Προσφατα
.

21.1.21

Η ΕΕ εξετάζει κλείσιμο εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων

Ταξιδιωτική απαγόρευση που θα αφορά στις τρίτες χώρες, όπως τη Βρετανία, με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις, εξετάζει η ΕΕ, με το θέμα να τίθεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των 27. 
 
Στόχος των συνομιλιών είναι η αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους κοροναϊού, που οδηγεί στα όριά τους συστήματα υγείας. Η ανησυχία γύρω από τις μεταλλάξεις κοροναϊού βρίσκονται στην καρδιά των ευρω-διαβουλεύσεων, καθώς χώρες της ΕΕ έχουν αναγκαστεί να παρατείνουν τα lockdown, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων που οφείλεται στις παραλλαγές του ιού Ψηλά στο μενού βρίσκονται και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. 
 
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, έγγραφο που συνέταξε η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση ταξιδιών και από χώρες εντός ΕΕ που εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεταλλάξεις. 
 
«Όταν τα κράτη-μέλη το κρίνουν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ελεύθερα να επιβάλουν περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν πληγεί από μεταλλάξεις», σημειώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι. 
 
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της καγκελαρίας διεμήνυσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να κλείσουν εάν δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές. 
 
Προτεραιότητα, πάντως, της γερμανική κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές, είναι να μην καταρρεύσει η αλυσίδα εφοδιασμού και να μην κλείσουν παντελώς τα σύνορα για τους πολίτες της Ένωσης, όπως συνέβη στο πρώτο κύμα πανδημίας. 
 
Το Βερολίνο έχει προτείνει να υπάρχουν σημεία για τεστ στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ εξετάζεται να επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από περιοχές όπου επικρατούν οι παραλλαγές του ιού. Όπως ήδη αναφέρθηκε, από τα μέτρα αυτά θα εξαιρούνται οι μεταφορές, το εμπόριο και οι εργαζόμενοι σε αυτά, όπως επίσης και το υγειονομικό προσωπικό.​ 
 
 
 
in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια