Προσφατα
.

11.9.16

Το σπίτι που νομίζεις πως έχεις ακόμη

Μπορεί να νομίζουν κάποιοι πως έχουν σπίτι ίσως γιατί μπορούν ακόμη και ανταποκρίνονται στην βαριά φορολογία ακινήτων. Όμως με τα νέα μέτρα και φόρους που έρχονται κάποια στιγμή θα στερέψουν όλοι αφού ακόμη και διόδια θα βάλουν για την μετάβαση από την κουζίνα στο υπνοδωμάτιο. 
Το Ενεργειακό πιστοποιητικό δεν φτιάχνεται μόνο για να πάρουν τα 500 ευρώ με την απλή επίσκεψη του μηχανικού για να βεβαιώσει οτι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες κλπ. Θα ισχύει για οποιαδήποτε κίνηση γίνεται γύρω από την ιδιοκτησία του καθενός. Όταν αλλάζει η μίσθωση αλλά και για την αποδοχή κληρονομιάς, την πώληση, τη γονική παροχή ή την παραχώρηση της ψιλής κυριότητας ενός ακινήτου. 
Το αρχικό 500ρικο θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα με το τι χρειάζεται για να έχει ο ιδιοκτήτης όλα τα χαρτιά από; 
1. Αμοιβή Ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης», 
2. Αμοιβή Πολιτικού Μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων. 
3. Αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. 
4. Αμοιβή Μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει. 
Έτσι το που θα φτάνει το κόστος είναι άγνωστο. Για να αποφευχθούν ψεύτικες βεβαιώσεις προβλέπονται υψηλά πρόστιμα που θα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και θα αγγίζουν τις 20.000 ευρώ, με τους μηχανικούς να υπόκεινται σε κυρώσεις που περιλαμβάνουν την αφαίρεση αδείας. Με τις διατάξεις για την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» προβλέπεται ο υποχρεωτικός επανέλεγχος όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία. 
Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Mια βεβαίωση για εντός σχεδίου ακίνητο κοστίζει 70-90 ευρώ, για εκτός σχεδίου κοντά στα 150-170 ευρώ. Η εύρεση εγγράφων κοστίζει 30 με 40 ευρώ την επίσκεψη. 
Υποχρεωτικές επιθεωρήσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά 
1. Υποχρεωτική έκδοση και επισύναψη ενεργειακών πιστοποιητικών σε κάθε πώληση ή μίσθωση κτιρίου, με αμοιβή ενεργ. επιθεωρητών ελεύθερα διαπραγματεύσιμη. 
2. Υποχρεωτικές επιθεωρήσεις λεβήτων, καυστήρων, κλιματιστικών ανά 2-4 έτη, με αμοιβή ενεργ. επιθεωρητή ελεύθερα διαπραγματεύσιμη. 
3. Βεβαιώσεις μηχανικών για πολεοδομική νομιμότητα σε όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ακινήτων, ακόμη και τα αδόμητα, ανεξαρτήτως ύπαρξης αυθαιρεσίας, με απροσδιόριστο ύψος αμοιβής μηχανικού. 
4. Εξαρτημένα τοπογραφικά για τις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές των εκτός σχεδίου ακινήτων. 
5. Έλεγχοι νέων οικοδομών και προσθηκών από τους «ελεγκτές δόμησης» με ελάχιστο ύψος αμοιβής 450€ και μέγιστο 3.550€. 
6. Πολλαπλοί εσαεί περιοδικοί τεχνικοί έλεγχοι σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια για την έκδοση του «πιστοποιητικού πληρότητας» της «ταυτότητας κτιρίων», με επαναλαμβανόμενες αμοιβές επιθεωρητών 
7. Περιοδικές επιθεωρήσεις ασφαλείας παλαιών ανελκυστήρων, με απροσδιόριστο ύψος αμοιβής ηλεκτρολόγου μηχανολόγου. 
8. Πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου νέου τύπου για περιοδικές επιθεωρήσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. 
Εκτός των ανωτέρω οι Βρυξέλλες απαιτούν  και τα μέτρα που ακολουθούν. 
1. Σύσταση (2001/331): Περιβαλλοντική επιθεώρηση επαγγελματικών ακινήτων. 
2. Οδηγία (98/83): Επιθεώρηση ποιότητας ποσίμου νερού (όρια μολύβδου). 
3. Οδηγία (83/477): Επιθεώρηση προστασίας κατοίκων από αμίαντο. 
4. Οδηγία (2007/60): Επιθεώρηση προστασίας κτιρίων από πλημμύρες. 
5. Πρόταση: Επιθεώρηση Εξοικονόμησης Νερού στα κτίρια (επί του παρόντος απορρίφθηκε με παρέμβαση της UIPI ως στερούμενη κοινωνικού οφέλους). 
6. Πρόταση: Επιθεώρηση κτιρίων για έλεγχο εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. 
7. Πρόταση: Επιθεώρηση προσβασιμότητας κτιρίων από Α.Μ.Ε.Α. 
8. Πρόταση: Νέες προδιαγραφές για τους ανελκυστήρες
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια