Προσφατα
.

5.2.21

Ένοχος για εγκλήματα πολέμου το παιδί-στρατιώτης

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έκρινε σήμερα ένοχο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουγκάντα τον Ντόμινικ Όνγκουεν, πρώην παιδί-στρατιώτη που έγινε μαχητής μιας ουγκαντέζικης οργάνωσης ανταρτών, του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου. 
 
Ο Ντόμινικ Όνγκουεν, 45 ετών, κρίθηκε ένοχος για 61 κατηγορίες ανάμεσά τους, εκείνη για καταναγκαστική εγκυμοσύνη που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εκφωνηθεί από το ΔΠΔ. «Η ενοχή του αποδέχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μπέρτραμ Σμιτ, εκφωνώντας την ετυμηγορία για τον Ντόμινικ Όνγκουεν, ο οποίος αντιμετώπιζε συνολικά 70 κατηγορίες, ανάμεσά τους εκείνες για φόνο, βιασμό, σεξουαλική δουλεία και στρατολόγηση παιδιών ως στρατιωτών. 
 
Η ποινή του θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ο Όνγκουεν διωκόταν για εμπλοκή σε μια σειρά από σφαγές που διενεργήθηκαν στα χρόνια του 2000 από τον επονομαζόμενο Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA) ο οποίος διεξήγαγε έναν άγριο πόλεμο στην Ουγκάντα και σε τρεις άλλες χώρες με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός κράτους στη βάση των δέκα εντολών της Αγίας Γραφής. 
 
Ο Ντόμινικ Όνγκουεν αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές «στο όνομα του Θεού», και οι συνήγοροί του είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, υποστηρίζοντας πως και ο ίδιος υπήρξε θύμα της βαρβαρότητας της ανταρτικής οργάνωσης, από μικρή ηλικία. Η δίκη, που διήρκεσε πέντε χρόνια, είναι μοναδική, αφού είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ενώπιον του ένας κατηγορούμενος που ήταν ταυτόχρονα θύμα και φερόμενος δράστης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς ο Ντόμινικ Όνγκουεν είχε απαχθεί ως παιδί από τον LRA ενώ πήγαινε στο σχολείο. «Το δικαστήριο γνωρίζει πως υπέφερε πολύ», δήλωσε ο δικαστής Σμιτ. 
 
«Ωστόσο, πρόκειται σε αυτήν την υπόθεση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Ντόμινικ Όνγκουεν ως υπεύθυνο ενήλικα και διοικητή του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου». Ιδρυθείς πριν από τρεις δεκαετίες από τον Τζόζεφ Κόνι, πρώην παιδί καθολικής χορωδίας που έγινε αυτοανακηρυχθείς προφήτης, ο LRA ξεκίνησε μια αιματηρή εξέγερση εναντίον του προέδρου Γιοουέρι Μουσεβένι στη βόρεια Ουγκάντα. 
 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι αντάρτες σφαγίασαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και απήγαγαν 60.000 παιδιά στη διάρκεια των βιαιοτήτων που επεκτάθηκαν και σε άλλες τρεις αφρικανικές χώρες: στο Σουδάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ντόμινικ Όνγκουεν ήταν ένας «θηριώδης» και «ενθουσιώδης» διοικητής του LRA. Ήταν υπεύθυνος της ταξιαρχίας Sinia του Τζόζεφ Κόνι που απήγαγε κορίτσια και γυναίκες τις οποίες κατέστησε σεξουαλικές δούλες. Κατηγορείτο κυρίως για σφαγές στους καταυλισμούς προσφύγων Λουκόντι, Πατζούλε, Όντεκ και Άμποκ στην Ουγκάντα. 
 
Κατά την έναρξη της δίκης, η πολιτική αγωγή προέβαλε βίντεο που γυρίστηκαν έπειτα από επίθεση του LRA στον καταυλισμό Λουκόντι, δείχνοντας ξεκοιλιασμένα παιδιά και απανθρακωμένα πτώματα μωρών που είχαν ταφεί βιαστικά. Στη διάρκεια άλλης επίθεσης εναντίον του καταυλισμού προσφύγων Όντεκ το 2004, ο Ντόμινικ Όνγκουεν διέταξε τους στρατιώτες του «να μην αφήσουν τίποτα ζωντανό», ανέφεραν οι εισαγγελείς, επικαλούμενοι μηνύματα ασυρμάτου. 
 
Για τους συνηγόρους του Όνγκουεν ωστόσο και ο ίδιος έπρεπε να θεωρηθεί θύμα του LRA, λόγω της πλύσης εγκεφάλου που υφίσταντο τα παιδιά στρατιώτες, ορισμένα από τα οποία αναγκάστηκαν να σκοτώσουν τους ίδιους τους γονείς τους στο πλαίσιο μιας «διαδικασίας καθαρισμού». «Όταν είσαι μια φορά θύμα, είσαι για πάντα θύμα», είχε δηλώσει ένας από τους συνηγόρους του το 2018, ο Κρίσπους Αγένα Οντόνγκο. Ο Ντόμινικ Όνγκουεν παραδόθηκε στις αρχές του 2015 στις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που περικύκλωσαν τον Τζόζεφ Κόνι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, προτού μεταφερθεί στο ΔΠΔ. 
Ο Τζόζεφ Κόνι εξακολουθεί να διαφεύγει και το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. 
 
 
 
ΙΝ ΑΠΕ-ΜΠΕ

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια