Προσφατα
.

24.12.20

Ελλάδα: Έλεγχοι ακόμη και πόρτα-πόρτα στις γιορτές

Με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, χωρίς κάλαντα, εντατικούς ελέγχους ακόμη και σε σπίτια εάν υπάρξουν καταγγελίες για συνωστισμό, η Ελλάδα εισέρχεται σε μία πρωτόγνωρη παραμονή Χριστουγέννων. 
 
Το στίγμα της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση στην επίβλεψη της τήρησης των μέτρων έδωσε ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους μετά τις 22:00, καθώς επίσης ελέγχους ακόμη και σε σπίτια εφόσον και μόνο υπάρξουν καταγγελίες για συγκεντρώσεις. 
 
«Αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια τα Χριστούγεννα η αστυνομία θα παρέμβει». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα επιτραπεί καμία κινητικότητα σε πλατείες ή αλλά σημεία πιθανής συγκέντρωσης, ενώ τόνισε ότι από τις 22:00 το βράδυ τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και ανήμερα «δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους παρά μόνο τα ασθενοφόρα». «Δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι της αστυνομίας σε κεντρικούς δρόμους, διόδια, ΚΤΕΛ και στις αγορές σταδιακά εντατικοποιούνται. Ωστόσο η κίνηση που παρατηρήθηκε ολόκληρη την χθεσινή ημέρα στις κεντρικές αρτηρίες των Αθηνών -βοηθούντος και του click away- μόνο σε ημέρες lockdown δεν παρέπεμπε. Μέχρι 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων αυτές τις κρίσιμες ημέρες των γιορτών. 
 
Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - παραμονή και ανήμερα - δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. 
 
Επιπλέον, δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 
 
Εκκλησίες 
Αναφορικά με τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. 
 
Ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπονται μόνο έντος των ιερών ναών. 
 
Ψυχολογική κόπωση 
Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο βαρύ τίμημα που επιφέρει για την ψυχική υγεία των πολιτών η πανδημία του κορονοϊού. «Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές», τόνισε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, σημειώνοντας ότι έχει καταγραφεί σε πολλές έρευνες, παγκοσμίως, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου και κατάθλιψης. 
 
Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία και οικονομική κατάσταση σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και συναισθήματα κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας». 
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση τα Χριστούγεννα να εορτασθούν στενά οικογενειακά με πολλή προσοχή και τήρηση των μέτρων: «Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα, καθώς κάθε φορά που κάποιος δεν προσέχει θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένεια του, τον περίγυρο του και ενδεχομένων και πολλούς άλλους ανθρώπους», είπε. 
 
 
 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια