Προσφατα
.

27.9.15

Ο Κάστρο πούλησε τον Τσε

Η ντροπιαστική ομιλία του Ραούλ Κάστρο στον ΟΗΕ - Ικετεύει τις ΗΠΑ να κάνουν την Κούβα αποικία τους
Ο πρόεδρος της Κούβα, Ραούλ Κάστρο με την ομιλία του το Σάββατο στον ΟΗΕ έκλεισε διά παντός ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας. Με μία ικετευτική ομιλία κάλεσε τις ΗΠΑ  να άρει το εμπάργκο που επί 50 χρόνια μεταμόρφωσε την Κούβα ως το παγκόσμιο παράδειγμα αντίστασης ενάντια στα ιδιωτικά κεφάλαια που αλώνουν την πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη. 

"Το εμπάργκο είναι το κύριο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Κούβας και επί 50 χρόνια προκαλεί στερήσεις και ζημιές στον κουβανικό λαό", είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος Κάστρο προσβάλλοντας ακόμα και τους Κουβανούς πολίτες που μέχρι σήμερα κρατούσαν το κάστρο της Κούβας απροσπέλαστο για τα διεθνή κοράκια και τους οικονομικούς εγκληματίες.

Πέρα όμως από την "ζημιά" που έκανε το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα, ο Ραούλ Κάστρο ενδιαφέρθηκε και για τα συμφέροντα των Αμερικανών επιχειρηματιών λέγοντας ότι "το εμπάργκο των ΗΠΑ βλάπτει τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων της Αμερικής". 

Η Κούβα μετά από μισό αιώνα αξιοπρεπούς στάσης υπέρ του λαού της έφτασε στο σημείο να παρακαλά τις ΗΠΑ να εισχωρήσουν στην Κούβα μετατρέποντάς την ως μια νέα αποικία. Αυτή την φορά δεν είναι η Κούβα που γυρνά την πλάτη στις ΗΠΑ αλλά το Κογκρέσο, η πλειοψηφία του οποίου παραμένει εχθρική στην προσέγγιση με την Αβάνα. 

Μένει να πλανάται προδομένη από της ηγεσία της Κούβας η μορφή του Ερνέστο Γκεβάρα που πριν από 51 χρόνια στο ίδιο έδρανο που ο Ραούλ Κάστρο παρακάλεσε τις ΗΠΑ να λυπηθούν τον κουβανικό λαό, χαστούκιζε τις ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές χώρες με έναν λόγο που κάλυπτε όχι μόνο την Κούβα αλλά όλες τις χώρες του πλανήτη που γεύτηκαν και γεύονται την πικρή "βοήθεια" των αρπακτικών.


« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Χριστινα είπε...

Μάλιστα, μάλιστα ο Ραούλ, έτσι λοιπόν, χωρίς προσχήματα...
Το θέμα είναι ότι τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Η περίφημη προδοσία του Τσε έχει πιθανότατα γίνει εδώ και πολλά χρόνια από τον φίλο Φιντέλ. Υπάχουν σκοτεινά σημεία στην ιστορία της Κούβας. Τι ακριβώς γίνεται όταν αποφασίζεται να φύγει ο Τσε στην Τσεχοσλοβακία και ύστερα στην Αφρική; Γιατί ο Τσε δεν μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί ποτέ πια δημόσια στους κουβανούς μετά την επιστροφή του από την Αφρική; Τι έχει ειπωθεί στην μακρά μυστική συνομιλία μεταξυ Φιντέλ και Τσε όταν αυτός επιστρέφει στην Κούβα κι ύστερα τον μεταμφιέζουν και φεύγει για την Βολιβία;

Άλλα σκοτεινά σημεία υπάρχουν με άλλους μπαρμπούδος (επαναστάτες) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Φιντέλ (όπως η περίπτωση του στρατηγού Οτσόα).
Όσο για τον κουβανικό λαό, αναμφίβολα γενναίος, άντεξε τόση πίεση και τόσες τρικυμίες όντας δίπλα στον χειρότερο γείτονα (ΗΠΑ) και στη μέση των εχθροπραξιών και των εντάσεων Σοβιετικών και Αμερικανών.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο δρόμος που παίρνει τώρα ο Ραούλ είχε ανοιχθεί από τον Φιντέλ ήδη στα χρόνια "ειδικής περιοδου" στις αρχές του 90, υπό τις συνθήκες με τις οποίες άνοιξε η Κούβα στον τουρισμό και ξαναέκανε πράξη την πορνεία (με την ευρεία έννοια), για να ανταπεξέλθει σε άλλα αδιέξοδα, έστω τηρώντας κάποια προσχήματα.
Αχ, είναι δύσκολο να είσαι ένα μικρό ψαράκι και έχεις γείτονες τους καρχαρίες (Αμερικάνους)...
Είναι όμως, νομίζω, απλοποιητικό να σκεφτόμαστε ότι η αντίσταση λύγισε ξαφνικά τώρα με τον προδότη Ραούλ.