Προσφατα
.

5.9.15

Η άλωση της Αρίας Ευρώπης

Οι πρόσφυγες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους αναγκάζοντας Γερμανία και Αυστρία να ανοίξουν τα σύνορα τους.
Οι πρόσφυγες έκαναν την δική τους Έξοδο προς τα σύνορα της Αυστρίας αναγκάζοντας την Γερμανία και την Αυστρία να υποδεχθεί 2,300 απεγνωσμένους που είχαν στοιβαχθεί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βουδαπέστης περιμένοντας αδίκως την έγκριση των σκληρών, όσον αφορά την μετανάστευση, βορείων χωρών της Ευρώπης να τους αντιμετωπίσουν ως ανθρώπους με δικαιώματα. 

Η Αυστρία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποδεχθούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τους οποίους η Ουγγαρία εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει στα σύνορά της τις επόμενες ώρες, όπως γνωστοποίησε η καγκελαρία στη Βιέννη.

Η αυστριακή καγκελαρία διευκρίνισε στο πρακτορείο ειδήσεων APA ότι η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη εξαιτίας «της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ουγγρικά σύνορα», ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν κατόπιν «συζήτησης» με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η απόφαση πάρθηκε όταν χιλιάδες προσφύγων αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης και με τα πόδια να διανύσουν μια απόσταση 100 χιλιομέτρων μέχρι να φτάσουν στα σύνορα της Αυστρίας.

Οι σκηνές της πορείας προς την ελευθερία που εκτυλίχθηκαν στην καρδιά της Ευρώπης πραγματικά συγκλονίζουν. Είναι μια πρωτοφανής για τα χρονικά της "πολιτισμένης" Ευρώπης η πορεία ενός χιλιομέτρου απεγνωσμένων ανθρώπων να κινείται παράλληλα με την ήσυχη ζωή των Ούγγρων για να αποφύγουν τα στρατόπεδα φύλαξης.

«Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα ουγγρικά σύνορα η Αυστρία και η Γερμανία συμφωνούν σε αυτή την περίπτωση για τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων εντός του εδάφους τους», ανέφερε ο Φάιμαν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Όπως διεμήνυσε πάντως ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ανεξάρτητα από τη απόφαση αυτή, η Βιέννη και το Βερολίνο συνεχίζουν να αναμένουν από την Ουγγαρία «να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τη συνθήκη του Δουβλίνου», η οποία ορίζει το καθεστώς ασύλου στην Ε.Ε.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αποδέχθηκε να μετακινηθούν περίπου 100 λεωφορεία προς τα σύνορα με την Αυστρία, όπως επιθυμούσαν περίπου 1.200 πρόσφυγες που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και σε πολλούς άλλους που είχαν συγκεντρωθεί στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης παρότι όλα τα δρομολόγια των τρένων είχαν ακυρωθεί. Σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, το πρώτο από τα λεωφορεία που έχει μισθώσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έφτασε στα σύνορα με την Αυστρία το πρωί στο μεθοριακό φυλάκιο Χεγκιεσαλόμ-Νίκελσντορφ.

Το ερώτημα παραμένει για το τι θα γίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που ήδη έχουν φθάσει στην Ελλάδα αλλά και άλλοι τόσοι που αναμένεται να φθάσουν όσο οι πολεμικές συρράξεις εναντίον των χωρών τους συνεχίζονται με την ανοχή της Ε.Ε και την στήριξη του ΝΑΤΟ.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια