Προσφατα
.

3.2.21

Η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19 διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες

Οι άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 έχουν μικρή πιθανότητα -αν και δεν είναι αδύνατο- να μολυνθούν από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη, που δείχνει ότι η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες για τους περισσότερους ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών περί ανοσίας για τουλάχιστον πέντε έως έξι μήνες. 
 
Η έρευνα της Biobank σε περισσότερα από 20.000 άτομα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ρόρι Κόλινς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», βρήκε ότι υπάρχουν αντισώματα στο 99% των ανθρώπων τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19 και στο 88% των ανθρώπων (δηλαδή σχεδόν εννέα στους δέκα) μετά από έξι μήνες. 
 
Ο Κόλινς ανέφερε ότι το ποσοστό 88% είναι μία «συντηρητική εκτίμηση», καθώς στα τεστ αίματος οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε άλλα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία. Πρόσθεσε αυτά ότι τα ευρήματα «υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου Covid-19», καθώς υποδηλώνουν πως υπάρχει σημαντική και διαρκείας προστασία από τον κορονοϊό όταν πυροδοτείται η δημιουργία πολλών αντισωμάτων, είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολίου. 
 
Η μελέτη αντισωμάτων σε δείγμα του πληθυσμού, η οποία έγινε μετά από εντολή της βρετανικής κυβέρνησης, βρήκε, επίσης, ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο και προφανώς σήμερα, πλέον, έχει αυξηθεί περαιτέρω. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα αντισώματα ανά ηλιακή και φυλετική ομάδα: Ενώ το 13,5% των ατόμων κάτω των 30 ετών βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού, το ποσοστό ήταν μόνο 6,7% μεταξύ των ανθρώπων άνω των 70 ετών. Επίσης, ενώ στους λευκούς ήταν 8,5%, στους μαύρους έφθανε το 16,3%. Μεγάλες ήταν και οι γεωγραφικές διαφορές: Στο Λονδίνο, το 12,4% βρέθηκαν με αντισώματα, έναντι μόνο 5,8% στη νοτιοδυτική Αγγλία και 5,5% στη Σκωτία. 
 
Ακόμη, η μελέτη βρήκε -με βάση συνεντεύξεις από όσους αρρώστησαν- ότι το 25% όσων μολύνθηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ το 40% δεν είχαν καθόλου «κλασσικά» συμπτώματα Covid-19, όπως επίμονο ξηρό βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης. 
 
Ταυτόχρονα, ο Άντριου Πόλαρντ της Οξφόρδης εξέφρασε την άποψη ότι τα εμβόλια ενδέχεται να εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση, ακόμη και μετά την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. 
 
Τα εμβόλια κατά της covid-19 ενδέχεται να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση παρά το γεγονός ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εξελίσσονται με τρόπο ώστε ο ιός να μεταδίδεται πιο εύκολα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ. 
 
Όταν ρωτήθηκε πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της covid-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη έναντι των νέων, παραλλαγμένων στελεχών, ο Πόλαρντ απάντησε ότι ο ιός “αλλάζει ώστε να μπορεί να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, για να μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδεται”. 
 
“Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό με τον καιρό ο ιός να βρει τρόπους να προσαρμοστεί για να μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων”, εξήγησε ο Πόλαρντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BBC. “Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προστασία από τη σοβαρή νόσηση. Στόχος του ιού είναι περισσότερο να μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, παρά να μας βλάπτει”, σχολίασε. 
 
 
 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια