Προσφατα
.

24.11.20

H πλειονότητα των παιδιών περνά ήπια τον ιό

Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, που μολύνονται από τον κορωνοϊό, έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, τη στιγμή που το 7% νοσεί με πιο σοβαρά, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που διεξήχθη σε επτά νοσοκομεία παίδων των ΗΠΑ. 
 
Η εν λόγω έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και δίνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά. Σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν, παρόλο που ο κορωνοϊός έχει αναπνευστικά συμπτώματα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία, η μελέτη μαρτυρά ότι τα παιδιά με αναπνευστικές παθήσεις δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. 
 
Μάλιστα τα παιδιά με άσθμα έχουν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν. Από τα σχεδόν 136.000 παιδιά που υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2, έως τον Σεπτέμβριο στα επτά νοσοκομεία (σε Φιλαδέλφεια, Σινσινάτι, Κολοράντο, Σιάτλ, Σεντ Λούις κά), το 4% εξ αυτών βγήκε θετικό. Από τα παιδιά που μολύνθηκαν, μόνο το 6,7% εμφάνισε σοβαρότερη μορφή της Covid-19 (με συμπτώματα αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κά) και χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο. 
 
Από αυτά τα παιδιά που αρρώστησαν πιο σοβαρά, το 27% χρειάστηκαν εν τέλει εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 9% μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Μόνο οκτώ παιδιά πέθαναν (ποσοστό θνητότητας 0,15% στο σύνολο των κρουσμάτων) και από αυτά τα περισσότερα είχαν πολλαπλά, υποκείμενα νοσήματα. Μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρότερων συμπτωμάτων είχαν τα παιδιά από φυλετικές/εθνοτικές μειονότητες (αφροαμερικανοί, ισπανόφωνοι, ασιάτες κά), εκείνα με ηλικία κάτω του ενός έτους ή άνω των 12, καθώς επίσης όσα είχαν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο ή διαβήτη. 
 
«Για τους περισσότερους παιδιατρικούς ασθενείς ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 εμφανίζεται χαμηλός. Επίσης βλέπουμε ότι τα παιδιά με μερικές, αλλά όχι όλες, χρόνιες ασθένειες είναι πιθανότερο να διαγνωστούν θετικά στα τεστ. Για παράδειγμα, αυτό ισχύει για τα παιδιά με διαβήτη, αλλά όχι για τα παιδιά με άσθμα», δήλωσε ο δρ Τσαρλς Μπέιλι του νοσοκομείου παίδων της Φιλαδέλφεια, επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής. 
 
Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του νοσοκομείου παίδων στο Σιάτλ- επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε παιδιά στα οποία τα νοσοκομεία παίδων επέλεξαν να κάνουν τεστ για κορονοϊό (κυρίως λόγω συγκεκριμένων συμπτωμάτων) και όχι σε τυχαίο δείγμα των παιδιατρικών ασθενών.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια