Προσφατα
.

7.12.20

Οι κορυφαίες ρυπογόνες εταιρείες

Η Coca-Cola, η Pepsi και η Nestlé αναδείχτηκαν κορυφαίες σε πλαστικούς ρύπους για τρίτη συνεχή χρονιά 
 
Εταιρείες που κατηγορούνται για «μηδενική πρόοδο» στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, με την Coca-Cola να κατατάσσεται στην κορυφή για τα περισσότερα προϊόντα απόρριψης.
 
Οι Coca-Cola, PepsiCo και Nestlé κατηγορήθηκαν για «μηδενική πρόοδο» στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, αφού αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι πλαστικοί ρυπαντές στον κόσμο για τρίτη συνεχή χρονιά. 
 
Η Coca-Cola κατατάχθηκε στην Νο 1 θέση ως πλαστικός ρυπαντής από το Break Free From Plastic στον ετήσιο έλεγχο, αφού τα μπουκάλια των ποτών της που βρέθηκαν απορρίφθηκαν σε παραλίες, ποτάμια, πάρκα και άλλους χώρους απορριμμάτων σε 51 από 55 έρευνες. 
 
Πέρυσι ήταν το πιο συχνά απορριγμένο μπουκάλι σε 37 χώρες, από τις 51 που πήραν μέρος στην έρευνα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν χειρότερο από την PepsiCo και την Nestlé μαζί: Η επωνυμία Coca-Cola βρέθηκε σε 13.834 τεμάχια πλαστικού, με την επωνυμία PepsiCo στα 5.155 και την επωνυμία Nestlé στα 8.633. 
 
Ο ετήσιος έλεγχος, που πραγματοποιείται από 15.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο, προσδιορίζει τον μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών προϊόντων από παγκόσμιες μάρκες. 
 
Φέτος συνέλεξαν 346.494 τεμάχια πλαστικών απορριμμάτων, το 63% των οποίων επισημάνθηκε καθαρά με μια μάρκα καταναλωτή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει σχέδια για μια νέα παγκόσμια συνθήκη για την «ανατροπή» της πλαστικής ρύπανσης. 
 
Η Coca-Cola δέχθηκε επίθεση από περιβαλλοντικούς υπερασπιστές μέσα στο έτος, όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τα πλαστικά μπουκάλια, λέγοντας ότι είναι δημοφιλή στους πελάτες. 
 
Τον Μάρτιο, η Coca-Cola, η PepsiCo, η Nestlé και η Unilever βρέθηκαν υπεύθυνες για μισό εκατομμύριο τόνους πλαστικής ρύπανσης σε έξι αναπτυσσόμενες χώρες, σε μια έρευνα της ΜΚΟ Tearfund. «Οι κορυφαίες ρυπογόνες εταιρείες του κόσμου ισχυρίζονται ότι εργάζονται σκληρά για την επίλυση της πλαστικής ρύπανσης, αλλά αντίθετα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν επιβλαβείς πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης», δήλωσε η Emma Priestland, συντονιστής της παγκόσμιας εκστρατείας Break Free From Plastic. 
 
Η Priestland είπε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το αυξανόμενο παγκόσμιο τσουνάμι πλαστικών απορριμμάτων είναι να σταματήσει η παραγωγή, να σταματήσει η χρήση πλαστικών μιας χρήσης και να εφαρμοστούν συστήματα επαναχρησιμοποίησης. «Η Coca-Cola, η PepsiCo και η Nestlé θα πρέπει να πρωτοστατούν στην εξεύρεση πραγματικών λύσεων και να ανακαλύψουν ξανά τον τρόπο με τον οποίο παραδίδουν τα προϊόντα τους», είπε. 
 
Έως το 91% όλων των πλαστικών απορριμμάτων που έχουν παραχθεί ποτέ δεν έχει ανακυκλωθεί και κατέληξε σε αποτέφρωση, σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη του 2017. Ο φετινός παγκόσμιος έλεγχος των επώνυμων πλαστικών απορριμμάτων αποκάλυψε ότι τα φακελάκια μίας χρήσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πώληση μικρών όγκων προϊόντων, όπως κέτσαπ, καφές και σαμπουάν, ήταν ο συνηθέστερα τύπος είδους, ακολουθούμενος από αποτσίγαρα, και πλαστικά μπουκάλια. 
 
Ο Simon Mbata, εθνικός συντονιστής της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης Συλλεκτών Αποβλήτων, δήλωσε: «Η πλειονότητα των πλαστικών που συναντάμε δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Το βρίσκουμε παντού, στη ροή των υδάτων μας, στη γη μας. Όταν θαφτεί, μολύνει το χώμα μας. Ό, τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί δεν πρέπει να παράγεται". 
 
Η Coca-Cola δήλωσε ότι εργάζεται για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων συσκευασίας, σε συνεργασία με άλλους και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό ότι δεν σημείωσε πρόοδο. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε τη δέσμευση να επιστρέψουμε κάθε μπουκάλι έως το 2030, έτσι ώστε κανένα από αυτά να καταλήξει ως σκουπίδι στους ωκεανούς και το πλαστικό να μπορεί να ανακυκλωθεί σε νέα μπουκάλια», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. 
"Μπουκάλια με 100% ανακυκλωμένο πλαστικό είναι τώρα διαθέσιμα σε 18 αγορές σε όλο τον κόσμο, και αυτό συνεχώς αυξάνεται." 

 
 
theguardian

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια