Προσφατα
.

15.9.17

Πακτωλός χρημάτων σε «επαναστάτες»

2,2 δισ. δολάρια από το Πεντάγωνο στους «επαναστάτες» της Συρίας 
Ξενοφώντας Ερμείδης
Κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Σχέδιο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Διαφθορά (OCCRP) και το Βρετανικό Δίκτυο BIRN αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο προμηθεύει όπλα και πυρομαχικά σοβιετικού τύπου στους «μετριοπαθείς επαναστάτες» της Συρίας ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Μπορεί ο Τραμπ να ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι σταματάει το κρυφό πρόγραμμα της CIA που χρηματοδοτούσε τους «αντάρτες», αλλά ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Η CIA δημιουργεί, οπλίζει και χρηματοδοτεί τρομοκράτες και αντάρτες εδώ και πολύ καιρό. Δεν πρόκειται για νέες πληροφορίες, αλλά πολλοί πίστεψαν πως θα τερματίζονταν αυτές οι πρακτικές με τις δηλώσεις Τραμπ.  

Το χειρότερο είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση τα καλύπτει όλα με παραποιημένα έγγραφα. Η έκθεση OCCRP αποκαλύπτει την εμπλοκή του Πενταγώνου στον πόλεμο της Συρίας.  
Μετά από την ανάλυση των αρχείων προμηθειών, των πληροφοριών για τις ναυτιλιακές αποστολές, των επίσημων εκθέσεων, των διαρροών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των συνεντεύξεων με τους εμπλεκόμενους, το OCCRP και το BIRN αποκαλύπτουν πώς τροφοδοτεί το Πεντάγωνο τον πόλεμο στη Συρία. 

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στρατηγικά «αόριστα διατυπωμένα νομικά έγγραφα» τα οποία κάνουν δύσκολο το να προσδιοριστεί πού πραγματικά καταλήγουν τα όπλα. Αυτό καλύπτει ουσιαστικά τις κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης που πωλούν όπλα και πυρομαχικά. 
Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί από τους προμηθευτές όπλων είναι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Γεωργίας και της Ουκρανίας. 
Στον πίνακα φαίνεται κατά προσέγγιση η δαπάνη για τον πόλεμο στην Συρία:
 
Αν και οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να εντοπίσουν τις περισσότερες από τις αγοραπωλησίες, σε μια μεγάλη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε, ύψους 479,6 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν προσδιορίζεται καθόλου ο τελικός προορισμός. Η ανάλυση της εν λόγω αγοράς όπλων από τους δημοσιογράφους αποδεικνύει ότι πιθανότατα θα καταλήξει στη Συρία. 
Μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι θα καταλήξει στη Συρία έγκειται σε πολλές συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2016, οι οποίες αρχικά είχαν τόπο προορισμού την Συρία, αλλά οι αναφορές αυτές διαγράφηκαν από το δημόσιο αρχείο όταν οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με το Πεντάγωνο. 
Όταν ρωτήθηκαν για αυτή τη συγκεκριμένη αγορά, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να την σχολιάσει. Οι ερευνητές, ωστόσο, έκαναν αντίγραφα και των δύο εγγράφων πριν και μετά την αλλαγή του Πενταγώνου. 
 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια