Προσφατα
.

10.2.21

Η Νότια Αφρική προσπαθεί να ξεφορτωθεί 1,5 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ή να ανταλλάξει τα εμβόλια της AstraZeneca που παρήγγειλε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έπειτα από μελέτη που έδειξε ανεπαρκή προστασία από το στέλεχος του κοροναϊού που κυριαρχεί στη χώρα. 
 
Η Νότια Αφρική πάγωσε τη χορήγηση του εμβολίου της Astra και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στη θέση του το εμβόλιο της Johnson & Johnson, του οποίου οι παραδώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. Ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Astra, οι οποίες παρήχθησαν στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, έφτασαν στη Νότιο Αφρική την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακόμα μισό εκατομμύριο δόσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. 
 
«Ήδη υπάρχουν χώρες που ζητούν να τους το πουλήσουμε» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε. «Οι επιστήμονές μας θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca και, ανάλογα με τις συστάσεις τους, το εμβόλιο θα μπορούσε να ανταλλαχθεί πριν από την ημερομηνία λήξης» είπε, για να προσθέσει ότι σκόπευε να συζητήσει το θέμα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παραμένει ωστόσο ασαφές πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια ασυνήθιστη κίνηση, επισημαίνει το Reuters. 
 
Το Ινστιτούτο Serum και η Astra αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στο πρακτορείο. Ο Μκίζε είπε πάντως ότι στο τραπέζει υπάρχει πρόταση ανταλλαγής μισού εκατομμυρίου δόσεων της Astra με διαφορετικό εμβόλιο που έχει στη διάθεσή της η πρωτοβουλία COVAX για τη διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 
 
Η Νότια Αφρική πλήττεται από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη αφρικανική χώρα, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1,47 εκατομμύρια και τους θανάτους να πλησιάζουν τους 47.000. Η κυβέρνηση της χώρας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι εξασφάλισε 9 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της J&J.


 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια