Προσφατα
.

10.2.21

Για την ανάσχεση της πανδημίας «θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός»

Για την αντιμετώπιση του πανδημικού κοροναϊού δεν αποκλείεται να χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός για αρκετά ακόμα χρόνια, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson. 
 
«Δυστυχώς ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται καθώς εξαπλώνεται» δήλωσε ο Άκεξ Γκόρσκι στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Οι μεταλλάξεις «μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα [του ιού] να αποκρούει τα αντισώματα ή τις αντιδράσεις του στα φάρμακα αλλά και στα εμβόλια» εξήγησε. 
 
Πολλοί επιδημιολόγοι πιστεύουν πλέον πως ο SARS-CoV-2 θα γίνει πιθανότατα ενδημικός, δηλαδή θα συνεχίσει να μεταδίδεται στην κοινότητα επ΄αόριστον, έστω και σε χαμηλά επίπεδα.
 
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της J&J έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το εμβόλιό τους ίσως χρειαστεί να τροποποιηθεί το φθινόπωρο για να καλύπτει και νέα στελέχη, όπως αυτά που ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. 
 
Η Νότια Αφρική πάγωσε τη χρήση του εμβολίου της Astra όταν διαπιστώθηκε ότι είναι ελάχιστα αποτελεσματικό έναντι του στελέχους που κυριαρχεί στη χώρα. To δεύτερο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα περιμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της J&J, σύμφωνα με την κυβέρνηση. 
 
Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτημα κυκλοφορίας στην ΕΕ, κατέθεσε όμως αίτηση επείγουσας αδειοδότηση στις ΗΠΑ, το οποίο θα εξεταστεί από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) πιθανώς εντός του μήνα. Μιλώντας στο CNBC ο Γκόρσκι διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία του είναι «βέβαιη» ότι θα πετύχει το στόχο για παράδοση 100 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ μέχρι τον Ιούνιο, μια συμφωνία αξίας 1 δισ. δολαρίων. 
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της J&J επανέλαβε ακόμα ότι η εταιρεία του αναπτύσσει και ένα εμβόλιο δύο δόσεων, με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών να αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021.


 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια