Προσφατα
.

17.9.20

Φυλάκιση δέκα ετών σε δεκατριάχρονο αγόρι

Την εντονότατη αντίδραση της UNICEF έχει προκαλέσει η καταδίκη ενός 13χρονου αγοριού στη Νιγηρία, σε φυλάκιση δέκα ετών με καταναγκαστική εργασία, επειδή βρέθηκε ένοχο για «βλασφημία». 
 
Όπως μεταδίδει το CNN, ο Ομάρ Φαρούκ καταδικάστηκε από δικαστήριο της βορειοδυτικής Νιγηρίας, με βάση τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, επειδή μίλησε άσχημα για τον Αλλάχ κατά την διάρκεια διαφωνίας του με έναν φίλο του. 
 
Η καταδίκη του ανηλίκου αποφασίστηκε στις 10 Αυγούστου από το ίδιο δικαστήριο που καταδίκασε την ίδια ημέρα σε θάνατο έναν βοηθό στούντιο, τον Γιαχάγια Σαρίφ Αμινού, που βρέθηκε επίσης ένοχος για βλασφημία «σε βάρος του προφήτη Μωάμεθ». 
 
Το παράδοξο είναι πως η ποινή που επιβλήθηκε από το ισλαμικό δικαστήριο καταπατά την Αφρικανική Χάρτα Δικαιωμάτων των Παιδιών και το σύνταγμα της Νιγηρίας, όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος του παιδιού, Κόλα Αλαπίνι, που ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε αίτημα για έφεση στις 7 Σεπτεμβρίου. 
 
Ο Αλαπίνι καταγγέλλει πως μετά την καταδίκη, δεν του έχουν επιτρέψει να μιλήσει με τον ανήλικο πελάτη του - όπως δεν έχουν αφήσει και κανέναν άλλον από την δικηγορική ομάδα να επικοινωνήσει με το παιδί. 
 
Ο ίδιος δικαστής που καταδίκασε σε θάνατο τον Γιαχάγια Σαρίφ Αμινού, καταδίκασε την ίδια μέρα και τον 13χρονο Ομάρ. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο το παιδί παρότι η βλασφημία δεν αναγνωρίζεται καν ως έγκλημα από τον νιγηριανό νόμο. «Είναι ανακόλουθο με το σύνταγμα», επιμένει ο Αλαπίνι. 
 Όμως «όλοι εδώ φοβούνται να μιλήσουν και ζουν με τον τρόμο των εκδικητικών επιθέσεων» από φανατικούς. 
 
Σήμερα, η UNICEF εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τον «βαθύτατο προβληματισμό» της για την αντισυνταγματική ετυμηγορία. «Η καταδίκη αυτού του 13χρονου, του Ομάρ Φαρούκ, σε δεκαετή κάθειρξη με καταναγκαστική εργασία είναι λανθασμένη», τονίζει ο εκπρόσωπος της UNICEF στη Νιγηρία, Πίτερ Χόκινς. 
 
Η απόφαση «ακυρώνει όλες τις θεμελιώδεις αρχές των δικαιωμάτων των παιδιών», προσθέτει, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην πολιτεία του Κανό που με την στάση της πρακτικά συναινεί. 
 
Η πολιτεία Κάνο, όπως και οι περισσότερες πολιτείες της Νιγηρίας που επικρατεί η μουσουλμανική θρησκεία, εφαρμόζει τον νόμο της Σαρία παράλληλα με τους νόμους του κράτους. 
Οι αρχές προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος, αποφεύγοντας να απαντήσουν στα αλλεπάλληλα ερωτήματα δημοσιογράφων για την τύχη του παιδιού. Από την πλευρά της η UNICEF καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την υπόθεση και να ακυρώσει την άμεσα ποινή.  
 
 
CNN

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια