Προσφατα
.

6.2.21

Εμβόλιο κατά κοροναϊού: Οι συχνότερες παρενέργειες

Ένας στους τρεις ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν είναι σοβαρές. 
 
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο iatropedia.gr, οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί έως τώρα είναι αναμενόμενες και οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο. 
 
Η συχνότερη παρενέργεια είναι πόνος στο σημείο όπου γίνεται η ένεση. 
 
Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από σχεδόν 35.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν το Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν υγειονομικοί. 
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, λένε ότι τα ευρήματα αυτά είναι καθησυχαστικά. 
 
Ωστόσο, δεν είναι τα οριστικά όσον αφορά τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. 
 
Εμβόλια mRNA 
Τα νέα δεδομένα αφορούν ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο mRNA της εταιρείας Pfizer. Το εμβόλιο περιέχει αβλαβές τμήμα του γενετικού υλικού του κοροναϊού. Μετά την έγχυσή του στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό αντιδρά και μαθαίνει να το αναγνωρίζει και να το καταπολεμά. Έτσι, αν ποτέ έλθει αντιμέτωπο με τον αληθινό κοροναϊό, επιτίθεται και σε αυτόν. 
 
Ο δρ Spector και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους χρήστες ειδικής εφαρμογής που έχουν αναπτύξει να τους αναφέρουν τι συμπτώματα είχαν μετά τον εμβολιασμό τους. Επρόκειτο για 23.308 ανθρώπους οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και 12.444 που έκαναν τη δεύτερη. 
 
Τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις 
Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιοποίησαν οι ερευνητές, οι εθελοντές είχαν τοπικές ή/και συστηματικές αντιδράσεις. 
 
Ειδικότερα: 
Το 37% είχαν τοπικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν συνήθως πρήξιμο στο σημείο της έγχυσης, που εμφανιζόταν σε 1-2 μέρες από τον εμβολιασμό. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση ήταν περίπου 45%. 
 
Περίπου ένας στους επτά εθελοντές (το 14%) είχαν τουλάχιστον μία συστηματική αντίδραση μετά την πρώτη δόση. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση ήταν περίπου 22%. 
 
Οι συστηματικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μέσα σε 7 ημέρες από το εμβόλιο. Οι συχνότερες συστηματικές αντιδράσεις ήταν κόπωση και πονοκέφαλος. Η καθεμία αναφέρθηκε από ποσοστό περίπου 3% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και 10% μετά τη δεύτερη. 
 
Άλλες συχνές παρενέργειες ήταν ρίγη (περίπου 1,5% στην πρώτη δόση και 6,5% στη δεύτερη), ασυνήθιστοι πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός. Ειδικά ο πυρετός αναφέρθηκε από το περίπου 1% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και το 4% μετά τη δεύτερη. 
 
Οι παρενέργειες που προαναφέρθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν μέσα σε 1-2 ημέρες. 
 
Οι αντιδράσεις όσων είχαν ήδη περάσει την Covid-19 
Στην παρούσα ανάλυση οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία και για τις αντιδράσεις στο εμβόλιο ανθρώπων που ήδη είχαν περάσει τη νόσο Covid-19 όταν εμβολιάστηκαν. Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συστηματικές αντιδράσεις. 
 
Στην πραγματικότητα, ο ένας στους τρεις ανέφερε τουλάχιστον μία συστηματική αντίδραση μέσα σε 7 ημέρες από τον εμβολιασμό, έναντι ενός στους πέντε στα άτομα χωρίς ιστορικό Covid-19. 
 
Επιπλέον, από τους εθελοντές που ήδη είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό: 
Σε περίπου 1 στους 20 οι παρενέργειες διήρκεσαν περισσότερες από 3 ημέρες. 
Σε περίπου 1 στους 50 οι παρενέργειες διήρκεσαν έξι ημέρες ή περισσότερες. 
 
Αλλεργικές αντιδράσεις 
Στην παρούσα ανάλυση δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Από προγενέστερες μελέτες, όμως, είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρξουν σε πολύ μικρό αριθμό εμβολιασθέντων. 
 
«Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για τους περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε ο δρ Spector. «Επειδή πάντως κανένα εμβόλιο για τον κοροναϊό δεν παρέχει προστασία 100%, αν μετά τον εμβολιασμό εκδηλώσει κάποιος πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να εξεταστεί για τη νόσο Covid-19».


 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια