γράφτηκε
στον Τοίχο
11.8.15
-
0
Comments
Η Μητρόπολη (Metropolis, 1926) είναι μια ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης Fritz Lang (Αυστριακός 1877-1961) αποτελεί μεγάλη μορφή του χώρου και σίγουρα θα τον ξανασυναντήσουμε στις προβολές του Τοίχου.
Η ταινία είχε υποστεί πολλές περικοπές (χωρίς την έγκριση του σκηνοθέτη) για να προβληθεί στην Αμερική με αποτέλεσμα για μεγάλο διάστημα να θεωρείται ότι το αρχικό αντίγραφο είχε χαθεί. Όμως σ’ ένα αρχείο βρέθηκε και έγινε η αποκατάστασή της. Γι’ αυτό και στο ίντερνετ κυκλοφορούν διάφορες μορφές της ταινίας.
Σε μια μελλοντική δυστοπία συνυπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι – η πάνω πόλη που κατοικείται από την πλούσια άρχουσα τάξη, και η υπόγεια πόλη, όπου ζει και εργάζεται η φτωχή εργατική τάξη. Η τεχνολογία των μηχανών τις οποίες χειρίζονται και συντηρούν οι εργάτες επιτρέπει την άνετη και πλούσια ζωή της άρχουσας τάξης. Όμως αυτή η συντήρηση σημαίνει κούραση και θάνατο για τους κατοίκους της κάτω πόλης. Οι οποίοι περιμένουν την έλευση του Μεσολαβητή που θα ενώσει το κεφάλι (άρχουσα τάξη) με τα χέρια (εργατική τάξη).
Η ταινία αφενός λόγω του βωβού κινηματογράφου και αφετέρου λόγω της εποχής της είναι ένα από τα δείγματα αισθητικού εξπρεσιονισμού στην τέχνη. Οι υπερβολικές κινήσεις και γκριμάτσες των ηθοποιών, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο πόλεις, οι σκιές και το φως, οι γωνίες κ.α. είναι χαρακτηριστικά του είδους.
Μην αφήσετε να σας ξεγελάσει η απλότητα της υπόθεσης. Ο θεατής θα πρέπει να μπορέσει να σκεφτεί πέρα από τους απλούς διαλόγους γιατί καθετί στην ταινία έχει πολλά επίπεδα ερμηνείας: κοινωνικές παρομοιώσεις, θρησκευτικές και φιλοσοφικές αμφισημίες. Επιπλέον η ίδια η ταινία σε αναγκάζει, κατά κάποιο τρόπο, να σκεφτείς πάνω στις σχέσεις σου με την κοινωνία σαν ένα όλον αλλά και με το κάθε άτομο ξεχωριστά. Σε αναγκάζει να συλλογιστείς πάνω στους διαχωρισμούς της και στις διαφορετικές ομάδες που αυτοί δημιουργούν.
Δέκα λόγοι που πρέπει να δείτε αυτή την ταινία:
1. Για την αυθεντικότητά της.
2. Γιατί άντεξε και αντέχει τη δοκιμή του χρόνου: 90 χρόνια μετά είναι ακόμα επίκαιρη.
3. Γιατί είναι ο πρόδρομος όλων των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.
4. Για τον προφητικό λόγο της: πάνω στην κυριαρχία της Δύσης και δη των ΗΠΑ (η Μητρόπολη έχει σχεδιαστεί πάνω στη γραμμή ορίζοντα της Ν. Υόρκης)˙ για την κατάσταση της εργατικής τάξης˙ για τα μεγάλα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν (με αποκορύφωμα αυτό του Τσερνομπίλ)˙ για την εμπειρία της πόλης ως ένταση και χάος. Ας συμπληρώσουμε εδώ και την πιθανή κυριαρχία, στο μέλλον, των μηχανών.
5. Γιατί μας αποκαλύπτει την κοινωνία εκείνης της εποχής, εκφράζοντας την απογοήτευση, δυσπιστία και απομόνωση που ένιωθαν πολλοί άνθρωποι εκείνης της εποχής στη Γερμανία.
6. Για τις καταπληκτικές λήψεις, σκηνές σχεδόν σαν χορογραφίες (τα ζόμπι-μηχανές εργάτες), για το φως και τις σκιές που διδάσκονται ακόμη σε σχολές σκηνοθεσίας (η σκηνή όπου η μηχανή λόγω σκιών παίρνει μια δαιμονική όψη).
7. Για τα καταπληκτικά της εφέ σε συνδυασμό με τα πενιχρά μέσα της εποχής.
8. Γιατί παρά το γεγονός ότι είναι βουβή και δεν έχει τους ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει με τις καινούργιες ταινίες, βαθμιαία κερδίζει τον σεβασμό και τον θαυμασμό του θεατή, κάτι φυσικά που οδηγεί στην απόλαυση της ταινίας.
9. Γιατί είναι από τις κορυφαίες ταινίες ενός κορυφαίου δημιουργού.
10. Γιατί απλά είναι μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου