Προσφατα
.

17.2.21

Νιγηρία: Εκατοντάδες μαθητές απήχθησαν από ενόπλους

Ένοπλοι εισέβαλαν σε οικοτροφείο που βρίσκεται στην πολιτεία του Νίγηρα, στην κεντροδυτική Νιγηρία, και απήγαγαν "εκατοντάδες μαθητές" και πολλούς καθηγητές, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο και πηγή της ασφάλειας. 
 
Ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδίκασε την απαγωγή των μαθητών, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, και αποστέλλει επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας για να συντονίσουν επιχείρηση διάσωσης των μαθητών και των καθηγητών που απήχθησαν. 
 
Ο εκπρόσωπος του προέδρου πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των μαθητών και του προσωπικού που απήχθη από το σχολείο. Η μαζική αυτή απαγωγή γίνεται δύο μόλις μήνες μετά την απαγωγή 344 εφήβων από οικοτροφείο της γειτονικής πολιτείας Κατσίνα από εγκληματικές οργανώσεις. 
 
Μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τις αρχές, οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι μια εβδομάδα αργότερα. Χθες το βράδυ "ένοπλοι μπήκαν στο κυβερνητικό κολλέγιο της Καγκάρα και απήγαγαν εκατοντάδες μαθητές και τους καθηγητές τους", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της ζώνης αυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. 
 
Οι άνδρες αυτοί, οι οποίοι ήταν "πολλοί" και φορούσαν στρατιωτικές στολές, οδήγησαν στη συνέχεια τους μαθητές στο δάσος, σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Ένα μέλος του προσωπικού και μερικοί μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν. Το προσωπικό επιβεβαίωσε ότι ένας μαθητής σκοτώθηκε" κατά την επίθεση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 
 
Το σχολείο αυτό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει περίπου 1.000 μαθητές, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των εφήβων που απήχθησαν. "Μια καταμέτρηση γίνεται τώρα για να βρούμε τον ακριβή αριθμό των μαθητών που απήχθησαν. Ελπίζουμε ότι όλοι αυτοί που γλίτωσαν φεύγοντας από το σχολείο θα επιστρέψουν για την καταμέτρηση", δήλωσε πηγή της ασφάλειας. 
 
Στρατιωτικοί με υποστήριξη από αέρος πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των απαγωγέων και των ομήρων ώστε να καταστεί δυνατή μια ενδεχόμενη επιχείρηση διάσωσης, διευκρίνισε η πηγή αυτή. 
 
Εδώ και περίπου 10 χρόνια, η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία αντιμετωπίζουν βιαιότητες από εγκληματικές ομάδες ενόπλων, οι οποίοι τοπικά χαρακτηρίζονται "ληστές" και επιδίδονται σε απαγωγές για λύτρα και ζωοκλοπές. 
 
 
 
euronews ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια