Προσφατα
.

2.11.20

Μάχη για να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία

Εορτή των Αγίων Πάντων «Toussaint», της μνήμης των νεκρών, 1/11 στη Γαλλία, της γιορτής των Χρυσανθέμων. Είναι τα λουλούδια που προτιμούν οι Γάλλοι για να στολίσουν τους τάφους. 
 
Εν μέσω lockdown, οι ανθοπώλες κόντεψαν να πάθουν συμφόρηση στην ιδέα ότι θα έκλειναν τα μαγαζιά τους. Πέτυχαν τελικά την πρώτη εξαίρεση, να μείνουν δηλαδή ανοικτά για σήμερα, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους για διεκδικήσεις. 
 
Βιβλιοπώλες, εκδότες και συγγραφείς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι κλείνουν τα βιβλιοπωλεία, αλλά μένουν ανοικτά τμήματα πώλησης βιβλίων στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ-μάρκετ. 
 
Η δράση διαμαρτυρίας τους με το σύνθημα «Το βιβλίο είναι τροφή του πνεύματος» πήρε μεγάλη έκταση και εντυπωσιακές ήταν οι ουρές των πολιτών την Παρασκευή, έξω από τα μικρά βιβλιοπωλεία. 
 
Πέτυχαν τελικά να κλείσουν τα τμήματα βιβλίου στα σουπερ-μάρκετ, ο αγώνας όμως συνεχίζεται μέσω «κοινής πρωτοβουλίας δημάρχων για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων», όπως δηλώνει σήμερα στην Εφημερίδα της Κυριακής (JDD), η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό. Αλλά και οι μικρομεσαίοι έχουν επίσης τη στήριξη των δημάρχων, εκ των οποίων 28 επέτρεψαν ήδη από χθες το άνοιγμα των καταστημάτων, καλώντας σε ανυπακοή. 
 
Μέσω κοινής επιστολής που υπέγραψαν δήμαρχοι πάνω από 30 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας αναφέρεται ότι «η εθνική συνοχή είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας» στηλιτεύοντας «την ανισότητα μεταχείρισης ανάμεσα στα εμπορικά της γειτονιάς, με τα βιβλιοπωλεία και τα εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας». 
 
Πρώτο Σαββατοκύριακο με λοκντάουν και πλήρη κακοφωνία επομένως, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κτυπάει το καμπανάκι, ότι «κάθε μήνας λοκντάουν θα κοστίζει 15 δις επιπλέον». 
 
 
DW

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια