Προσφατα
.

31.10.20

Κατώτατο μισθό παντού προτείνει η Κομισιόν

Ένας κατώτατος μισθός για την Ευρώπη - όχι ο ίδιος μισθός σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά τουλάχιστον μια νομική εγγύηση ότι ένας εργαζόμενος από τη Βουλγαρία στο Λουξεμβούργο μπορεί να κερδίσει αρκετά για να ζήσει. 
 
«Οι κατώτατοι μισθοί λειτουργούν και είναι καιρός η εργασία να πληρώνεται. Μετά την οικονομική κρίση, όσοι κερδίζουν τα λιγότερα έχουν υποφέρει περισσότερο από το να μην αποκομίζουν τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. 
 
Έχοντας αυτό υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την πολυαναμενόμενη νομικά δεσμευτική οδηγία. 
 
Θα παρείχαν τους υπολογισμούς και το κράτος μέλος της ΕΕ θα έδινε στη συνέχεια τους μισθούς του - με βάση το κόστος διαβίωσης, τις τιμές κατοικιών και το εθνικό ΑΕΠ. 
 
Η Δανία και η Σουηδία λένε όχι, δεν εναπόκειται στους πολιτικούς να καθορίσουν τον ελάχιστο μισθό. 
 
«Είναι τα συνδικάτα και οι εργοδότες που διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις κάθε χρόνο ή δύο χρόνια ή όποια διάρκεια είναι, και αυτό λειτούργησε πολύ καλά, χάθηκαν πολύ λίγες μέρες για παράδειγμα στη βιομηχανική δράση. Καλή ανάπτυξη μισθών κ.λπ. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για εμάς. Δεν θέλουμε αυτήν την οδηγία» δήλωσε ο Χανς Ντάλγκρεν, Υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας. 
 
Η Σουηδία μπορεί να μην θέλει την οδηγία, αλλά ορισμένες χώρες χρειάζονται μία, διαφορετικά οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται. 
 
Έτσι αισθάνεται η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Για αυτούς, το καλύτερο στοιχείο από τη σημερινή πρόταση είναι ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν επίσης ο κανόνας, έτσι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν επίσης να δουν την πρόοδο με το χρόνο. 
 
«Οι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως στην Ανατολή, είναι τόσο παραγωγικοί όσο και στη Δύση, αλλά δεν έχουν το δίκαιο μερίδιό τους ... γι 'αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόβλεψη με δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διότι αν κοιτάξετε τους εργαζομένους στη Γερμανία, αν κοιτάξετε τους εργαζόμενους στις σκανδιναβικές χώρες, έχουν ισχυρά δικαιώματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 
Επομένως, ο λόγος για τον οποίο πληρώνονται περισσότερο είναι επειδή είναι σε θέση να διαπραγματεύονται περισσότερα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μακροπρόθεσμα, αυτή η πρόβλεψη θα είναι τόσο σημαντική μέσα σε περίπου 5 χρόνια, θα δούμε μερικές δραματικές αλλαγές» δήλωσε η Έστερ Λυντς από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια