Προσφατα
.

20.1.21

Λάρισα: Χορηγούν εκτάσεις για καλλιέργεια

Μια φαινομενικά απλή κίνηση μπορεί να αποδώσει μεγάλη υπεραξία όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά στο ανθρωπιστικό και εν γένει στη ψυχολογία των πολιτών. 
 
Ξεκινά λοιπόν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την νέα διανομή των κηπαρίων στο Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Λαρισαίων, από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, στην οδό Γιάγκου 1 στη Νεάπολη. 
 
Προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται για δύο έτη και χωρίς τίμημα ενοικίου γεγονός ενδεικτικό της αξίας της πρωτοβουλίας. 
 
Κάθε δικαιούχος καλλιεργεί 50 τμ και συνολικά οι δικαιούχοι φτάνουν τους 300 σε αριθμό. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας κηπευτικών προϊόντων με βιολογικές μεθόδους για τις ανάγκες της οικογένειας, ως στήριγμα των αδύναμων συμπολιτών του δήμου, συμβάλλοντας παράλληλα στο εμφύσημα δημιουργικών μορφών απασχόλησης και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. 
 
Η οικονομική κρίση αλλά και το χτύπημα της πανδημίας, εκτός από οικονομικά προβλήματα δημιούργησε και άλλα που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων πληθυσμού. Χιλιάδες ανά τη χώρα οικογένειες σιτίζονται αποκλειστικά από τις κοινωνικές δομές της αυτοδιοίκησης ενώ και οι άνεργοι συνάνθρωποι μας δυσκολεύονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας λόγω των συνθηκών. 
 
Η ευκαιρία με την καλλιέργεια δημοτικών εκταρίων δίνει ένα σκοπό σε έναν άνεργο να σηκωθεί το πρωί από το κρεββάτι του και να νιώσει και πάλι παραγωγικός. Μπορεί δύσκολα να γίνει κατανοητό αυτό από κάποιον που έχει εργασία όμως –μετά την υγεία- είναι το βασικότερο στοιχείο μια υγιούς ζωής. Όλοι μας έχουμε συναναστραφεί-αν δεν έχουμε βρεθεί και οι ίδιοι κάποια στιγμή σε αυτή τη θέση- με ανέργους και έχουμε αισθανθεί την αγωνία αυτών των ανθρώπων να βρούνε και πάλι μια εργασία. 
 
Το πρόγραμμα του δήμου λοιπόν, μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει αμοιβή στους παραγωγούς, ωστόσο την παραγωγή των προϊόντων την καρπώνεται ο απασχολούμενος και η οικογένεια του. Μα πάνω από όλα πρόκειται για μια νέα ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης που τονώνει την ψυχολογία, δημιουργεί συνεκτικό ιστό μεταξύ των δημοτών και φυσικά ενισχύει το αίσθημα του «ανήκει» σε μια κοινωνία που ενδιαφέρεται για τα μέλη της. 
 
Η λειτουργία στο δημοτικό λαχανόκηπο της Λάρισας πέραν από την δυνατότητα που παρέχει σε συμπολίτες να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα για το τραπέζι τους, αποτελεί και σημαντική βιωματική εμπειρία για μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής. 
 
Μιλήσαμε με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη ο οποίος μας δήλωσε: «Η λειτουργία του δημοτικού λαχανόκηπου, αποτελεί μια μόνο δράση από το σημαντικό πλέγμα δράσεων που υλοποιούμε τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Λαρισαίων. Παρά το γεγονός ότι στο Δήμο Λαρισαίων πραγματοποιείται ένα τεράστιο έργο, πεποίθησή μας είναι ότι «Πόλη είναι πρώτα απ΄ όλα οι άνθρωποι της». Μας αποκάλυψε επίσης τον επόμενο φιλόδοξο σχέδιο του προκειμένου να καταφέρει να προσφέρει φθηνή ή και δωρεάν ενέργεια σε 2000 δημότες του: «Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο μεγάλο βήμα για την Κοινωνική μας Πολιτική αφορά τα ενεργειακά ζητήματα. Επιδιώκουμε ως δημοτική αρχής να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στον τομέα αυτό, καθιστώντας αφενός το Δήμο παραγωγό αλλά και να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, προσφέροντας φθηνή ή και δωρεάν ενέργεια σε 2000 νοικοκυριά ευπαθών συμπολιτών μας. Είναι ένα μεγάλο βήμα για το οποίο εργαζόμαστε ώστε μέσα στο 2021 να έχουμε προχωρήσει σημαντικά.» 


ΙΝ

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια