Προσφατα
.

24.3.15

Στο δρόμο που χάραξαν οι νέοι της Ελλάδας και οι νέοι του Κοσσυφοπεδίου

Έξι στους δέκα δεν μπορούν να βρουν δουλειά
Οι διαδρομές διαφέρουν μόνο. Οι Έλληνες νέοι ξενιτεύονται νόμιμα ενώ αυτοί του Κοσσυφοπεδίου ακολουθούν διαδρομές δύσβατες. 
Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία πριν από επτά χρόνια, αλλά πρόσφατα έχει λίγους λόγους να γιορτάζει. 
Δεν έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην περιοχή - η αμφίβολη τιμή ανήκει στη Βοσνία - αλλά σχεδόν έξι στους 10 από τους νέους του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να βρουν δουλειά. 
Και με τον νεότερο πληθυσμό στην Ευρώπη, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων είναι ηλικίας 25 ετών και κάτω, αυτό αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό πρόβλημα. Έτσι είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί δεκάδες χιλιάδες νεαροί Κοσοβάροι έχουν φύγει από την αρχή του έτους. 
Πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς με μεγάλες και άβολες διαδρομές λεωφορείων και παράνομες διελεύσεις των συνόρων για να φτάσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πολλούς αυτός είναι ο μόνος δρόμος. 
Η νόμιμη μετανάστευση σε άλλες χώρες είναι δύσκολη, λόγω της ανάγκης για τη χορήγηση θεωρήσεων για τους περισσότερους προορισμούς. Αυτό κάνει τα ταξίδια στο εξωτερικό να μοιάζουν με απαγορευμένο καρπό για τους νέους - και ως εκ τούτου να γίνονται όλο και πιο ελκυστικά. 
Αλλά πολλοί από αυτούς που εγκατέλειψαν πρόσφατα το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να επιστρέψουν νωρίτερα από όσο θα ήθελαν. Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν καμία αίτηση ασύλου από Κοσοβάρους, την πατρίδα των οποίων θεωρούν τώρα «ασφαλή». Αντ ' αυτού, θα επαναπατρίζονται γρήγορα. «Όσοι έχουν απομείνει (σσ στο εξωτερικό) θα πρέπει να γυρίσουν πίσω», λέει ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης του Κοσσυφοπεδίου Μπεκίμ Κολάκου. 
«Το μήνυμά μου προς τους νέους είναι: μην φύγετε. Μείνετε εδώ για να κάνετε τη διαφορά στη χώρα σας - οι δυνατότητές σας μας χρειάζονται τώρα. Αν είναι ακόμα αποφασισμένοι να φύγουν, θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας για να καταστεί δυνατό να ταξιδέψουν με έναν νόμιμο τρόπο. Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι η λύση», καταλήγει ο Κολάκου.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια