Προσφατα
.

5.1.21

Ρομπότ φροντίζουν ηλικιωμένους

Εδώ και πολλές δεκαετίες η Ιαπωνία είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα στα ηλεκτρονικά είδη. Αυτό αποδείχτηκε χρήσιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
 
Θα δούμε πώς η χώρα χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως ένα μέσο για να βελτιώσει την ανθρώπινη επικοινωνία σε μια περίοδο που μας ζητούν να κρατάμε τις αποστάσεις. Είμαστε στην περιφέρεια της Σιζουόκα που είναι διάσημη για την καλλιέργεια τσαγιού και την μαγευτική θέα του όρους Φούτζι. Η πόλη Φουζιέντα προσφέρει πολύ καλή ποιότητα ζωής στους 140.000 κατοίκους της. Εξαιτίας της Covid-19, πολλοί ηλικιωμένοι ζουν απομονωμένοι ή σε γηροκομεία και δεν μπορούν να τους επισκεφθούν οι οικογένειες και οι φίλοι τους. 
 
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις συνέπειες στην ψυχική τους υγεία. Ο δήμος τους βοηθά νοικιάζοντας έναν ασυνήθιστο σύντροφο, το Papero. Η Νατσούμε Εμίκο είναι μια γηραιά κυρία που μένει στην πόλη: «__Όταν ξυπνάω το πρωί και έχω δίπλα μου το Papero, αισθάνομαι μια χαρά. Μου δίνει χαρά ότι ξεκινώ την ημέρα μου συζητώντας, κάτι που με κάνει να αισθάνομαι λιγότερη μοναξιά». 
 
Χάρις στη λειτουργία αναγνώρισης ομιλίας που έχει, που στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτό το μικρό ρομπότ βοηθά ηλικιωμένους να συζητούν. Τους βοηθά επίσης να έχουν επαφή με τους οικείους τους, ανταλλάσσοντας μηνύματα και φωτογραφίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο της υγείας, καταγράφοντας αλλαγές στη δραστηριότητα και τις συνήθειες του ανθρώπου. 
 
Η Φουζιέντα είναι μία από τις πρώτες πόλεις της Ιαπωνίας που δοκίμασαν αυτό το ρομπότ, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. «Το Papero βγάζει φωτογραφίες και τις στέλνει σε συγγενείς που μένουν μακριά. Μια φορά μάλιστα η φωτογραφία μιας γιαγιάς που είχε καταρρεύσει, στάλθηκε στην οικογένειά της. Της τηλεφώνησαν αμέσως και ανακάλυψαν ότι είχε πάθει κάταγμα και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Κατάφεραν όμως να ειδοποιήσουν, χάρις στο ρομπότ τον γιατρό της για να τη βοηθήσει» αναφέρει ο Μακίτα Τσουγιόσι, επικεφαλής του τομέα στην Φουζιέντα. 
 
Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών ειδών και τεχνολογίας της πληροφορίας NEC που έχει κατασκευάσει το ρομπότ θεωρεί ότι αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη επικοινωνία: «__Κατασκεύασα το Papero, γιατί η μητέρα μου ζούσε μακριά και έψαχνα έναν τρόπο για να μπορώ να την βλέπω. Το να είσαι μόνος είναι στενάχωρο, γιατί όλοι μας θέλουμε να μιλάμε με κάποιον. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τηλέφωνο δωρεάν συνομιλίας κατά μέσο όρο 15 φορές την ημέρα. 
 
Μερικοί πάνω από 50 φορές» επισημαίνει ο Ματσούντα Τσουγκουχίρο, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στο Τμήμα Ψηφιακού Δικτύου του Ομίλου NEC και δημιουργός του Papero. Οι καινοτομίες επιταχύνονται σε περιόδους κρίσης. Πριν την πανδημία, αυτή η ιαπωνική startup δοκίμαζε ρομπότ-διερμηνείς που θα βοηθούν τους τουρίστες στα αεροδρόμια. Αλλά το πρότζεκτ σταμάτησε. Καθώς ο περισσότερος κόσμος φορούσε μάσκες για να προστατευθεί από τον κορονοϊό, η εταιρία σκέφτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο λογισμικό για να φτιάξει μια έξυπνη μάσκα. 
 
Η Donut Robotics υποστηρίζει ότι η μάσκα της C-FACE είναι η πρώτη στον κόσμο που μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ, μέσω Bluetooth. Ο Όνο Ταϊσούκε είναι ο διευθύνων σύμβουλός της: «Ως εταιρία ρομποτικής, σκεφτόμασταν τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλαμε μια μάσκα που να συνδέεται με το smartphone, που να σας βοηθά να διατηρείτε τις αποστάσεις, που μπορεί να ψηφιοποιήσει τις φωνές ή να μεταφράσει όσα λέγονται. Και τελικά την φτιάξαμε». Σε σύνδεση με μια εφαρμογή σε μια συσκευή, η μάσκα μεταφράζει τον λόγο σε διαφορετικές γλώσσες, χάρις στο ενσωματωμένο μικρόφωνο που έχει, που αυξάνει την φωνή του χρήστη ή μπορεί να την μεταγράψει σε κείμενο. 
 
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Αλλά σε μια περίοδο που δεν μπορούμε να συναντηθούμε ή πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις, μπορεί να βελτιώσει πολύ την ανθρώπινη επικοινωνία.


 .euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια