γράφτηκε
στον Τοίχο
26.1.21
-
0
Comments
Η μοναδική γυναίκα στην Ρωσική ιστορία που έγινε ναύαρχος
Σε καμία άλλη γυναίκα στη ρωσική ιστορία δεν έχει απονεμηθεί αυτή η τιμή. Επιπλέον, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα δεν κυβέρνησε ποτέ ρωσικό πολεμικό πλοίο στη ζωή της!
Η φήμη της για πράξεις ανδρείας ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, φτάνοντας στην Ρωσία όπου γοητεύτηκαν όλοι από τον ηρωισμό της.
Η Μπουμπουλίνα έζησε μια συναρπαστική ζωή. Γεννήθηκε σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης όπου η μητέρα της επισκέπτονταν τον πατέρα της, ο οποίος συμμετείχε στην αντι-τουρκική εξέγερση του 1769-1770.
Ο δεύτερος σύζυγος της Λασκαρίνας συμμετείχε επίσης στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1806-1812. Μετά το θάνατό του στα χέρια των Αλγερινών πειρατών, η Λασκαρίνα έγινε κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Θα μπορούσε να περάσει τις μέρες της ζώντας με άνεση, μεγαλώνοντας τα έξι της παιδιά.
Ωστόσο, η Μπουμπουλίνα αποφάσισε να συνεχίσει τα βήματα της οικογένειάς της και εντάχθηκε στην ελληνική επανάσταση.
Η ηρωίδα των Ελλήνων
Ακόμα και πριν από την επανάσταση, η Μπουμπουλίνα δραστηριοποιούταν οικονομικά στον εφοδιασμό της Φιλικής Εταιρείας.
Με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης το 1821, ήδη διοικούσε το δικό της στόλο, αποτελούμενο από 8 πολεμικά πλοία, με επικεφαλής την ναυαρχίδα της, τον «Αγαμέμνονα» που είχε 18 κανόνια. Παρά το γεγονός ότι ήταν άνω των 50 ετών εκείνη την εποχή, συμμετείχε προσωπικά στον αγώνα.
Οι δυνάμεις της βοήθησαν να απελευθερώσουν αρκετές πόλεις και να καταλάβουν το καλά υπερασπιζόμενο φρούριο Παλαμήδι, στο Ναύπλιο. Η πόλη είχε γίνει η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας.
Τον Μάιο του 1821, κατά τη διάρκεια της μάχης του Άργους, έχασε τον γιο της, Γιάννη Γιαννούζα.
Παρά τον εκπληκτικό ηρωισμό της, ο θάνατος της Μπουμπουλίνα δεν συνέβη στο πεδίο της μάχης. Το 1825, σε μια διαμάχη με την οικογένεια Κουτζή η Λασκαρίνα πυροβολήθηκε αφήνοντας την τελευταία της πνοή. Έμεναν μόνο πέντε χρόνια ακόμη μέχρι η Ελλάδα να κερδίσει την ανεξαρτησία της.
Η ηρωίδα των Ρώσων
Η Μπουμπουλίνα ήταν γνωστή και σεβαστή στη Ρωσική Αυτοκρατορία.
Στη Ρωσία την ήξεραν ως Bobelina «Μπομπέλινα», μεγάλοι ζωγράφοι την απεικόνισαν σε πίνακες σε πίνακες ζωγραφικής αλλά πάντα με άλογο αντί για πλοίο. Έγινε επίσης ήρωας πολλών έργων λογοτεχνικής φαντασίας, έγραψαν στα έργα τους γι αυτήν οι μεγάλοι της εποχής όπως οι Νικολάι Γκόγκολ, Ιβάν Τουργκένεφ Νικολάι Λέσκοφ.
Ο Ρώσος αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α, αφού έμαθε τον θάνατο της Λασκαρίνας, της απένειμε μετά θάνατον την τιμητική θέση του Ναύαρχου του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Ναυτικού.
Σε όλη τη ρωσική ιστορία, παραμένει η μόνη γυναίκα που έχει πάρει τον τίτλο.
rbth
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου