Προσφατα
.

21.3.15

ΜΑΤ και El Dorado το ίδιο συνδικάτο

Τα ΜΑΤ προστατεύουν την Ελ Ντοράντο - Ετοιμάζουν δύο φράγματα σε δημόσια έκταση

Ξενοφώντας Ερμείδης
Μπορεί τα ΜΑΤ να απουσιάζουν εκεί που τα τηλεοπτικά κανάλια στρέφουν τους φακούς τους με εντολή της κυβέρνησης,  αλλά ποτέ δεν σταμάτησαν να προστατεύουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν καταπατήσει δημόσια γη. Η κυβέρνηση πληρώνει με τους φόρους των Ελλήνων πολιτών τα όργανα της δημόσιας τάξης για να υπερασπίζονται ιδιώτες επενδυτές που αρπάζουν τον εθνικό πλούτο.
Χθες το πρωί  οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης  διαδήλωσαν στον κόμβο της Μ. Παναγιάς  εναντίον της "Ελληνικός Χρυσός" στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα σταματήσουν την πίεσή τους ενάντια στις καναδικές επενδύσεις.
Μετά το πέρας της διαδήλωσης, 150 κάτοικοι μέσα από χιονισμένα δασικά μονοπάτια προσπαθώντας να προσεγγίσουν την πίσω πύλη του εργοταξίου δεν βρήκαν λουκέτο αλλά 5 διμοιρίες των ΜΑΤ και δύο κλούβες να φυλάσσουν την "Ελληνικός Χρυσός". Οι δημόσιοι λειτουργοί προστάτεψαν με τα κορμιά τους και τις ασπίδες τους την ιδιωτική επιχείρηση πετώντας χειροβομβίδα κρότου λάμψης για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.
Όμως, δεν σταμάτησαν μόνο σε αυτό, αλλά συνέλαβαν έναν 60χρονο διαδηλωτή και τον προσήγαγαν στο Α.Τ Πολύγυρου. Έξω από το αστυνομικό τμήμα 80 διαδηλωτές έδωσαν το παρόν  δείχνοντας την συμπαράστασή τους στον συλληφθέντα. Αν και τα κάγκελα στην Βουλή η κυβέρνηση τα κατάργησε, στο αστυνομικό τμήμα του Πολυγύρου ήταν παρατεταγμένα για τυχόν επεισόδια από "αγανακτισμένους" διαδηλωτές. Λίγο αργότερα  ο εισαγγελέας έδωσε εντολή ο συλληφθέντας να αφεθεί ελεύθερος.

Ο αγώνας δεν σταματά ούτε με "αριστερή" κυβέρνηση
Η ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα σκιαγραφεί την πολιτική όπισθεν της κυβέρνησης που αν και προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα σταματήσει άμεσα τις μεταλλευτικές δραστηρίοτητες της "Ελληνικός Χρυσός", δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
"Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα σταματήσει άμεσα τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής, το έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως ανακοίνωσε κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Παράλληλα το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση συνεχίζει να δρα αυτόνομα -υπερασπίζοντας όπως πάντα τους ντόπιους και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες - τοκογλύφους- στέλνοντας στο εδώλιο άλλους 21 αγωνιστές, με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α. ανεβάζοντας τον αριθμό των διωκόμενων σε πάνω από 350!
Αποδεικνύεται καθημερινά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πάρα το γεγονός ότι στις 25 Γενάρη ο λαός της χώρας πέτυχε μια πρώτη νίκη διώχνοντας τους εμπνευστές των μνημονίων, δε φτάνει μόνο η ψήφο μας για να απαλλαγούμε από τις δολοφονικές αυτές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση", γράφει η ανακοίνωση των Επιτροπών.

Ο υπουργός με το πριόνι ψάχνει "όπλο"
Αν και στις 11 Μαρτίου ο οικολόγος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Τσιρώνης έκρινε ότι οι δασεργάτες μπορούν νόμιμα να κόψουν 330 στέμματα δάσους υπέρ της "Ελληνικός Χρυσός", μία εβδομάδα μετά έστειλε επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης να μην δώσουν άδεια υλοτόμησης στην εταιρεία.
Τους 150 δασεργάτες που επαναπροσλήφθησαν για να κάνουν την καταστροφή του δάσους τούς σταμάτησε το Δασαρχείο της περιοχής και έλεγξε την περιοχή για το αν έχουν γίνει καταστροφές. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του δεν έχει γίνει καμία υλοτόμηση. 
Ο υπουργός για τη νομιμότητα της "Ελληνικός Χρυσός" δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση έχει τα χέρια δεμένα κι αυτό γιατί όλες οι ενέργειες που κάνει η καναδική επιχείρηση είναι ΝΟΜΙΜΕΣ με τετελεσμένες αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. 
"Μπροστά σε τετελεσμένες αποφάσεις που είναι θεμελιωμένες νομικά, πρέπει να βρούμε "όπλα" να τις αντιμετωπίσουμε. Στο υπουργείο παραλάβαμε ζητήματα που είχαν λυθεί πρωθύστερα και ήταν τετελεσμένα", δήλωσε ειδικά για τις Σκουριές. 
Βέβαια η δήλωση αυτή του υπουργού εγείρει το σημαντικό ερώτημα για το τι θα κάνει η κυβέρνηση επανεξετάζοντας όλες τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας και επενδύσεις εθνικής σημασίας εφόσον αυτές είναι "πρωθύστερα τετελεσμένες", όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Δύο φράγματα αποβλήτων και  ιδιωτικοποίηση πηγών 
Ο κ. Τσιρώνης σταμάτησε τις εργασίες στα 300 στρέμματα όχι γιατί λυπήθηκε το δάσος, αλλά γιατί η "Ελληνικός Χρυσός" στην υλοτομημένη περιοχή θα φτιάξει δύο ΦΡΑΓΜΑΤΑ αποβλήτων χωρητικότητας 66 εκατ. τόνων μεταλλευτικών αποβλήτων ύψους 150 μ. το καθένα.  Η "Ελληνικός Χρυσός" θα ιδιωτικοποιήσει τις κοίτες των ρεμάτων "Καρατζάς" και "Λοτσάνικο" φράζοντας τις δημόσιες πηγές της περιοχής, εκμεταλλευόμενη τον υγρό πλούτο για να κάνει τις εξορύξεις της.
Η αδειοδότηση των δύο φραγμάτων βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επικύρωση ή όχι και για το λόγο αυτό ο υπουργός σταμάτησε την υλοτόμηση διότι το πόρισμα για τις μελλοντικές περιβαλλοντικές μελέτες ακόμη δεν έχει εκπονηθεί.
Όταν άκουσαν αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι της καναδικής εταιρείας έγιναν έξαλλοι κάνοντας απεργία και πραγματοποιώντας αντισυγκέντρωση στην διασταύρωση "Χοντρό Δέντρο" την ίδια ώρα που οι Επιτροπές αγώνα είχαν μπροστά τους τα ΜΑΤ που φύλαγαν τον εργοδότη των απεργών.

Φωτό: Ιωσήφ Σεκέρογλου
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια