Προσφατα
.

22.4.15

Ο UCK απειλεί τα Βαλκάνια


Επικίνδυνη ιστορία στήνει η Αλβανία στα Βαλκάνια. Η αρχή έγινε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Άντι Ράμα, ο οποίος μίλησε πριν λίγες ημέρες για τη Μεγάλη Αλβανία η οποία θα περιέχει το Κόσοβο ακόμα κι αν αυτό δυσαρεστήσει την Ε.Ε. "Το μοναδικό αναπάντητο ερώτημα είναι αν η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μια φυσική και κατανοητή από όλους διαδικασία ή αν θα πραγματοποιηθεί ως μια αντίδραση στην τύφλωση ή στην οκνηρία της ΕΕ" δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του κατά τις δηλώσεις τον πρώην πρωθυπουργό και νυν υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

O Θάτσι έχει μια βρόμικη ιστορία από το 1993 που ξεκινά από τον πολέμο στην Γιουγκοσλαβία αφού ήταν ο πολιτικός αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και με το ψευδώνυμο "φίδι" ηγήθηκε του "αντάρτικου" στρατού. Κατηγορήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου και για συμμετοχή του σε πώληση οργάνων αιχμαλώτων για μεταμοσχεύσεις στην Δύση όταν ο UCK μαχόταν εναντίον της Σερβίας για τα εδάφη του Κοσόβου. Φυσικά τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε καταθέσει ακόμη και το FBI δεν κρίθηκαν ικανά να τον φυλακίσουν όπως έγινε με τον Σέρβο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. 

Οι δηλώσεις Ράμα που έγιναν στις αρχές του μήνα είχαν ως αφορμή τις συζητήσεις που διεξάγονται για την απελευθέρωση της βίζας των Κοσοβάρων. Ο Ράμα προειδοποίησε την Ε.Ε ότι αν δεν προβεί στις ενέργειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου και δεν εγκρίνει την απελευθέρωση βίζας, τότε τα σύνορα των βαλκανικών χώρων θα χαραχθούν εκ νέου.

Ο UCK εισέβαλε στα Σκόπια
Αυτή η είδηση δεν θα ήταν κάτι το σημαντικό διότι είναι γνωστές οι θέσεις του Ράμα και η προκλητική διάθεση που έχει. Δεν δίστασε κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Σερβία να κάνει λόγο για την ανεξαρτησία του Κοσόβου και για τον αλβανικό πληθυσμό που πλειοψηφεί έναντι των άλλων. Η είδηση είναι σημαντική διότι έρχεται να ολοκληρωθεί ως απειλή από την  ένοπλη επίθεση 40 Αλβανών Κοσοβάρων που εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο των Σκοπίων που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Κράτησαν για 4 ώρες ομήρους Σκοπιανούς αστυνομικούς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό φυλάκιο, δήλωσαν ότι είναι μέλη του UCK και πως δεν αναγνωρίζουν την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001 (με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων των Σκοπίων). Μιλώντας αλβανικά, οι ένοπλοι είπαν: "Εμείς είμαστε από τον UCK. Να διαμηνύσετε στον Γκρούεφσκι (σ.σ. πρωθυπουργός των Σκοπίων) και στον Αχμέτι (σ.σ. αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια),  ότι δεν μπορούν να σας σώσουν. Θέλουμε το δικό μας κράτος και δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες όπως αυτή της Οχρίδας. Αν σας συλλάβουμε ξανά θα σας σκοτώσουμε. Θα έχουμε αλβανικό κράτος".

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση, ότι η χώρα γίνεται στόχος τρομοκρατών και ότι το μήνυμα των Αλβανών είναι απειλητικό από την στιγμή που εμπλέκει τον Απελευθερωτικό Στρατό της Αλβανίας (UCK).

Η Ε.Ε απάντησε στον Αλβανό πρωθυπουργό ότι οι δηλώσεις του περί "Μεγάλης Αλβανίας" δεν αρμόζουν σε πρωθυπουργό ειδικά όταν αναφέρεται στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Για την εισβολή των ενόπλων στο έδαφος των Σκοπίων ακόμη η Ε.Ε δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση. 

Ο Ράμα είναι ένας συνεχιστής της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας με τις πλάτες αυτών που πυροδότησαν τον τελευταίο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία . Ειδικά η Αμερική δεν σταμάτησε ποτέ να έχει στραμμένο το μάτι σε αυτή την καυτή περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας Gallup που πραγματοποιήθηκε το 2010 είχε αποκαλύψει ότι το 62% των Αλβανών στην Αλβανία, το 81% αυτών στο Κόσοβο και το 52% στα Σκόπια τάσσονταν υπέρ της δημιουργίας ενός «μεγάλου αλβανικού» κράτους
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια