Προσφατα
.

24.3.21

Robotic melancholy

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στα 2016, κέρδισε τις εντυπώσεις… Η εταιρεία “της”, η Hanson Robotics, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ ειδικεύεται στις μηχανές υψηλής κοινωνικής ευφυίας. 
 
Όπως αυτο-παρουσιάζεται στο site της: Τα ρομπότ σύντομα θα είναι παντού. Πώς μπορούμε να τα διαμορφώσουμε για να γίνουν φίλοι μας και χρήσιμοι συνεργάτες; Ρομπότ με σχεδιασμό υψηλής αισθητικής, πλούσιες προσωπικότητες και ευφυΐα κοινωνικής συνείδησης μπορούν εν δυνάμει να συσχετιστούν βαθιά και με νόημα με τους ανθρώπους. 
 
Συνεπώς η Sophia (αυτό είναι το όνομα του μοντέλου πάνω αριστερά) έχει ίσως τώρα την ευκαιρία να γίνει και εμπορική επιτυχία. Ο ιδρυτής και ceo της κατασκευάστριας το έχει συμπεράνει: Ο κόσμος του covid-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να διαφυλαχτούν ασφαλείς οι άνθρωποι. 
 
Η Sophia πρόκειται να μπει σε μαζική παραγωγή φέτος, και τα πρώτα “κομμάτια” θα αρχίσουν να παραδίδονται στους αγοραστές τους ως το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται να ανατριχιάσετε, ούτε αξίζει να απωθήσετε μια τέτοια εξέλιξη. Σκεφτείτε. Ένα καλά κατασκευασμένο μηχάνημα “τεχνητής νοημοσύνης” και “machine learning”, είτε ανθρωπόμορφο είτε όχι, διαθέτει πολλά προσόντα πέρα απ’ αυτήν καθ’ αυτήν την “ευφυία” του (που θα σας εντυπωσιάσει). 
 
Πρώτον είναι virus free κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ζωικών απειλών (κινδυνεύει, ίσως, από χακάρισμα…). 
Δεύτερον δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από ηλεκτρικό ρεύμα. 
Και τρίτον θα αναλάβει τις πρέπουσες (διαδικτυακές) πρωτοβουλίες υπέρ σας σε περίπτωση κινδύνου. 
 
Με ανακατασκευασμένη την ιδέα περί κοινωνικότητας ο post covid καπιταλιστικός κόσμος είναι πια πολύ κοντύτερα στην Sophia παρά στην σοφία…


 cyberpunk

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια