Προσφατα
.

21.12.20

Η Δανία ξεθάβει εκατομμύρια μινκ

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια από τα μινκ που θανατώθηκαν στη Δανία, μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του πανδημικού κοροναϊού, πρόκειται να ξεθαφτούν στη Δανία για τον φόβο μόλυνσης των υπόγειων υδάτων. 
 
Περισσότερα από 15 εκατομμύρια μινκ αποφασίστηκε να θανατωθούν τον περασμένο μήνα στη Δανία λόγω της ανεπιβεβαίωτης ανησυχίας ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος ίσως αποδειχθεί πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. 
 
Η απόφαση κατάφερε τεράστιο πλήγμα για τη δανέζικη βιομηχανία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, και η κυβέρνηση της χώρας παραδέχτηκε αργότερα ότι η θανάτωση των ζώων ήταν εν μέρει παράνομη. «Απαγορεύεται η είσοδος» γράφει η πινακίδα σε χώρο ταφής μινκ (Reuters) Η νέα απόφαση τα μινκ που κατέληξαν σε δύο χώρους ταφής σε στρατιωτική περιοχή της δυτικής Δανίας. 
 
Πολλά από τα ζώα ανέβηκαν και πάλι στην επιφάνεια του εδάφους λόγω των αερίων της αποσύνθεσης. Ένα από τα σημεία ταφής βρίσκεται κοντά σε κολυμβητική λίμνη, ενώ το άλλο δεν απέχει πολύ από πηγή πόσιμου νερού. Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μόλυνσης. 
 
Η εκταφή προγραμματίζεται για τον Μάιο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα νεκρά ζώα. Το υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Δανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε τη στήριξη του Κοινοβουλίου για την εκταφή. Τα μινκ «θα μεταφερθούν σε εγκατάσταση αποτέφρωσης όπου θα καούν ως εμπορικά απόβλητα» ανέφερε το υπουργείο.


 

 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια