Προσφατα
.

22.4.15

Μην χαίρεσαι χαχόλε, ελληνάκο Νο3


...συνέχεια από το προηγούμενο

Θεοδοσία Μπατάλα 
Ντράγκι, το επίθετο που ταιριάζει απόλυτα στον τραπεζίτη Μάριο. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Μασιμιλιάνο Μάσιμο, το οποίο ιδρύθηκε το 1551 από τον Ιησουίτη Ιγνάτιο Λογιόλα, ιδρυτή της Εταιρείας του Ιησού, η οποία εκτός από τη δέσμευση των τριών θρησκευτικών όρκων , -της αγνότητας, της πενίας και της υπακοής, όρκους που έπαιρναν όλοι οι μοναχοί των θρησκευτικών ταγμάτων, οι Ιησουίτες αποφάσισαν να πάρουν και τέταρτο όρκο, τον όρκο της υποταγής στον Πάπα, προσωπικά, αυτός ο τέταρτος όρκος ήταν που ξεχώριζε τους Ιησουίτες από τα άλλα θρησκευτικά τάγματα-, επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες: ίδρυση σχολείων σε όλη την Ευρώπη, ίδρυση ιεραποστολών σε όλο τον κόσμο για τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος σε όλον το μη χριστιανικό κόσμο, ανάσχεση της εξάπλωσης του προτεσταντισμού και πρόσδεση των χριστιανών στον καθολικισμό και στη Ρώμη.

Draghi, o Δράκος των Τραπεζών
Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza, όπου γνώρισε τον καθηγητή και μέντορά του Οικονομολόγο Φεντερίκο Καφφέ. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Οικονομικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), από όπου πήρε διδακτορικό το 1976.  Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Cesare Alfieri του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας από το 1981 έως το 1994.  Λέκτορας του Ινστιτούτου Πολιτικής Επιστήμης στο John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard (2001). Από το 1984 έως το 1990 ήταν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ιταλίας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Γενικός Διευθυντής του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών από το 1991 μέχρι το 2001 και Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης της ιταλικής εταιρικής και χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας και συντάκτης του νόμου που διέπει τις ιταλικές χρηματαγορές.

Πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Τραπεζών και επιχειρήσεων, Eni, Istituto per la Ricostruzione Industriale, Banca Nazionale del Lavoro και IMI. Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs International και μέλος της επιχείρησης σε επίπεδο διαχειριστικής επιτροπής (2002-2005). Διαχειριστής στο Institute for Advanced Study του Princeton, στο New Jersey και στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον DC.  Υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας ήταν μέλος του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Είναι Εκπρόσωπος της Ιταλίας στα Διοικητικά Συμβούλια των Διοικητών της Διεθνούς Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.Στις 29 Δεκεμβρίου 2005 διορίστηκε Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.  

Τραπεζικός...πολιτικός
Τον Απρίλιο του 2006 εξελέγη Πρόεδρος του Φόρουμ Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετονομάστηκε σε Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την άνοιξη του 2009, στα πλαίσια των συνομιλιών της ομάδας των G20. Βάζοντας στο τραπέζι των συνομιλιών τους εκπροσώπους των Κυβερνήσεων, των Κεντρικών Τραπεζών, των Εθνικών Ιδρυμάτων Εποπτικών Αρχών, τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές, τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, τις Διεθνείς Ενώσεις των Ρυθμιστικών Αρχών και Εποπτείας και τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων των Κεντρικών Τραπεζών εκπλήρωσε τον στόχο του, που είναι η προώθηση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η βελτίωση της λειτουργίας των αγορών και η μείωση του συστημικού κινδύνου μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των εποπτικών αρχών.

Στις 5 Αυγούστου του 2011 έγραψε, μαζί με τον απερχόμενο Διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μια επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση για να πιέσει για μια σειρά οικονομικών μέτρων που θα έπρεπε να υλοποιηθούν σύντομα στην Ιταλία.

Τον Ιούλιο του 2012 σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό, τι χρειάζεται για να διατηρηθεί το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό». Η δήλωση αυτή οδήγησε σε μια σταθερή πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και ταυτόχρονη αύξηση του κόστους δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης, ειδικά στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Τον Απρίλιο του 2013 ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη στην Ευρωζώνη ότι «αυτά τα ερωτήματα διατυπώνονται  από ανθρώπους που υποτιμούν τι σημαίνει το ευρώ για τους Ευρωπαίους, για τη ζώνη του ευρώ. Υποτιμούν πολύ το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο ευρώ».

Το 2015 σε μια εμφάνιση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «το μέλλον της ευρωζώνης είναι σε κίνδυνο αν τα κράτη-μέλη δεν παραχωρήσουν μέρος της ανεξαρτησίας τους και αν δεν δημιουργήσουν περισσότερα πανευρωπαϊκά κυβερνητικά όργανα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στάδιο μιας πραγματικής νομισματικής ένωσης. Η αποτυχία των χωρών της Ευρωζώνης να εναρμονίσουν τις οικονομίες τους και να δημιουργήσουν ισχυρότερους θεσμούς βάζει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη επιτυχία της νομισματικής ένωσης όταν έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικά σοκ», και κάλεσε επανειλημμένα τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, για παράδειγμα, με την άρση των περιοριστικών κανονισμών εργασίας και υιοθέτηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων!!!

Η Goldman Sachs και  Ε.Ε
Ο Μάριο Ντράγκι είναι μέλος της Ομάδας των Τριάντα που ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Ροκφέλερ. Η Ομάδα των Τριάντα είναι μια ιδιωτική ομάδα των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων στον τομέα της χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό είχε κατηγορηθεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ως Πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Ορισμένοι αντιλαμβάνονται και την προϋπηρεσία του στην Goldman Sachs ως σύγκρουση συμφερόντων. Συγκεκριμένα ο Γάλλος Ευρωβουλευής Pascal Canfin υποστήριξε ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε συμμετάσχει στις υποθέσεις συγκάλυψης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των χωρών για λογαριασμό διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Στις ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την υποψηφιότητά του ο Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι «οι συμφωνίες αυτές έχουν υπογραφεί πριν από την ένταξή του στην Goldman Sachs και ότι ο ίδιος δεν είχε τίποτα να κάνει με αυτές». 

Μια πραγματική και πλήρης έρευνα από τα όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη για να είναι ακριβή και οριστικά τα συμπεράσματα σχετικά με τον συγκεκριμένο ρόλο και τις ευθύνες του Μάριο Ντράγκι στην Goldman Sachs, με επαρκείς απαντήσεις. 

Έκαψε την Ιταλία υπέρ της Ε.Ε
Το 2013 είχε επικριθεί για τα σκάνδαλα γύρω από την τράπεζα Monte dei Paschi di Siena. Όταν ο Μάριο Ντράγκι ήταν Διοικητής της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας, η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena είχε υπογράψει πολύ επικίνδυνες συμφωνίες. Υπό την ηγεσία του η Ιταλική Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε δάνειο προς την τράπεζα Monte dei Paschi di Siena εξασφαλισμένο με έκδοση ομολόγων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο του 2011, χωρίς την ενημέρωση ούτε του κοινού ούτε του Ιταλικού Κοινοβουλίου  από την ηγεσία της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας, ότι το δάνειο παρέχεται στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena. Ως αποτέλεσμα αυτής της μυστικής διάσωσης της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, τα ομόλογα σκουπίδια --junk bonds, κατέληξαν στην ιδιοκτησία της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αντάλλαγμα, η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena έλαβε κρατικά ομόλογα και τώρα οι Ιταλοί φορολογούμενοι πληρώνουν για τα χρέη συν τους τόκους. 

Με τον τρόπο αυτό, ο Μάριο Ντράγκι δημιούργησε τα θεμέλια για ένα σύστημα ευρωπαϊκών σκιωδών τραπεζών, υπό την ηγεσία των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία των ιδιωτικών τραπεζών και των ιδιοκτητών τους από την οικονομική κατάρρευση και κρατικοποίηση.  Το Forbes τον ανέβασε από το νούμερο 9 το 2013 στο νούμερο 8 το 2014 στη Λίστα των πιο σημαντικών ανθρώπων που ασκούν εξουσία. 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν σε κάθε χαχόλο είτε είναι ελληνάκος είτε είναι ευρωπέος ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, μετατρέπεται σε ό,τι αποφασίσει ο ίδιος σύμφωνα με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, δεν ξαφνιάζεται, δεν τρέμει και δεν φοβάται ούτε τα κομφετί ούτε το μαύρο στρινγκ της Γιόζεφιν Βιτ Μάρκμαν - Josephine Witt Marckmann, το όνομα της οποίας φιγουράρει πάνω από τα βραβεία που του έχουν απονεμηθεί μέχρι τις 18 Απριλίου 2015. 

(....η συνέχεια στο αυριανό φύλλο)
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια