Προσφατα
.

6.3.21

Προστατευόμενες εκτάσεις του Αμαζονίου «πωλούνται μέσω Facebook»

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε έρευνα για αγγελίες που εμφανίζονται στο Facebook για την πώληση προστατευόμενων εκτάσεων στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. 
 
Η παρέμβαση έρχεται έπειτα καταγγελίες του BBC, το οποίο διαπίστωσε ότι αγγελίες στο Marketplace του Facebook προσφέρουν για πώληση εκτάσεις «μέχρι 1.000 ποδοσφαιρικά γήπεδα». Δημοσιογράφος του δικτύου συνάντησε τέσσερις πωλητές υποκρινόμενος ότι ήταν δικηγόρος που εκπροσωπούσε πλούσιους επενδυτές. 
 
Η κάμερα που μετέφερε κρυφά κατέγραψε την αποψίλωση εκτάσεων ζούγκλας για τη δημιουργία βοσκοτόπων και καλλιεργειών. Η αποκάλυψη έρχεται την ώρα που ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου δέχεται επικρίσεις για την αποτυχία του να προστατεύσει τον Αμαζόνιο, με δορυφορικές παρατηρήσεις να επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός αποψίλωσης βρίσκεται στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων 12 ετών. 
 
Ο Μπολσονάρου φέρεται να ενθαρρύνει εμμέσως την αποψίλωση της ζούγκλας για καλλιέργεια σόγιας και εκτροφή βοοειδών. Ορισμένες από τις επίμαχες αγγελίες αφορούν εθνικούς δρυμούς και περιοχές αυτοχθόνων που προστατεύονται από τη νομοθεσία. Κάποιες συνοδεύονται από δορυφορικές εικόνες και συντεταγμένες, αν και πολλοί από τους πωλητές παραδέχονται ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως πρόκειται για νόμιμες ιδιοκτησίες τους. 
 
Οι καταγγελίες του BBC εντάχθηκαν στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για αγωγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο έξι πολιτικά κόμματα και μια οργάνωση αυτοχθόνων του Αμαζονίου. Οι ενάγοντες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει αποτελεσματικά τους αυτόχθονες της περιοχής από τον κοροναϊό. 
 
Μετά την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική, μεγάλο μέρος των ιθαγενών του Αμαζονίου υπέκυψαν στη γρίπη, την ευλογιά και άλλες πρωτόγνωρες ασθένειες που μετέφεραν οι ευρωπαίοι κατακτητές. Σήμερα, εκατοντάδες φυλές συνεχίζουν να ζουν απομονωμένες στην αχανή ζούγκλα, η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών και παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. 
 
H Facebook νίπτει τας χείρας της Απαντώντας σε αιτήματα του BBC, εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε πως η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις αρχές. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι δεν θα λάβει μέτρα με δική της πρωτοβουλία καθώς αδυνατεί να προσδιορίσει ποιες αγγελίες αφορούν παράνομες αγοραπωλησίες. 
 
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Γερουσίας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επικοινωνία με την Facebook για να τις ασκήσει πιέσεις. «Ποια ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα στην πώληση κλεμμένης γης στο Facebook και την πώληση ναρκωτικών στην πλατφόρμα του» διερωτήθηκε ο Νίλτο Τάτο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. 
 
Σχολιάζοντας το θέμα στο BBC, εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) δήλωσε πως «η παράνομη αποδάσωση υπονομεύει τις διεθνείς συνθήκες και δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας του Παρισιού κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά και της Συνθήκης για τη Βιολογική Ποικιλότητα».


 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια