Προσφατα
.

22.12.20

Φόβοι για αύξηση εγκληματικότητας λόγω εμβολίων

Εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τη λοίμωξη που του προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η γενική κατάσταση της υγείας του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς του σταθερή. 
 
Αυτό αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής προεδρίας Γκαμπριέλ Ατάλ. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ψηφίστηκε χθες από το Κοινοβούλιο της Δανίας νόμος με τον οποίο απαγορεύεται η εκτροφή μινκ στη χώρα μέχρι το 2022. 
 
Ταυτόχρονα, η νέα νομοθεσία αποτελεί νομική βάση για την εντολή που δόθηκε τον Νοέμβριο από τις Αρχές να θανατωθούν όλα τα μινκ που εκτρέφονταν στη χώρα, εξαιτίας των φόβων επιδείνωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 
 
Η ανίχνευση μιας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που μπορούσε να μεταδοθεί από τα γουνοφόρα ζωάκια στον άνθρωπο και αντιστρόφως, κατέστησε αναγκαία τη θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ, προκαλώντας τεράστια οικονομική καταστροφή στους Δανούς εκτροφείς, που δεν έκρυψαν την οργή τους κατά της κυβέρνηση για την εξέλιξη. 
 
Την ίδια στιγμή, η Κοπεγχάγη θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκταφή των νεκρών μινκ από τους ομαδικούς τάφους όπου σωρεύτηκαν, εξαιτίας επανεμφάνισης των κουφαριών στην επιφάνεια του εδάφους. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ζωάκια που θανατώθηκαν από τον φόβο της μετάλλαξης ενταφιάστηκαν βιαστικά σε ομαδικούς τάφους, σε στρατιωτικές εκτάσεις της δυτικής Δανίας. 
 
Πολλά κουφάρια αναδύθηκαν εκ νέου στην επιφάνεια εξαιτίας της ώθησης που έλαβαν από τα αέρια της αποσύνθεσής τους, καθιστώντας την κατάσταση εφιαλτική και επικίνδυνη. Η εκταφή των μινκ θα ξεκινήσει τον Μάιο, αφού ξεπεραστεί ο κίνδυνος της μόλυνσης, και τα ζώα θα αποτεφρωθούν. 
 
Τέλος, ο επικεφαλής της Interpol Γιούργκεν Στοκ προειδοποίησε για μεγάλη αύξηση των εγκληματικών ενεργειών κατά τη διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «με τη διανομή των εμβολίων, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί με δραματικό τρόπο και θα δούμε κλοπές, διαρρήξεις σε αποθήκες και επιθέσεις κατά τη μεταφορά τους». 
 
Εκτός, όμως, από το οργανωμένο έγκλημα που θα προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα πολυπόθητα εμβόλια, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και επιχειρήσεις δολιοφθοράς και από μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Τέλος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διάθεση των εμβολίων πιθανώς να αποκαλύψει και περιπτώσεις διαφθοράς από αξιωματούχους ή πολίτες που θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. 
 
 
kathimerini

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια