι στρατιώτες έδωσαν στον Σεργκέι μια στολή υπολοχαγού και σχεδόν του κόστισε τη ζωή. Οι λαμπεροί ιμάντες ώμου τράβηξαν την προσοχή των Γερμανών ελεύθερων σκοπευτών, οι οποίοι έριξαν στον «αξιωματικό». Μια σφαίρα χτύπησε τον Σεργκέι στη φτέρνα. 
«Ο πατέρας μου αργότερα κατηγορούσε μόνο τον εαυτό του πολύ γι 'αυτό», δήλωσε ο Βιάτσσλαβ Βορόμπιοφ, ο γιος του Σεργκέι.

Η πολεμική δράση του μικρού στρατιώτη τελείωσε στην Πολωνία. Ο στρατηγός Βασίλι Τσούικοφ, διοικητής του 62ου στρατού, στον οποίο υπηρέτησε ο μικρός στρατιώτης, διέταξε να σταλεί το αγόρι στη στρατιωτική σχολή του Σουβόροφ. 
Ως σουβενίρ, ο στρατιωτικός διοικητής έδωσε στον Aleshkov ένα πιστόλι Browning που ήταν εχθρικό τρόπαιο. Αλλά ο Σεργκέι δεν πέτυχε στη στρατιωτική του καριέρα επειδή τον πρόδωσε η υγεία του (ήταν εθισμένος στο κάπνισμα από νεαρή ηλικία). Έχοντας πάρει όμως πτυχίο νομικής, ο Σεργκέι έζησε στα Ουράλια για το υπόλοιπο της ζωής του και πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1990, σε ηλικία μόλις 54 ετών.


rbth

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια