Προσφατα
.

17.9.20

Βακτήριο διέφυγε από εργαστήριο

Χιλιάδες άτομα στη βορειοδυτική Κίνα βγήκαν θετικά σε ασθένεια που προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη. Το ξέσπασμα της ασθένειας οφείλεται σε διαρροή σε βιοφαρμακευτική εταιρεία τη χρονιά που μας πέρασε. 
 
Η επιτροπή υγείας της Λανζού, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκανσού, επιβεβαίωσε ότι 3.245 άτομα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια βρουκέλλωση, η οποία συχνά προκαλείται από την επαφή με ζώα που φέρουν το βακτήριο brucella. 
Άλλοι 1.401 βγήκαν θετικοί σε προκαταρκτικό έλεγχο, όμως δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ανακοίνωσε η επιτροπή υγείας της πόλης. Συνολικά, οι αρχές έχουν εξετάσει 21.847 άτομα από τον πληθυσμό 2,9 εκατομμυρίων της πόλης. 
 
Τι είναι η βρουκέλλωση 
Η ασθένεια, που είναι γνωστή ως πυρετός της Μάλτας ή μεσογειακός πυρετός, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι, ο πυρετός και η εξάντληση. 
Αν και πολλά εξ αυτών υποχωρούν, ορισμένα συμπτώματα μπορούν να καταστούν χρόνια ή και μόνιμα, όπως η αρθρίτιδα ή το οίδημα ορισμένων οργάνων, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC). 
 
Σύμφωνα με το CDC, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι φορείς προσβάλλονται από μολυσμένα τρόφιμα ή από την εισπνοή βακτηρίων – όπως φαίνεται ότι συνέβη στο Λανχού. 
 
Ληγμένα απολυμαντικά και αντισηπτικά 
Η έξαρση προκλήθηκε από μια διαρροή στο εργοστάσιο βιολογικών φαρμάκων Zhongmy Lanzhou, κάποια στιγμή από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την επιτροπή υγείας της πόλης. 
Αν και παρήγαγε εμβόλια βρουκέλλωσης για ζώα, το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε ληγμένα απολυμαντικά και αντισηπτικά – πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξοντώνονταν όλα τα βακτήρια στα αέρια απορρίμματα του εργοστασίου. 
 
Αυτά τα μολυσμένα αέρια σχημάτισαν αερολύματα που περιλάμβαναν τα βακτήρια, και τα οποία διέρρευσαν στον αέρα, από τον οποίο και μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής Έρευνας του Λανζού, όπου και ξέσπασε η ασθένεια. 
 
Χιλιάδες λοιμώξεις 
Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου άρχισαν να αναφέρουν λοιμώξεις τον Νοέμβριο, οι οποίες σύντομα αυξήθηκαν. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 181 εργαζόμενοι είχαν διαγνωσθεί με βρουκέλλωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. 
 
Στους ασθενείς συμπεριλαμβάνονται και φοιτητές και διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου του Λανζού, ενώ το ξέσπασμα εξαπλώθηκε και σε άλλη μία επαρχία, με 13 κρούσματα που είχαν εργαστεί στο κτηνιατρικό ινστιτούτο τον Αύγουστο. Έκτοτε, έχει διενεργηθεί έρευνα για τη διαρροή, ενώ το εργοστάσιο έχει χάσει την άδειά του, και έχει αποσυρθεί η έγκριση των δύο εμβολίων βρουκέλλωσης που παρήγαγε, όπως και εκείνη για επτά κτηνιατρικά προϊόντα. 
 
Τον Φεβρουάριο, το εργοστάσιο ζήτησε δημόσια συγγνώμη και τόνισε ότι έχει «τιμωρήσει με αυστηρότητα» τους οκτώ ανθρώπους που κρίθηκαν υπεύθυνοι για το περιστατικό. 
Πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και θα συμβάλει στο πρόγραμμα αποζημίωσης των πληγέντων. 
 
Η βρουκέλλωση αποτελούσε πληγή για την Κίνα τη δεκαετία του 1980, όμως πλέον έχει περιοριστεί εξαιτίας των εμβολίων και της καλύτερης πρόληψης. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει αρκετές εξάρσεις της ασθένειας σε όλο τον κόσμο. 
 
Το 2008, μια έξαρση στη Βοσνία έπληξε 1.000 άτομα, οδηγώντας στη σφαγή προβάτων και άλλων μολυσμένων οικόσιτων ζώων. Στις ΗΠΑ, η βρουκέλλωση έχει κοστίσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη βιομηχανία εκτροφής ζώων δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 60% των θηλυκών βισόνων είναι φορείς του βακτηρίου, σύμφωνα με τις αρχές που διοικούν τα εθνικά πάρκα. 
 
 
cnn.com

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια