Προσφατα
.

10.5.17

Φασιστικές ποινές σε διαδηλωτές

Απίστευτο: Το αμερικάνικο κράτος περνάει «έκτακτο» νόμο για να επιβάλει πρόστιμο στους διαδηλωτές μέχρι 1 εκατομμύριο δολάρια
Claire Bernish/The Free Thought Project
Ενώ η καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων θα έπρεπε αναμφισβήτητα να επιφέρει αυστηρές ποινές, αυτός ο δρακόντειος νόμος - και ένα νομοσχέδιο καθρέφτης που τελειώνει σήμερα μέσω της νομοθετικής εξουσίας - καθιστούν οριστικό το προνόμιο που απολαμβάνει η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου σε βαθμό μεγαλύτερο από τη δημόσια ανησυχία για το περιβάλλον. 

Με τη μορφή του κατεπείγοντος κατέφθασε στο γραφείο του κυβερνήτη κάτω από το πρόσχημα της ύπαρξης «έκτακτης ανάγκης», ένα νέο καταστατικό που υπογράφηκε σε νόμο στην Οκλαχόμα πριν λίγες μέρες πριν και αυξάνει τις ποινές εναντίον διαδηλωτών - συγκεκριμένα, στοχεύει στην εναντίωση του υπό κατασκευή αγωγού Diamond - με εκείνους που βρέθηκαν ένοχοι να αντιμετωπίζουν πολύ σκληρότερες ποινές - συμπεριλαμβανομένων προστίμων που φτάνουν στο απίστευτο ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. 

Οποιοσδήποτε συλληφθεί παραβιάζοντας ιδιοκτησία που θεωρείται ότι διαθέτει «κρίσιμη υποδομή εγκατάστασης», «θα αντιμετωπίσει κακούργημα και πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 10.000 $ εάν ένα δικαστήριο αποφασίσει ότι εισήλθε στην ιδιοκτησία με σκοπό να καταστρέψει, να βλάψει, να αποδιοργανώσει, να παρεμποδίσει ή να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της εγκατάστασης». Οι παραβάτες που θα καταφέρνουν να «αλλοιώνουν» την υποδομή, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 100.000 δολαρίων ή 10 χρόνια φυλάκισης », αναφέρει το Intercept

Η κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Mary Fallin, θέλοντας να αποφύγει αντιδράσεις όπως των αυτόχθονων ινδιάνων που προσπάθησαν να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού πρόσβασης Dakota, υπέγραψε βιαστικά το καταστατικό σε μια προληπτική προσπάθεια να καταργήσει κάθε διαμαρτυρία εναντίον της κατασκευής του αγωγού Diamond αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων πριν η λαϊκή κατακραυγή έχει την ευκαιρία να οργανωθεί και να ξεσηκωθεί. 

Η ιστοσελίδα NewsOK προσθέτει ότι σε αυτήν την νέα νομοθετική καταπάτηση δικαιωμάτων «το πρόστιμο για απλή παραβίαση ιδιοκτησίας σε κρίσιμες υποδομές θα είναι το λιγότερο 1000 δολάρια, αλλά ο νομοθέτης δεν περιέλαβε ένα ανώτατο όριο». 

Επαναλαμβάνοντας ακούσια την ξεκάθαρη χρήση του ολέθριου νόμου κατά του συνταγματικού δικαιώματος διαμαρτυρίας, ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Scott Biggs σημείωσε την πρόθεσή του να θέσει τα δικαιώματα υποδομών της Big Oil ψηλότερα, δηλώνοντας, "Αυτός ο νόμος δεν αφορά τους χαμένους κυνηγούς ή τους σε λάθος σημείο κατασκηνωτές. Ο νόμος αυτός αφορά την προστασία της σημαντικότερης και ζωτικής σημασίας υποδομής του κράτους μας, αποδίδοντας ευθύνες σε όσους επιδιώκουν να βλάψουν το κράτος μας». 

Επιπρόσθετα, με τις αυξημένες ποινές για τα πρόσωπα που εισέρχονται παράνομα, και τα δύο νομοθετήματα αυξάνουν εκθετικά τα πρόστιμα και το χρόνο φυλάκισης όταν οι πράξεις πιστεύεται ότι συντονίζονται από έναν οργανισμό - αυξάνοντας κατά δέκα φορές τις κυρώσεις όταν ο δράστης είναι «ομάδα» - αποδεχόμενη τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών των ορυκτών καυσίμων ότι υπεύθυνοι για την τεράστια αντίδραση στον αγωγό της Ντακότα ήταν εξωτερικές οργανώσεις και όχι μεμονωμένα άτομα. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό συνεχίζει η NewsOΚ, «οι νομοθέτες πέρασαν ταυτόχρονα ακόμα ένα νόμο που επεκτείνει την αστική ευθύνη και σε πρόσωπα ή οργανώσεις που αποζημιώνει, παρέχει βοήθεια ή ανταμείβει ένα πρόσωπο για την παραβίαση των υποδομών. Ο συγγραφέας του νόμου Mark McBride, δήλωσε ότι υπάρχει και πρόβλεψη αντιπροσωπευτικής ευθύνης που θα αποδοθεί σε πρόσωπα που έχουν δώσει κατάλυμα σε αυτούς που αργότερα θα συλληφθούν να έχουν παραβιάσει αυτούς τους χώρους». 

Ακόμη χειρότερα, αυτοί οι νόμοι θα επιτρέπουν την επιδίωξη αποζημίωσης από διαδηλωτές – ακόμα κι αν δεν καταδικαστούν – ακόμα κι αν κάποιος συλληφθεί με την απλή υποψία της παραβίασης ιδιωτικού χώρου. 

«Συγκεκριμένα,» εξηγεί το Intercept, «το καταστατικό εμπλέκει επίσης κάθε οργάνωση που διαπιστώνεται ότι είναι συνωμότης με τον παραβάτη, απειλώντας τις ομάδες συνεργασίας με πρόστιμο δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό που επέβαλλε στον εισβολέας – ως ένα εκατομμύριο δολάρια σε περιπτώσεις όπου συμπεριλαμβάνεται φθορά εξοπλισμού». 

Η αντίδραση των Δημοκρατικών της Οκλαχόμα αρχικά στράφηκε στις τρομακτικές δυνατότητες αυτού του νόμου. Ο αντιπρόσωπος Cory Williams απαίτησε διευκρινήσεις από τον McBride σχετικά με τον όρο «αποζημίωση» όπως αναφέρει το Public Radio Tulsa. 
Ο τελευταίος απάντησε χωρίς ειρωνεία: «Σημαίνει ότι τον θέλουμε στον νόμο. Πως σου φαίνεται;». «Συγνώμη, τι είπατε;» απάντησε σοκαρισμένος ο Williams. «Είναι ένα τσεκ; Είναι λεφτά; 
Είναι κατάλυμα; Είναι απόδοση οφειλής;» «Δηλαδή τελικά, μπορείς να συλληφθείς, να αθωωθείς και κάποιος να θεωρηθεί υπεύθυνος για την απόλυτα νόμιμη δραστηριότητά σου;» «Γι’ αυτό θα αποφανθούν τα δικαστήρια» απάντησε ο McBride. 
«Με όλο το σεβασμό, υποτίθεται ότι γράφουμε νόμους, τα δικαστήρια απλά τους ερμηνεύουν. Οι νόμοι μας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τους ορισμούς» απάντησε συγχυσμένος ο Williams. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια