Προσφατα
.

1.10.20

Μαζική φυγή Τυνήσιων προς την Ευρώπη

Κάποτε το δύσκολο ταξίδι της Μεσογείου το ξεκινούσαν μόνο νέοι Τυνήσιοι που αψηφώντας τους γονείς τους αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον. 
 
Τώρα ολόκληρες οικογένειες Τυνήσιων, ακόμα και οικογένειες που έχουν εισόδημα και φαινομενικά καλές προοπτικές ακολουθούν το δρόμο αυτό, προσπαθώντας να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. 
 
«Ο γιος μου είναι ενός μήνα και αν έχω την ευκαιρία να μεταναστεύσω θα το κάνω, για μια καλύτερη ζωή. Σας διαβεβαιώνω ότι θα έφευγα αμέσως γνωρίζοντας ακόμα εκ των προτέρων ότι θα μπορούσα να πεθάνω, αλλά δεν έχω αρκετά χρήματα για να πληρώσω το ταξίδι. Όλοι οι Τυνήσιοι, γυναίκες ακόμα και παιδιά θέλουν να φύγουν με αυτόν τον τρόπο», λέει ένας νέος Τυνήσιος. 
 
«Τους έχουμε δει αρκετές φορές στην κάμερα παρακολούθησης στο λιμάνι, το λιμεναρχείο και οι ιδιοκτήτες ελέγχουν τις βάρκες κάθε βράδυ. Μερικές φορές κλέβουν βάρκες με μηχανές. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ζητήσουν δάνεια για να αγοράσουν αυτές τις μικρές βάρκες και στη συνέχεια το πρωί ανακαλύπτουν ότι οι βάρκες δεν είναι εκεί, είναι πρόβλημα της Πολιτείας», δηλώνει ένας ψαράς. 
 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον έχει αλλάξει το είδος της μετανάστευσης. Δεν περιορίζεται πλέον σε αυτούς που φεύγουν από το σχολείο ή τους άνεργους. 
 
«Ανάμεσα σε αυτούς που φεύγουν σήμερα βλέπουμε κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων ακόμα και ανθρώπους που έχουν δουλειά. Οικογένειες που προηγουμένως ήταν αντίθετες με τη μετανάστευση των παιδιών τους, τώρα δεν αντιτάσσονται σε κάτι τέτοιο, και μερικές φορές χρηματοδοτούν την μετανάστευση των παιδιών τους», εξηγεί εκπρόσωπος του Οικονομικού Φόρουμ της Τυνησίας. 
 
150 και 200 οικογένειες έχουν φύγει από τη χώρα τους τελευταίους μήνες αποφεύγοντας την ακτοφυλακή της Τυνησίας, παρά την αύξηση της επιτήρησης από την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 

euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια