Προσφατα
.

11.9.16

Η «τρομοκράτης» Λεϊλά

Ο Ερντογάν προφυλάκισε την δήμαρχο της Τζίγρε - Η "τρομοκρατία" νικά την δημοκρατία με αφορμή ένα "πραξικόπημα".
Δεν θα ήταν δυνατόν η δήμαρχος της Τζίγρε, Λεϊλά Ιμρέτ, να μην γινόταν στόχος της ισλαμοφαστικής πολιτικής του Ερντογάν. Το πογκρόμ εναντίον όσων αντιτίθενται στο νέο ολοκληρωτισμό στην Τουρκία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Στις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις δημοσιογράφων, δικαστικών, πολιτικών, καλλιτεχνών και οποιουδήποτε μπορεί με το να χαρακτηριστεί ως "τρομοκράτης"  η σύλληψη της κουρδικής καταγωγής δημάρχου δεν είναι μόνο ένα εθνικιστικό χτύπημα του Ερντογάν αλλά και ένα χτύπημα ενάντια στην ισότητα των δύο φύλων. Η προφυλάκιση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης δημάρχου και μίας πολιτικής προσωπικότητας του κουρδικού λαού και του σύγχρονου γυναικείου κινήματος πέρα από γεγονός είναι πλέον και μία ανοιχτή πολεμική επίθεση εναντίον των Τούρκων κουρδικής καταγωγής αλλά και των γυναικών ανεξαρτήτου εθνικότητας. 

Στο πλαίσιο της στενής παρακολούθησης και δίωξης με αφορμή το δήθεν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει όλους τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, οι δήμαρχοι παύτηκαν από τα καθήκοντά τους επειδή χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία! Η κυβέρνηση Ερντογάν έπαψε και την δημοκρατία με αυτό τον τρόπο διότι η "τρομοκρατία" ήταν μια καταπληκτική αφορμή.  "Εάν δήμαρχοι και μέλη των δημοτικών συμβουλίων χρηματοδοτούν την τρομοκρατία μεταφέροντας χρήματα που προορίζονται για τους πολίτες σε τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς επίσης επιτρέπουν τη χρήση οχημάτων και εξοπλισμού για τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε χάνουν τη δημοκρατική νομιμότητά τους", τόνισε ο Μποζντάγ. Ένοχοι, λοιπόν, μέχρι αποδείξεως του εναντίον σύμφωνα με την "δημοκρατία" και την "δικαιοσύνη" της Τουρκίας.

Η μόλις 29 χρονών δήμαρχος άνοιξε πόλεμο με τον Ερντογάν το 2015 όταν σε μία συνέντευξή της στο Vice News δήλωσε: "Ό,τι κι αν συμβεί, είτε ειρήνη είτε πόλεμος, θα ξεκινήσει από την Τζίζρε". Και γιατί η Τζίγρε; Η πόλη των 100,000 κατοίκων στα βάθη της Ανατολίας πολιορκήθηκε από τον τουρκικό στρατό και δόθηκαν μάχες για να "πάταξη της τρομοκρατίας των Κούρδων" όταν ο Ερντογάν πριν το "πραξικόπημα" χαρακτήρισε οτιδήποτε κουρκικό ως τρομοκρατικό.

Αλλά και η ίδια η Ιμρέτ έχει ένα βαρύ πολιτικοποιημένο βιογραφικό. Ο πατέρας της σκοτώθηκε σε σύγκρουση των ανταρτών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό το 1992, όταν η μικρή Λεϊλά ήταν μόλις πέντε ετών. Μετά το γεγονός αυτό, η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Τζίζρε και να εγκατασταθεί αρχικά στη Μερσίνα, δημοφιλή προορισμό των Κούρδων της εσωτερικής μετανάστευσης. Ουσιαστικά ως πολιτική πρόσφυγας το 1996 η οικογένειά της την έστειλε στη Γερμανία, κοντά στους συγγενείς της στη Βρέμη. Εκεί μεγάλωσε και σπούδασε παιδαγωγική.

Το 2013 επέστρεψε στη γενέτειρά της και ένα χρόνο αργότερα κατήλθε στις δημοτικές εκλογές. Οι συμπολίτες της την εξέλεξαν δήμαρχο, από κοινού με τον Καντίρ Κουνούρ, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 83%.
Η Ιμρέτ όμως είναι ένα αγκάθι για τα πατροπαράδοτα πατριαρχικά έθιμα της Τουρκίας. Η νέα δήμαρχος έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης, όχι μόνο εντός της κουρδικής κοινωνίας, αφού οι γυναίκες του Κουρδικού λαού έχουν αποδείξει ότι εμπράκτως τα τελευταία χρόνια με το όπλο στο χέρι ότι είναι ισάξιες με τους άντρες,  αλλά ευρύτερα στην Τουρκία. Τα μόλις τρία χρόνια που κατέχει τον δημαρχιακό θώκο η Λεϊλά Ιμρέτ έγινε παράδειγμα και για το γυναικείο κίνημα στην Τουρκία που ειδικά το τελευταίο διάστημα αρχίζει να δέχεται επιθέσεις τόσο για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών αλλά όσο και για το πώς θα ντύνονται και θα εκφράζονται δημόσια.

Όσον αφορά την Τζίγρε και τους 100,000 κατοίκους που ξέρουν από άμυνα, η προφυλάκιση της δημάρχου τους θα δείξει αν "Ό,τι κι αν συμβεί, είτε ειρήνη είτε πόλεμος, θα ξεκινήσει από την Τζίζρε", όπως είχε δηλώσει η Λεϊλά Ιμρέτ. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια