Προσφατα
.

23.4.15

Μην χαίρεσαι χαχόλε, ελληνάκο Νο4


... συνέχεια από το προηγούμενο

Θεοδοσία Μπατάλα 
Ο Μάριο Ντράγκι προκαλεί και δεν ορρωδεί προ ουδενός. Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, την ώρα που μαίνονταν οι οδομαχίες στη Φρανκφούρτη, έξω από το νέο κτίριο της ΕΚΤ - πρόκειται για δύο σαράντα οκτώ ορόφων ουρανοξύστες, ύψους 201 μέτρων μαζί με τις κεραίες, που  σχεδιάζονταν επί 16 χρόνια και το αρχικό κόστος υπολογίστηκε περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, η κατασκευή τους ξεκίνησε το 2010, το νέο κτίριο παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2014, η μετακόμιση έγινε το Νοέμβριο του 2014 και το κόστος ανήλθε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ-  ο Μάριο Ντράγκι ατάραχος απηύθυνε ομιλία για τα εγκαίνια.  
Υποστήριξε πως δεν είναι δίκαιη η κατηγορία ότι η ΕΚΤ είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αντιδημοφιλή πολιτική λιτότητας στην Ε.Ε:  «Η δράση μας έχει ακριβώς ως στόχο να αμβλύνει το σοκ που έχει υποστεί η οικονομία. Δεδομένου ότι είμαστε η Κεντρική Τράπεζα όλης της ευρωζώνης, πρέπει να ακούμε προσεκτικά τι έχουν να πουν όλοι οι πολίτες».  

Το Blockupy στο κάστρο της ΕΚΤ
Αυτά είναι τα στοιχεία του ρεπορτάζ: Τουλάχιστον 350 συλλήψεις διαδηλωτών κατά της λιτότητας, έγιναν στη Φρανκφούρτη κατά τη διάρκεια σφοδρών επεισοδίων που έγιναν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία έξω από το κτίριο της ΕΚΤ.  Πετροπόλεμος, δακρυγόνα, αντλίες νερού, μεγάλες υλικές ζημιές και πυρπολημένα περιπολικά, συνέθεταν το σκηνικό της έντασης στην έδρα της ΕΚΤ η οποία εγκαταστάθηκε στα νέα της κτίρια σήμερα.  Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους με την γερμανική αστυνομία να απαντά με αντλίες νερού.  Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι πολλοί τραυματίστηκαν από χτυπήματα γκλόμπ, από τα κανόνια νερού και τα σπρέι πιπεριού που χρησιμοποίησε η Αστυνομία.  Από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης, αναφέρθηκε ότι πάνω από 80 αστυνομικοί προσβλήθηκαν από σπρέι πιπεριού ή κάποιο οξύ, ενώ άλλοι 8 τραυματίστηκαν από πέτρες διαδηλωτών.  

Οι διαδηλωτές που συνέρρευσαν στην Φρανκφούρτη, προέρχονταν από αριστερές οργανώσεις της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης και διαμαρτύρονταν κατά των πολιτικών λιτότητας που ασκούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως στην Ελλάδα.  
Οι διαμαρτυρίες, στράφηκαν κατά της ΕΚΤ καθώς είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του ευρώ και καθορίζει το πλαίσιο της πολιτικής στην ευρωζώνη, ενώ μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναποτελούν την Τρόικα που έχει θέσει τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο.  

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος Blockupy στο BBC «η Τρόικα είναι υπεύθυνη για τα μέτρα λιτότητας, που έχουν σπρώξει εκατομμύρια στη φτώχεια». Σύμφωνα με το BBC στην διαδήλωση μετείχαν μέλη του ριζοσπαστικού κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, τον ΣΥΡΙΖΑ και των Ποδέμος της Ισπανίας, αλλά και του γερμανικού Die Linke. Το κύριο σύνθημα των ακτιβιστών ήταν: «Θέλουν καπιταλισμό χωρίς δημοκρατία, θέλουμε δημοκρατία, χωρίς καπιταλισμό». 

Πολλά τα λεφτά, Ντράγκι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι το 2013  πληρώθηκε € 378.240 ($ 518,264) και τον ζηλεύουν:         
-η Πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen, ο μισθός της οποίας ήταν μόλις $ 201.700 -ο Πρόεδρος της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, που πληρώθηκε με 24 εκατομμύρια γεν ($ 235.400)        
-ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, που πήρε € 324.216. ·         
-τα εκτελεστικά μέλη διοικητικού συμβουλίου, Joerg Asmussen, Benoit Coeure και Peter Praet, που έλαβαν από € 270.168        
-η Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, που έλαβε € 281.833. 

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι σίγουρα ζηλεύει: ·        
-τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney, που πληρώθηκε  £ 874.000 (1,46 εκατομμύρια δολάρια)         
-τον Lloyd C. Blankfein, Διευθύνων Σύμβουλο της Goldman Sachs Group Inc.,  ο οποίος ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος επικεφαλής τράπεζας των ΗΠΑ το 2012, με μισθό 2.000.000 δολαρίων και είδε το μπόνους του να ανεβαίνει σε 21 εκατομμύρια δολάρια για το έργο του το 2013, από 19 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2012     
-τους Anshu Jain και Juergen Fitschen, οι οποίοι είναι οι Συνδιευθύνοντες Σύμβουλοι της Deutsche Bank AG, από τον Ιούνιο του 2012, και στους οποίους κατεβλήθη το ποσό των € 9.850.000 στον καθένα για το 2013, συμπεριλαμβανομένων των μισθών βάσης των € 2.300.000 και ανώτατο όριο μπόνους σε € 7.550.000.   

"Έσωσαν" με πόλεμο και χρέος την Ουκρανία
Το Σύστημά τους διαρκώς ψαρεύει, ελληνάκο, να αρπάξει από τα ήδη έτοιμα, τους πιο πρόθυμους ηλίθιους από εμάς, και διαρκώς χτίζει τις δικιές του εφεδρείες από υποτακτικούς και πρόθυμους ηλίθιους και ικανά διευθυντικά στελέχη τσομπαναρέους. 

Την ίδια ημέρα, την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, που ο Μάριο Ντράγκι, σώθηκε από «θαύμα» από τα κομφετί που του πέταξε η ακτιβίστρια, ξέκωλο, μετά από είκοσι χρόνια ίσως και Καγκελάριος του Δ’ Ράιχ, Γιόζεφιν Βιτ Μάρκμαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το τρίτο πακέτο από το 2010 έως τώρα ποσού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, από τα οποία τα 600 εκατομμύρια θα καταβληθούν αρχές καλοκαιριού. Η απόφαση χρηματοδότησης του Σχεδίου Διάσωσης της Ουκρανίας φέρει τις υπογραφές του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και της Κοινοβουλευτικής Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας Zaandam Kalnina-Lukashevich, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Επιτροπής της ΕΕ και είναι αποτέλεσμα της θετικής ψήφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της συμφωνίας του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση.  

Η Ε.Ε και η Ουκρανία πρέπει τώρα να συμφωνήσουν σε ένα Μνημόνιο Συμφωνίας, ενώ η Επιτροπή ελπίζει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις κατά τις προσεχείς εβδομάδες για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της πρώτης δόσης των € 600 εκατομμυρίων ευρώ από το νέο πακέτο διάσωσης πριν το καλοκαίρι. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα δάνειο  1,8 δισεκατομμυρίων € στην Ουκρανία, από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ακόμη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έλεγε ότι το ΔΝΤ θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μόνο όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα. 

Το ΔΝΤ τον Απρίλιο ενέκρινε 17,5 δισεκατομμύρια  δολάρια σε ένα Πρόγραμμα Σταθεροποίησης για τους χασάπηδες του Κιέβου, με την προϋπόθεση η Ουκρανία να κολλήσει στα μέτρα λιτότητας.  Το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε τους πραξικοπηματίες του Κιέβου με 1.360.000.000 € και η τελευταία δόση των 250.000.000 € θα δοθεί τον Απρίλιο του 2015. 

Συνολικά, οι τρεις πράξεις Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Συνδρομής (ΜΧΣ) στην Ουκρανία ανέρχεται σε 3.410.000.000 €, τα οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποτελούν την μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια σε τρίτη χώρα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Όχι στα άκρα, αγάπη μόνο.

Ποια αξιοπρέπεια;
Μετά τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (γερμ. Bundesrepublik Deutschland),  χρειάστηκαν 83 ημέρες πυρετωδών διαπραγματεύσεων προκειμένου η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (Christlich Demokratische Union Deutschlands - CDU), να συμφωνήσει με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (Sozialdemokratische Partei Deutschlands – SPD) στη μοιρασιά των υπουργείων. 

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατισμού Κόμματος (SPD) ενέκριναν με ποσοστό 75,96% τη συμμετοχή της παράταξής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά την αντίθετη άποψη της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας του SPD, που καταψήφισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να μετάσχει στον νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους δεξιούς Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, με την εξής δήλωση – καταπέλτη της Γιοχάνα Ίκερμαν, πρόεδρο με 69,69% της Νεολαίας του SPD: «Με την κυβερνητική συμφωνία δεν επιβάλλουμε μια αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ένα απλό «business as usual» δεν είναι αρκετό. Δεν χρειαζόμαστε απλά μια ομολογία ότι η ανεργία των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στη φτώχεια. Επιπλέον το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, που ήταν πρώτο στην προεκλογική εκστρατεία του SPD, έχει εξαφανιστεί στη συμφωνία».

Να μην δεις να πουλιούνται στους πάγκους με τα σουβενίρ κουτιά γεμισμένα με αέρα κοπανιστό σε ανάμνηση της αξιοπρέπειάς μας. Αυτό σου εύχομαι. Ολόψυχα.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια