Προσφατα
.

2.7.15

Το πρώτο ΟΧΙ στην Ε.Ε



στον Τοίχο
Η πρώτη ηγέτης που είπε ΟΧΙ στον ολοκληρωτισμό της Ε.Ε και ΟΧΙ στην κατάργηση των εθνικών κυριαρχιών των κρατών-μελών της, ήταν η συντηρητικότατη πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας το 1990.
Αφορμή ήταν η δήλωση του τότε προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος έκανε την πρώτη κρούση για τον έλεγχο όλων των κρατών μελών της Ε.Ε  από μία Ευρωπαϊκή κυβέρνηση με κέντρο αποφάσεων αποκλειστικά τις Βρυξέλλες.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε στην ιστορία για το ειπωμένο τρεις φορές ΟΧΙ στο House of Commons της βρετανικής βουλής.
Συγκεκριμένα, η Θάτσερ, δήλωσε με τόνο άκρως επιθετικό στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν τα εξής:
"Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ντελόρ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου (την άλλη μέρα) ότι ήθελε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι το δημοκρατικό σώμα (Βουλή) της Κοινότητας, η ίδια η Κομισιόν να είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων (ευρωπαϊκή κυβέρνηση) και το Συμβούλιο των Υπουργών (Συμβούλιο της Ε.Ε) να είναι η Γερουσία. ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ". 
Η ομιλία της έγινε λίγο πριν την πτώση της από την πολύχρονη πρωθυπουργία της στην Μ. Βρετανία. Ωστόσο επέμενε στην άποψή της περί του σχεδιασμού της Ε.Ε από εκείνα τα χρόνια και στο βιβλίο που εξέδωσε το 2002, χρονιά της νομισματικής ένωσης, έγραψε:
"Τα περισσότερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη. Και η λύση τους εκτός αυτής".  

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια