Προσφατα
.

17.3.21

Kίνα: Ανακαλύφθηκαν ακόμα τέσσερις κορονοϊοί

Συνολικά 24 κορονοϊοί, από τους οποίους οι τέσσερις είναι στενοί συγγενείς του SARS-CoV-2 και παρέμεναν άγνωστοι ως σήμερα στην επιστήμη, ανακαλύφθηκαν σε μια σχετικά μικρή έκταση στην επαρχία Γιουνάν. 
 
Ερευνητές της Ακαδημίας Ιατρικών του Σαντόνγκ και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων στην Κίνα συνέλεξαν 302 δείγματα ούρων και κοπράνων και 109 δείγματα σάλιου από 342 νυχτερίδες που παγιδεύτηκαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν στο Γιουνάν από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. 
 
Γενετικές αναλύσεις στα δείγματα αποκάλυψαν τέσσερις νέους κορονοϊούς που παρουσίαζαν υψηλή ομολογία με τον ιό της Covid-19, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature. 
 
Ένας από τους τέσσερις ιούς, ο οποίος απομονώθηκε από νυχτερίδα του είδους Rhinolophus pusillus, μοιράζεται το 94,5% του γονιδιώματός του με τον SARS-CoV-2. 
 
Αυτό τον καθιστά δεύτερο πλησιέστερο συγγενή του SARS-CoV-2, μετά τον ιό RATG13 που ανακαλύφθηκε το 2013 στο συγγενικό είδος Rhinolophus affinis και βρέθηκε να μοιράζεται το 96% της γενετικής αλληλουχίας του με τον πανδημικό κοροναϊό. 
 
Η τελευταία μελέτη επιβεβαιώνει ότι δυνητικά επικίνδυνοι κορονοϊοί εξελίσσονται στους πληθυσμούς νυχτερίδων της επαρχίας Γιουνάν, λένε οι ερευνητές. 
 
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νυχτερίδες διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που τους επιτρέπει να ανέχονται μια μεγάλη ποικιλία κορονοϊών χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα. 
 
Εκτός από τον SARS-CoV-2, ο άνθρωπος προσβάλλεται από τουλάχιστον τέσσερις ακόμα κορονοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενώ δύο κορονοϊοί που προκαλούν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, οι ιοί του SARS και του MERS, δεν έχουν δώσει κρούσματα εδώ και χρόνια πιθανώς έχουν εξαφανιστεί. 


reader

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια