Προσφατα
.

30.3.15

Λίστα με μηδέν IQ

Η κυβέρνηση έχει τάση αυτοεξευτελισμού αλλά τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν τελικά μόνο οι πολίτες 


Δεν είναι ούτε έκθεση ιδεών, ούτε λίστα μέτρων ασαφειών. Η κυβέρνηση οδηγεί την κατάσταση έτσι ώστε το πάνω χέρι για τις νέες μεταρρυθμίσεις να το έχουν μόνο οι δανειστές οι οποίοι θα πρέπει να βγάλουν τον λογαριασμό μέσω μέτρων που οι ίδιοι θα ορίσουν, εφόσον η κυβέρνηση περιμένει από τον φόρο μπέικον και τυρί γκούντα να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. 

Ο κ. Βαρουφάκης και το επιτελείο του συνηγόρησαν με σαφήνεια μόνο σε δύο μέτρα. Το πρώτο είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και το δεύτερο οι αποκρατικοποιήσεις που τελικά δεν θα έχουν ως κύριο μέτοχο το δημόσιο, όπως διατεινόταν μέχρι πρότινος, αλλά με ποσοστό τέτοιο που να θεωρείται ότι η κυβέρνηση δεν είναι άκρως φιλελεύθερη. Άνω του 51% των μετοχών και το πλήρες μάνατζμεντ θα το έχει ο "επενδυτής". 

Έκθεση ανίδεων 
Μέσα στη λίστα η κυβέρνηση κάνει υπολογισμούς εσόδων για πράγματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν. Όπως ότι θα εισπράξει από δημόσιους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες το ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό σίγουρα είναι ελάχιστο αν συγκριθεί με τους τζίρους που κάνουν τα τηλεοπτικά δίκτυα ετησίως στην χώρα, από την άλλη όμως ένας δημόσιος διαγωνισμός κρύβει την έκπληξη να "χτυπηθεί" η κάθε άδεια με το 1/1000 της αξίας της ειδικά σε εποχές που η διαφήμιση έχει πάρει την κατιούσα. Αυτό θα είναι και το χαρτί που θα παίξουν οι υποψήφιοι καναλάρχες για να ρίξουν το ποσό που "χτυπήσουν" την άδεια. 

Η κυβέρνηση προεκλογικώς στην ερώτηση "πού θα βρείτε τα λεφτά" έδινε πάντα την απάντηση "από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού". Προεκλογικώς τα έσοδα από την πάταξη σύμφωνα με τον Σύριζα ήταν το 1,5 δις. Στην λίστα μέτρων όμως βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έριξε τον πήχη στα 250 εκατ. ευρώ! Αυτό γεννά ερωτήματα τι άλλαξε μέσα σε τρεις μήνες. Ή τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου του Σύριζα προεκλογικώς ήταν λανθασμένα ή απλώς ψεύδονταν. 

Ως σίγουρο χαρτί για είσπραξη 270 εκατ. (20 εκατ. περισσότερο από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμου και καπνού) η λίστα έχει την λοταρία αποδείξεων των Ελλήνων καταναλωτών. Είναι τόσο σίγουρη η κυβέρνηση ότι οι Έλληνες, που στενάζουν να πληρώσουν τα πάγια, θα αρχίζουν να αγοράζουν άνευ καμίας σκέψης με μόνο σκοπό να παίρνουν αποδείξεις που στο τέλος του χρόνου θα κληρώνεται ο αριθμός για δώρο μία χύτρα ταχύτητος. Εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει να χτυπήσει φορολογικά την ελίτ βάζοντάς της να αγοράζει για να της κάνει στο τέλος της χρονιάς και ένα δώρο. 

Η λίστα των ασαφέστατων μέτρων έχει ως σίγουρο έσοδο τα όσα θα εισπράξει από τους ελέγχους εμβασμάτων του εξωτερικού. Το ποσό που θα έχει ως έσοδο από την ύπαρξη "μαύρου χρήματος" θα είναι τελικά το αστρονομικό ποσό των 725 εκατ. ευρώ. Για να δώσει η κυβέρνηση ένα τόσο ακριβές νούμερο πρέπει να έχει κάνει ήδη τον έλεγχο και από τα δις καταθέσεων αμφιβόλων νόμιμων χρημάτων βρήκε ότι μόνο αυτά δικαιούται η Ελλάδα. 

Ως "αριστερό" έσοδο η πώληση της χώρας 
Τέλος, το φαρμακερό μέτρο για την χώρα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Οι Έλληνες θα χάσουν το ισχυρό χαρτί της ποιότητας της χώρας τους για μόνο 1,5 δις, δηλαδή 700 εκατομ. λιγότερα από τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης οι Έλληνες θα χάσουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 1,23 δις προκαταβολικώς. 
Να μην ξεχάσουμε ότι όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ ό,τι πωλείται πρώτα ξεχρεώνει τα δάνεια μέσω Μνημονίων αφού ακόμα δεν έχει συναποφασιστεί από κυβέρνηση και Θεσμούς αν ό,τι μείνει θα πηγαίνει για κοινωνικές παροχές. Βέβαια, από την λίστα αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να μείνει μία στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα χρειαστεί να μπουν προς πώληση νέα προσοδοφόρα κομμάτια της χώρας. 

Φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν έκανε κάποιο τέχνασμα (το οποίο συνεχίζει) με ασαφείς λογαριασμούς για να πείσει τους εταίρους της. Συνειδητά δίνει στους εταίρους το δικαίωμα να γυρίσουν την λίστα μέτρων όπως τους συμφέρει. Η μη ύπαρξη ουδεμίας σοβαρότητας από την κυβέρνηση την στιγμή που οι Έλληνες μόνο πληρώνουν χωρίς ακόμη να έχει ανοίξει ούτε μία θέση εργασίας, είναι η εύκολη κουβέντα της "ρήξης". Κυβέρνηση που βάζει ως ασπίδα την αγωνία για το αύριο των ίδιων των πολιτών που εκπροσωπεί, είναι κυβέρνηση που παίζει παιχνίδια χειρότερα και από αυτά που παίχτηκαν από το 2010 μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου του 2015. Δεν παίζεται το κεφάλι κανενός πολιτικού όταν οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν, αλλά μόνο των ίδιων των πολιτών.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια