Προσφατα
.

6.1.21

Σεξιστές και ρατσιστές ο Όμηρος και ο Σαίξπηρ

Μια καμπάνια κατά κλασικών λογοτεχνικών έργων, από την Οδύσσεια του Ομήρου έως έργα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στα social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Παιδείας. 
 
Έργα όπως ο Βασιλιάς Ληρ ή η Οδύσσεια, θεωρούνται πως προωθούν τη βία και τον ρατσισμό. Με την συνοδεία του hashtag #DisruptTexts («παρεμποδίστε τα κείμενα»), εκατοντάδες καθηγητές λογοτεχνίας και σύγχρονοι συγγραφείς, κυρίως από τις ΗΠΑ, αποκηρύσσουν στο Twitter και αλλού τα κλασικά κείμενα που θεωρούν ότι προωθούν ξεπερασμένες και επικίνδυνες κοινωνικές αντιλήψεις, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας «Wall Street Journal». 
 
Κατά τους υποστηρικτές αυτού του κινήματος, κάποια κείμενα, μεταξύ των οποίων και του Ομήρου, περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού και μισογυνισμού. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Wall Street Journal», στόχος του κινήματος είναι ο αποκλεισμός των Αμερικανών μαθητών από τα επίμαχα έργα κλασικής Λογοτεχνίας. 
 
Οι υποστηρικτές του #DisruptTexts θεωρούν ότι έργα κλασικής Λογοτεχνίας, όπως η Οδύσσεια, δεν έχουν να προσφέρουν στην παιδαγωγική διαδικασία καθώς γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια. 
 
Μάλιστα, πολλά από αυτά, όπως λένε, περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού, μισογυνισμού που αφορούσαν παρωχημένες πλέον κοινωνίες και, όπως υποστηρίζουν, «μπερδεύουν» ψυχολογικά μεταδίδοντας λάθος μηνύματα συμπεριφοράς. 
 
Οι υποστηρικτές του κινήματος, όπως αναφέρει στην Wall Street Journal, η Meghan Cox Gurdon, θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν έργα που να παραπέμπουν στη γλώσσα και τις συμπεριφορές του σήμερα και όχι έργα στα οποία περιγράφεται ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους. 
 
Εν ολίγοις ζητούν να «διαγραφούν» από σχολικά κείμενα έργα του Ομήρου, του Σαίξπηρ, του Νίτσε και πολλών κλασικών. 
 
«Είμαστε περήφανοι που κόψαμε τον Όμηρο»  
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης δηλώνουν περήφανοι που «έκοψαν» τον Όμηρο από την διδακτέα ύλη. «Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρει καθηγητής που θεωρεί ότι ο Όμηρος γράφει σεξιστικά και ρατσιστικά. 
 
Έντονες αντιδράσεις 
«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι, αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρευση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει στην WSTJ από την πλευρά του ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Jon Del Arroz. 
 
«Η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά», προσθέτει. «Αν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, πηγάζει από τη μη διδασκαλία της. 
 
Οι μαθητές που δεν δικαιούνται να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα, μπορεί να φανταστούν τον εαυτό τους τυχερό... αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι που στηρίζουν την εκστρατεία #DisruptTexts – αλλά σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομηλίκους τους, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια και έλλειψη πολιτιστικών αναφορών. Το χειρότερο, δεν το γνωρίζουν καν», σχολιάζει με δηκτικότητα το άρθρο της «Wall Street Journal». 
 
 
 
Wall Street Journal lifo

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια