Προσφατα
.

2.2.21

Kυκλώματα που πωλούν πλαστά πιστοποιητικά αρνητικών τεστ

Την προσοχή των ταξιδιωτών και των αρμοδίων αρχών εφιστά η Europol με αφορμή την πώληση, ειδικά στα αεροδρόμια, την πλαστών πιστοποιητικών αρνητικών διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό. 
 
Όπως αναφέρεται, στο έκτακτο σήμα που έστειλε η Europol, η πώληση γίνεται από το οργανωμένο έγκλημα έναντι έως και 300 ευρώ και η σχετική προειδοποίηση εκδόθηκε με αφορμή τη σύλληψη υπόπτων που τα πωλούσαν στα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Γαλλίας, αλλά και online, με προώθηση μέσω SMS, στην Ισπανία και την Ολλανδία. 
 
Εκμεταλλεύονται τους περιορισμούς 
«Είναι πολύ πιθανόν ότι εγκληματίες θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για την κατασκευή και πώληση πλαστών πιστοποιητικών για διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, όσο παραμένουν οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας», αναφέρει η Europol δεδομένου ότι πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες χώρες, ζητούν από τους ταξιδιώτες πιστοποιητικό αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό. 
 
Ικανότατοι πλαστογράφοι 
Στην ανακοίνωση της υπηρεσίες σημειώνεται ακόμη ότι «με δεδομένο το εύρος των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων, με τους εκτυπωτές υψηλής ποιότητας και τα ποικίλα λογισμικά, οι πλαστογράφοι είναι ικανοί να κατασκευάσουν πλαστά πιστοποιητικά υψηλής ποιότητας» Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχειά που δόθηκαν πριν από 10 ημέρες, ύποπτος για πώληση πλαστών πιστοποιητικών συνελήφθη στο βρετανικό αεροδρόμιο του Λούτον. 
 
Εξάρθρωση δικτύου 
Επίσης, στις αρχές του Νοεμβρίου, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα στο πλαίσιο της εξουδετέρωσης δικτύου διάθεσης πλαστών πιστοποιητικών αρνητικών τεστ για τον κορονοϊό με την χρησιμοποίηση του ονόματος υπαρκτού εργαστηρίου. Το δίκτυο διέθετε τα πλαστά πιστοποιητικά στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ-Ντε-Γκολ έναντι 150-300 ευρώ. Τέλος, στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε άνδρα που πωλούσε διαδικτυακά τέτοια πιστοποιητικά έναντι 40 ευρώ και στην Ολλανδία άτομα προωθούσαν τέτοια έγγραφα μέσω SMS. 
 
 
IN ΑΜΠΕ

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια