Προσφατα
.

24.12.20

Ελλάδα: 10-12 δισ. ευρώ δάνεια το 2021

Το ποσό των 10 έως 12 δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων την επόμενη χρονιά, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές. 
 
Ο ΟΔΔΗΧ θέλει ουσιαστικά να αξιοποιήσει στο έπακρο τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, οι οποίες δεν προβλέπεται να ανατραπούν ούτε την επόμενη χρονιά. «Θέλουμε να αντλήσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ το 2021 με εκδόσεις ομολόγων μικρότερης και μεγαλύτερης διάρκειας της 10ετίας» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. 
 
Να θυμίσουμε ότι και φέτος η χώρα άντλησε 12 δισ. ευρώ μέσα από την έκδοση ομολόγων 7ετους, 10ετους και 15ετους διάρκειας. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσφέρει ισχυρότατα στηρίγματα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, αλλά και την όρεξη των επενδυτών να είναι ιδιαίτερα αυξημένη για χρέος, που προσφέρει κάποια απόδοση στον σημερινό κόσμο των αρνητικών επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιδοθεί σε ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο προβλέπεται να έχει συνέχεια. 
 
Το κόστος δανεισμού της χώρας κινείται πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν περαιτέρω μείωσή του. Σήμερα η απόδοση του κρατικού 10ετους διαμορφώνεται στο 0,644%, όταν στις αρχές του έτους ήταν κοντά στο 2,5%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα σε σημείωμά της στους επενδυτές η Societe Generale προέβλεπε ότι μέσα στον Ιανουάριο η Αθήνα θα βγει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί 3 δισ. ευρώ, ενώ υπολόγιζε ότι το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2021 θα κινηθεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ο γαλλικός οίκος εκτιμά ότι η δεύτερη έξοδος για το επόμενο έτος θα έρθει τον Μάρτιο, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία τον Ιούλιο- έκαστη ύψους 3 δισ. ευρώ. 
 
Το πρόγραμμα δανεισμού του 2021 θα κλείσει με μία τέταρτη έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της JPMorgan Chase. O αμερικανικός επενδυτικός «βλέπει» μία έκδοση 10ετους ή 30ετους ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ υπολογίζει ότι στο σύνολο του έτους ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές. 
 
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο πιο μακροπρόθεσμος ελληνικός τίτλος που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι το 25ετές ομόλογο (λήξης 2042) που προέκυψε από το swap ομολόγων του 2017. 
 
Το χρονικό της επιστροφής στις αγορές 
H χώρα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων το 2017 ύστερα από απουσία αρκετών ετών λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης από την οποία εξήλθε τον Αύγουστο του 2018. Από το 2017 έως το 2019 προχώρησε σε περιορισμένο αριθμό εκδόσεων ομολόγων αναφοράς στην προσπάθειά της δημιουργήσει σχεδόν εξαρχής την καμπύλη των λήξεων της. 
 
Στα τέλη του περασμένου έτους ανακοίνωσε για πρώτη φορά από το 2009 ένα πλήρες πρόγραμμα δανεισμού για το 2020 με στόχο την κάλυψη των λήξεων, αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας. Το δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ και επαρκούν για την κάλυψη των λήξεων για τουλάχιστον 2 έτη, ωστόσο δεν μπορεί να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία των θετικών συνθηκών στις αγορές. 
 
«Θέλουμε να έχουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μια έκδοση ανά τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες» τόνισε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Σημειώνεται ότι για το 2021, η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων και δανείων ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ και να καταβάλει άλλα περίπου 5,5 δισ. σε τόκους. moneyreview

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια