Προσφατα
.

4.12.20

Γιατροί μισθοδοτούνται από το ... ΕΣΠΑ

Εν μέσω πανδημίας επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ με τριετείς συμβάσεις «πετιούνται» από τη μισθοδοσία των νοσοκομείων και εντάσσονται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ διετούς διάρκειας! 
 
 
Τους απεντάσσουν 
Αυτή την αντιμετώπιση επιφυλάσσουν κυβέρνηση και διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων στους υγειονομικοί του ΕΣΥ την ώρα που οι τελευταίοι δίνουν μια τιτάνια μάχη με τον κοροναϊό και στα χέρια τους καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι αφήνουν την τελευταία πνοή νικημένοι από τον κοροναϊό. 
 
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τις τελευταίες μέρες σε πολλά νοσοκομεία (νοσοκομείο Ρίου, νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας, νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Αθήνας κλπ) οι διοικήσεις τροποποιούν μονομερώς τις συμβάσεις και των υπόλοιπων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, τους απεντάσσουν από την μισθοδοσία των νοσοκομείων και τους πετούν κι αυτούς σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Και αυτό αφορά ακόμα και επικουρικούς που έχουν τριετή σύμβαση ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει… διετή διάρκεια. 
 
Ήδη από τον Μάρτιο 2020 πολλοί επικουρικοί γιατροί από αυτούς που προσλήφθηκαν «λόγω επιδημίας» είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ αντί να ενταχθούν στην κανονική μισθοδοσία των νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας. 
 
Ομηρία, ανασφάλεια και απληρωσιά 
Αυτό είχε δημιουργήσει απαράδεκτα προβλήματα και καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών αλλά σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και των τακτικών αποδοχών. 
 
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ήδη από τα μέσα Μαρτίου είχε δεσμευτεί δημόσια πως οι επικουρικοί υγειονομικοί θα μονιμοποιούνταν. Έκτοτε αυτή η εξαγγελία έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια χωρίς να υλοποιηθεί. 
 
Ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται η τελευταία αυτή καταγγελία της ΟΕΝΓΕ. «Αυτή είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε αυτούς που κατά τα άλλα αποκαλεί «»ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες»: επιστημονική ομηρία, εργασιακή ανασφάλεια και απληρωσιά» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί: 
 
«Να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και να αναιρεθεί η απαράδεκτη μονομερής μετατροπή των συμβάσεων σε ΕΣΠΑ που αποτελεί ακραίο παράδειγμα της μεταχείρισης των νέων υγειονομικών επιστημόνων ως «αναλώσιμα υλικά μίας χρήσεως»». 
 
Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece Αθήνα 3… Δημοσιεύτηκε από Οενγε Οενγε στις Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020 
 
Ποιοι και πόσοι είναι οι επικουρικοί 
Το πρόβλημα με τους επικουρικούς γιατρούς, δηλαδή συμβασιούχους είναι παλιό, απλώς λόγω της πανδημίας έχει έρθει στην επιφάνεια με οξύτητα. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπηρετούν 300 επικουρικοί γιατροί από τους 550 που είχαν προσληφθεί το 2016. Το 2017 οι συμβάσεις τους έληξαν, παρέμειναν με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πληρώνονταν από ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με τη λήξη του οποίου η πληρωμή τους πέρασε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) η οποία έληξε στις 30 Νοεμβρίου. 
 
Επιπλέον υπολογίζονται στους 1.500 γιατρούς με ετήσιες συμβάσεις οι οποίες αρχίζουν να λήγουν από τον Δεκέμβριο. Στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, όταν λήγουν οι συμβάσεις τα νοσοκομεία ζητούν την ίδια ειδικότητα και συνήθως παίρνουν τους ίδιους γιατρούς. 
 
Τέλος, υπάρχουν ακόμα περίπου 600 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί μέχρι το 2015 με συμβάσεις οι οποίες έχουν πάρει παρατάσεις και, λόγω του ότι έχουν υπερβεί το 24μηνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής τους, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι και, βέβαια, να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης. 
 
Συνολικά οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με βάση στοιχεία του καλοκαιριού υπολογίζονταν σε 16000. 
 
Προσλήψεις και κενά 
Το φαινόμενο με τις απλήρωτες υπερωρίες, εφημερίες ή και με καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, ακόμα και απολύσεις, εμφανίζεται τακτικά, ενώ δεν έχει λείψει και φέτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα ακόμα και σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό covid-19. 
 
Μάλιστα τη στιγμή που οι υγειονομικοί μιλούν για 6500 κενά μόνο σε γιατρούς με βάση τα οργανογράμματα του ΕΣΥ (το σύνολο των κενών θέσεων του προσωπικού υπολογίζεται σε 30000) ακόμα και η πρόσληψη των 300 γιατρών στις ΜΕΘ πριν από περίπου ένα μήνα για τις οποίες η κυβέρνηση είχε μιλήσει για μόνιμες προσλήψεις, προέκυψε ότι αρχικά οι 100 θα προσλαμβάνονταν με τρίμηνη σύμβαση μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσης τους για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. 
 
Η κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας έχει υποστηρίξει ότι έχει κάνει περίπου 7000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία επικουρικών και όχι μόνιμων στο βαθμό που αυτοί οι αριθμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι προσλήψεις για τις οποίες μιλούσε η κυβέρνηση ανέρχονταν στις 6200, στη βουλή είχε καταγγελθεί ότι οι προσλήψεις αυτές ουσιαστικά ισοσκέλιζαν 6000 αποχωρήσεις ή συνταξιοδοτήσεις. 
 
Σε άλλες περιπτώσεις μέσα στη βουλή έχει προκληθεί αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να μιλάει για μείωση του προσωπικού του ΕΣΥ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και όχι αύξησή του όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. 
 
Οι …εθελοντές 
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κινήσεις της κυβέρνησης για «εθελοντικές» μετακινήσεις γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα από την υπόλοιπη χώρα αν μη τι άλλο δικαιώνουν τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των υγειονομικών που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά στη Βόρεια Ελλάδα. 
 
Είναι δε χαρακτηριστικά τα όσα καταγγέλθηκαν από την ΟΕΝΓΕ για τις 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στη Δράμα, η οποία βρέθηκε δυστυχώς στην επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες λόγω της επέλασης του φονικού ιού. 
 
Ακριβώς το ζήτημα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έθεσε η ΟΕΝΓΕ απαντώντας στις ανακοινώσεις Κικίλια για «εθελοντές» από ιδιωτικά νοσοκομεία στους οποίους ωστόσο θα δινόταν διπλάσιος μισθός για τις μέρες της παρουσίας τους στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Αν και όπως προκύπτει από την απάντηση της ΟΕΝΓΕ κάποιοι εξ’ όσων αναφέρθηκαν δεν γνώριζαν καν ότι είχαν προσφερθεί ως …εθελοντές. 
 
Σημειώνεται δε, ότι προνομιακή μεταχείριση επεφύλαξε το υπουργείο Υγείας για τους ιδιώτες γιατρούς – ελεύθερους επαγγελματίες παρέχονταν 2000 ευρώ μηνιαίο μισθό αφορολόγητο, συν εφημερίες κλπ όταν ο μισθός του επιμελητή Β’ στο ΕΣΥ είναι 1250 ευρώ. 
 
Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες 
Επίσης από την απάντηση της ΟΕΝΓΕ προκύπτει ότι σειρά από κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, λείπουν από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα μάλιστα, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ 2500 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για τις 940 θέσεις που προκυρήχτηκαν το Φλεβάρη και δεν έχουν προσληφθεί. 
 
Το καθεστώς τελικά με τους επικουρικούς γιατρούς και όλα τα κωμικοτραγικά που προκύπτουν από αυτό το καθεστώς, έρχεται απλά να αποτυπώσει πέραν της επαγγελματικής, εργασιακής και επιστημονικής ομηρίας για τους γιατρούς και όλο το αδιέξοδο ενός δημόσιου συστήματος Υγείας υποστελεχωμένου και υποχρηματοδοτούμενου από τις κυβερνήσεις για χάρη του ιδιωτικού τομέα που εξακολουθεί να κάνει «χρυσές δουλειές» μέσα στην πανδημία. 



in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια