Προσφατα
.

18.2.21

Mπίζνες με πλαστές μάσκες υψηλής προστασίας

Χρυσές μπίζνες έκαναν επιτήδειοι μεσάζοντες από την Ιταλία και την Ισπανία με τα συμβόλαια προμήθειας από την Κίνα εκατομμυρίων μασκών υψηλής προστασίας απέναντι στην Covid-19 (τύπου FFP2 και KN95), οι οποίες τελικώς αποδείχθηκαν πλαστές. 
 
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε από τις αρχές των δύο χωρών οι οποίες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, προχώρησαν σε εφόδους και συλλήψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε κατασχέσεις ειδών αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ – κατοικιών στην περιοχή της Ρώμης, πολυτελών αυτοκινήτων, κοσμημάτων και ενός σκάφους. 
 
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως την Τετάρτη, η προμήθεια 800 εκατομμυρίων μασκών υψηλής προστασίας, αξίας 1,25 δισ. ευρώ, ανατέθηκε σε τρεις προμηθευτές από την Κίνα, με τη διαμεσολάβηση κάποιων ιταλικών εταιρειών που έπαιξαν τον ρόλο του μεσάζοντα. 
 
Φυσικά, το έκαναν με το… αζημίωτο, όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία, καθώς φρόντισαν στη συμφωνία να συμπεριληφθούν και διόλου ευκαταφρόνητες μίζες. Όσο για την Ισπανία, οι αρχές έφτασαν στα ίχνη ανάλογου κυκλώματος μάλλον τυχαία. Συγκεκριμένα, όταν ειδοποιήθηκαν για ένα πάρτι που γινόταν σε ξενοδοχείο σε ένα προάστιο της Μαδρίτης, κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων, μετέβησαν επιτόπου για να το διαλύσουν και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές. 
 
Εκεί, όμως, βρέθηκαν ενώπιον μιας έκπληξης, καθώς ανακάλυψαν κιβώτια που περιείχαν κάπου 4 εκατομμύρια μάσκες, με πλαστά πιστοποιητικά γνησιότητας. Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η πανδημία αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τις πάσης φύσης εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής μαφίας. 
 
Με στόχο, φυσικά, να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη στη μαύρη αγορά, αδιαφορώντας εάν θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων. Σήμα κινδύνου από Κομισιόν Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Σε μια κρίση όπως αυτή, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι οι οποίοι θα προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν από τα προβλήματα των άλλων. Διαπιστώνουμε δε αυξανόμενο αριθμό απατών που σχετίζονται με τα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Η ίδια πρόσθεσε ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η OLAF, κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. 


IN

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια