Προσφατα
.

11.6.15

Οι Θεσμοί διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους

Υπήκοοι Αυτοκρατορίας κατάντησαν οι Ευρωπαίοι πολίτες-Η Ελλάδα δίνει και τα τελευταία μετρητά στην Καίσαρα Μέρκελ

Μαρία Τσολακίδη
Από πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Τσίπρας έχει μετατραπεί σε κασετοφωνάκι του Γιούνκερ, ο οποίος δεν δρα ποτέ μονομερώς, αλλά πάντα μετά από εντολές της Γερμανίας.
Ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του συνάντηση με τον Γερμανογαλλικό Άξονα πρότεινε ακριβώς αυτά που ο Γιούνκερ είχε προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό στις 7 Ιουνίου του 2015. Παράταση του Μνημονίου 2 μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 καθώς και χρησιμοποίηση των 10,9 δις ευρώ που είναι κλειδωμένα στον ESM και ήταν προς διάθεση για τυχόν ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών.
Χωρίς να κρατάει καν τα προσχήματα ότι οι ιδέες και τα σχέδια των ελληνικών προτάσεων είναι αυθεντικά και όχι κόπια των δανειστών, ο κ. Τσίπρας έκανε ακόμη ένα μοιραίο λάθος που ξεσκέπασε την φτιαχτή διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας.
Πριν την συνάντησή του κ. Τσίπρα με τον Γερμανογαλλικό Άξονα, ο κύριος Γιούνκερ στις 7 Ιουνίου του 2015 σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD δήλωσε ποιητικά τα εξής: " Πάντα προσπαθούσα να χτίσω γέφυρες. Αλλά αναμένω ακόμα από την Ελλάδα να χτίσει το δικό της κομμάτι της γέφυρας. Εάν η Ελλάδα αποτύχει να οικοδομήσει το δικό της κομμάτι τότε δεν θα υπάρξει γέφυρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Eurogroup δεν μπορούν να οικοδομήσουν μια ατέρμονη γέφυρα (never-ending bridge)».
Η πρώτη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά την συνάντησή του με την κ. Μέρκελ ήταν η εξής:"Δουλεύουμε για να γεφυρώσουμε τις εναπομείνασες διαφορές". Γέφυρα θέλει ο Γιούνκερ, γέφυρα χτίζει ο κ. Τσίπρας. 
Πραγματικά δεν υπάρχει ελληνική διαπραγματευτική πλευρά. Υπάρχει μόνο η πλευρά των Θεσμών-Τρόικα που πιέζουν εικονικά την κατάσταση μόνο και μόνο για να ολοκληρώσουν το Σχέδιο Ελλάδα, για το οποίο οι Έλληνες έχουν κυριολεκτικά μαύρα μεσάνυχτα.

Φεύγει το ΔΝΤ, έρχεται ο ESM
Ήταν κάτι αναμενόμενο η αποχώρηση του ΔΝΤ αυτή την στιγμή από τις διαπραγματεύσεις. Ο Γερμανογαλλικός Άξονας και η Ελλάδα εδώ και 4 μήνες εργάζονται όχι για το χρέος της χώρας αλλά για την "πολιτική λύση" ή αλλιώς για την πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέιμς Ράις, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ φεύγει από τις Βρυξέλλες και επιστρέφει στην έδρα του στην Ουάσιγκτον για ένα και μοναδικό λόγο: "Είμαστε τεχνοκράτες και όχι πολιτικοί. Αυτή την στιγμή το Brussels Group εργάζεται για την πολιτική λύση στην Ελλάδα. Μένουμε στο τραπέζι αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος ως πολιτικοί".
Εδώ έρχεται και δένει η ημερομηνία λήξης της παράτασης του Μνημονίου 2 που ζητάνε Γιούνκερ και Τσίπρας. Είναι η 30η Μαρτίου του 2016, ημέρα που λήγει η θητεία του ΔΝΤ ως δανειστής-παρατηρητής της Ελλάδας.
Πολιτική λύση χωρίς να χάσει σεντ από το δάνειο του το ΔΝΤ μπορεί εύκολα να δοθεί, είτε ξεπληρώνοντας τις δόσεις προς το Ταμείο μέσω των 10,9 δις που ζητά από τον ESM η Ελλάδα ή ακόμα χειρότερα να μεταφερθεί το υπολοιπόμενο χρέος της Ελλάδας από το ΔΝΤ στον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και η πλήρη εξάρτηση της Ελλάδας να είναι αποκλειστικά στην δικαιοδοσία της Ε.Ε, δηλαδή της Γερμανίας.

 Η Ελλάδα αποικία της Γερμανίας
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο κ. Ράις μιλώντας για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group ως παράδειγμα σύγκρισης συντάξεων έφερε τις συντάξεις Ελλάδας-Γερμανίας και όχι Ελλάδας- Ισπανίας. "Οι συντάξεις στην Γερμανία είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές στην Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές δίνονται 6 χρόνια  νωρίτερα, παρότι υπάρχει τεράστια διαφορά στα οικονομικά μεγέθη των δύο χωρών". Ο κ. Ράις ξεκάθαρα με την σύγκριση αυτή μάς είπε ότι η Αποικία- Ελλάδα πρέπει να είναι υποδιέστερη της Μητρόπολης-Γερμανίας.
Βέβαια, ο κύριος Ράις ως τεχνοκράτης κατάθεσε τα νούμερα που είναι σκληρά όσο σκληρή είναι η ελληνική πραγματικότητα, την οποία ο κ. Τσίπρας κάνει πώς δεν βλέπει. "Οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών πρωτογενών δαπανών της Ελλάδας", είπε ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ.
Με λίγα λόγια είναι όνειρο θερινός νυκτός να μείνουν μισθοί δημοσίου και συντάξεις στα επίπεδα που θέλει ο κ. Τσίπρας χωρίς να κάνει το παραμικρό εδώ και 5 μήνες για τα πρωτογενή έσοδα της χώρας. Θεωρεί ως δημόσιος εισπράκτορας -και όχι ως πρωθυπουργός- ότι πρωτογενές πλεόνασμα μιας χώρας γίνεται από την φοροεισπρακτική πολιτική και όχι από την παραγωγή πρωτογενή και δευτερογενή μιας χώρας. Έχει βάλει ως κύριο αίτημα των διαπραγματεύσεων τον ΦΠΑ (που ως φόρος είναι κανονικο χαράτσι) ο οποίος θα φέρει μεγαλύτερη φοροδιαφυγή εφόσον ο επιχειρηματίας πρέπει να σώσει πρώτα την επιχειρήσή του και μετά τα οικονομικά κάστρα στην άμμο του κ. Βαρουφάκη.

Παραβίαση δικλείδων ασφαλείας
Τραγική απόφαση η οποία γίνεται σε συνενόηση με τους Θεσμούς-Τρόικα είναι το άδειασμα του δημοσίου χρήματος που κάνει σαρωτικά η κυβέρνηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ζητώντας τα ελληνικά ομόλογα δις ευρώ να ισοσκελίσουν μέρος του χρέους τόσο προς το ΔΝΤ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (δύο δόσεις του Ιουλίου και Αυγούστου).
Η τακτική αρπαγής των αποθεματικών των Φορέων στην Ελλάδα γίνεται τώρα και σε διεθνές επίπεδο. Αδειάζουν τα πάντα για να πληρώσουν το χρέος μέσω μνημονίων το οποίο υποστηρίζουν ότι θα το διαπραγματευτούν. Πρώτα να μένεις χωρίς φράγκο και μέτα να διαπραγματεύεσαι το ποσό που έχεις ήδη πληρώσει, είναι μια οικονομική πολιτική που απέχει συμπαντικά χιλιόμετρα με την λογική. 
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ουσιαστικά άδειασμα όλων των αποθεματικών της φτάνοντας την κατάσταση να απαιτήσουν ό,τι θέλουν οι Θεσμοί-Τρόικα μετά την λήξη του Μνημονίου 2 αφού δεν θα υπάρχει τίποτε σε κανένα ταμείο παρά μόνο στις ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες που ορίζονται απο την ΕΚΤ. Από εκεί και πέρα είναι μια εύκολη κίνηση για τους Θεσμούς να απαιτήσουν ένα κούρεμα καταθέσεων των πολιτών για να μην χρεοπήσει η Ελλάδα. Τα χρήματα των καταθετών, όπως των Ελλήνων φορολογουμένων, όπως τα αποθεματικά των Φορέων, όπως των κρατικών ομολόγων οδηγούνται όλα στο Ταμείο του Βερολίνου με υποκαταστήματα τον ESM και την ΕΚΤ.

"Διαπραγματευόμαστε" με το νέο Καίσαρα
Η Γερμανία κατάφερε να κάνει αυτό που πάλευε 5 ολόκληρα χρόνια χρησιμοποίωντας την πολιτική της Ελλάδας -ακόμη και την αριστερή- για να ολοκληρώσει το πολιτικό σχέδιο για την Ε.Ε υπό την ηγεσία της.
Αν ο κ. Τσίπρας είχε την παραμικρή θέληση να αλλάξει την Ε.Ε, όπως προεκλογικά διαλαλούσε, δεν θα ζητούσε παράταση μνημονίου μέχρι τον Μάρτιο αλλά θα εκμεταλεύονταν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ισπανία. Ούτε μία φορά δεν βρέθηκε δημοσίως με τους Podemos που προεκλογικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την εικόνα του Σύριζα. Η πίεση του Νότου προς τον Βορρά της Ε.Ε αν ήταν να λυθεί πολιτικά θα ήταν να μην προβεί σε υπογραφή οποιαδήποτε Συμφωνίας χωρίς ανοιχτές συζητήσεις με Ισπανούς, Ιταλούς και Πορτογάλους αντιμνημονιακούς. Αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι μαριονέτα των Γερμανών, των Βιομηχάνων, των Αμερικάνων και των Τραπεζών.
Οι δηλώσεις των "αριστερών" Φίλη και Κοτζιά επιβεβαιώνουν ότι οι "κακές Κασσάνδρες" θα ήταν οι "καλές Κασσάνδρες" αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προαποφασίσει πριν γίνει εξουσία να μην τραβήξει κόκκινη γραμμή στο χρέος, στο μνημόνιο και να ολοκληρώσει την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας.
Οι δηλώσεις του κ.Φίλη ότι  "το Μνημόνιο δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο" και ότι " ήταν λανθασμένη κίνηση να μην δράσει η κυβέρνηση έγκαιρα μονομερώς", επιβεβαιώνουν ότι το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων μετατρέπεται στις μονομερείς κινήσεις των Θεσμών-Τρόικα να κάνουν ό,τι έχουν σχεδιάσει από την αρχή.
Αυτό που έχει σχεδιάσει η Γερμανία με τσιράκι την Γαλλία, μάς το λέει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, από το Κολέγιο St'Antony της Οξφόρδης: "Η EE, από ένα σύστημα στηριγμένο στο κράτος δικαίου (rule of law) και στον πολιτισμό της αναζήτησης συμβιβασμών, τείνει να μετεξελιχθεί σε ένα νέο είδος Αυτοκρατορίας, στην οποία η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και το Βερολίνο (η αποκαλούμενη Νέα Ρώμη) παίζουν έναν ειδικό ρόλο και έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα".
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια